noćenja

Broj noćenja turista premašio broj stanovnika Bosne i Hercegovine 

U usporedbi sa 2019. godinom, godinom prije izbijanja pandemije i referentnom godinom za mjerenje uspjeha u turizmu, u prošloj godini Bosnu i Hercegovinu su posjetila 92.354 turista više, a ostvareno je i 274.517 noćenja više. 


Agencija za statistiku BiH obznanila je službene statističe podatke o broju posjeta i noćenja turista u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski

RS priprema novi zakon o boravišnoj taksi

Ugostiteljski radnici već duže vrijeme upozoravaju na nedostatke u evidenciji turista i prijave gostiju u Republici Srpskoj, što dovodi do nepreciznih podataka o broju posjetitelja i manjih prihoda od boravišnih taksi. Iz Ministarstva trgovine i turizma RS najavljuju novi zakon o boravišnoj taksi, ali i rigoroznije kontrole.

 

Kako za BL portal objašnjava Ministar trgovine i turizma Denis Šulić, dio problema svakako su i ugostitelji koji ili ne prijavljuju sve goste ili posluju u sivoj zoni. Zato, u suradnji s inspekcijom, najprije kreću kontrole.

Hrvatski

VIR - otok bez hotela, a dva milijuna noćenja

Od sinonima za bespravnu gradnju do turističkog rekordera u Zadarskoj županiji - tako bi se ukratko mogao opisati otok Vir koje je upravo dosegnulo magični broj od dva milijuna noćenja!

Zanimljiv je podatak da na Viru za sada hotela nema - gosti su smješteni u obiteljskim apartmanima. 

Vir je posljednjih godina postao odredište za obiteljski turizam, prepoznat ponajviše na međunarodnom tržištu.

Hrvatski

U svibnju ostvareno 287.117 noćenja

U Bosni i Hercegovini u svibnju turisti su ostvarili 150.265 posjeta, što je više za 18,1 posto u odnosu na travanj ove godine i za devet posto više u odnosu na svibanj 2017. godine.

Turisti su ostvarili 287.117 noćenja, što je više za 7,4 posto više u odnosu na svibanj 2017. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja udio domaćih turista je 31,7 posto dok je 68,3 posto udio stranih turista.

Hrvatski

Raste broj turista u Bosni i Hercegovini

BiH je u februaru posjetilo 64.382 turista, što je za 14,9 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te za jedan odsto više u odnosu na januar ove godine.

Turisti su u drugom mjesecu ostvarili 148.391 noćenja, što je za 21,9 odsto više u odnosu na februar lani, te za 0,6 odsto više u odnosu na januar, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 35,6 odsto, a stranih 64,4 odsto.

Hrvatski

Najavljena gradnja četiri nova hotela

Ako je vjerovati najavama investitora Banjaluka će uskoro dobiti četiri ekskluzivna hotela na lokacijama po cijelom gradu.

Veliki hoteli na atraktivnim lokacijama budućnost su grada na Vrbasu.

Najveća investicija bit će gradnja hotela „Meriot“ najvećeg svjetskog brenda. Kako su najavili, riječ je o hotelu sa četiri zvjezdice sa svim svjetskim standardima.

Najavljena je i gradnja luksuznog hotela u naselju Lazarevo, a spekuliše se da bi hotel mogao da nikne i na parkingu pored „Lesnine“.

Hrvatski

U februaru najviše noćenja turista iz Hrvatske i Turske

Federaciju BiH u februaru ove godine posjetilo je 38.320 turista što je za 16,3 posto više u odnosu na februar 2017. godine, dok je u odnosu na januar 2018. godine manje za 4,4 posto. Učešće domaćih turista bilo je 39,2 posto, a stranih 60,8 posto.

Ukupan broj noćenja turista u februaru 2018. godine iznosio je 73.348 što je za 19,3 posto više u odnosu na februar 2017. godine, a u odnosu na januar 2018. godine manje je za 10 posto. Učešće domaćih turista bilo je 35,9 posto, a stranih 64,1 posto.

Hrvatski