imenovanja

Zdenko Klepić izabran za predsjednika Nadzornoga odbora Aluminija d.d. Mostar

Na današnjoj Konstituirajućoj sjednici novoimenovanoga Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar, za predsjednika tog tijela izabran je prof. dr. sc. Zdenko Klepić, dok će ulogu njegova zamjenika obnašati Ile Baković.

Podsjećamo, aktualni saziv NO Društva izabran je 11. siječnja 2019. godine na redovitoj Skupštini dioničara Aluminija, a nakon što su članovima iz prethodnoga saziva istekli mandati.

Hrvatski

Gita Gopinath novi glavni ekonomist MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio je harvardsku profesoricu Gitu Gopinath na mjesto novog glavnog ekonomiste te međunarodne financijske institucije, što je čini prvom ženom imenovanom na tu prestižnu poziciju.

Gopinath će zamijeniti Mauricea Obstfelda, koji je u srpnju najavio odlazak u mirovinu do kraja ove godine.

Imenovanje dolazi u razdoblju kad se MMF bori s problemima pojačanog protekcionizma širom svijeta te s uticajem tehnologije na zapošljavanje.

Hrvatski

Prva konstituirajuća i izborna sjednica Skupštine za mandatni period 2018-2022.

01. listopada 2018. godine u Sarajevu održana je prva konstituirajuća i izborna sjednica Skupštine Privredne/Gospodarske komore FBiH za mandatni period 2018 – 2022. godina.

Skupštinu je otvorila Ivana Vujević, predsjednica Skupštine P/G K FBiH, nakon čega je usvojen dnevni red i Odluka o imenovanju Odbora za verifikaciju mandata i utvrđivanje rezultata glasanja. 

Prisutne je potom u ime Premijera Vlade FBiH i svoje osobno ime pozdravio federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Hrvatski

London Breed, prva crnkinja na čelu San Francisca

London Breed, nova gradonačelnica San Francisca, bit će prva crnkinja koja će upravljati tim gradom i prva žena na čelu tako velikog grada u Sjedinjenim Državama.

London Breed (43), predsjednica gradskog vijeća tog demokratskog uporišta, vodila je kampanju ističući svoje skromno podrijetlo i obećavši da će se boriti s ozbiljnom krizom stambenog prostora i beskućništva u tom gradu u kojemu veliku većinu čine bijelci i Latinoamerikanci.

Hrvatski

Prvi put u povijesti njujorške burze na njenom čelu je žena

Njujorška burza će prvi put od svog osnivanja prije 226 godina imati ženu na svom čelu.

Stacey Cunningham, koja je počela karijeru kao trgovac na Njujorškoj burzi (NYSE), postati će 67. predsjednik te burze.

To znači da će žene predvoditi dvije najpoznatije burze na svijetu. Adena Fridman postala je generalna direktorica burze Nasdaq početkom 2017. godine.

Kaningham, koja je operativna direktorka Grupe NYSE, postati će predsjednica Njujorške burze u petak, priopćila je Međunarodna burza, majka firma NYSE.

Hrvatski

Denis Čivgin imenovan za predsjednika uprave Vakufske banke

Odlukom Nadzornog odbora Vakufske banke d.d. Sarajevo, Denis Čivgin je imenovan za predsjednika Uprave – direktora Vakufske banke d.d. Sarajevo.

Čivgin u Vakufsku banku dolazi s mjesta predsjednika Uprave Imex Banke u Hrvatskoj, a iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u bankarskom i realnom sektoru.

Bankarsku karijeru je započeo u Zagrebačkoj banci u Sektoru poslovanja za velike sisteme gdje je proveo pet godina, da bi potom svoja znanja usavršavao u realnom sektoru, radeći na pozicijama člana uprave za finansije i direktora finansija. 

Hrvatski

Gina Haspel postala prva direktorica CIA-e

Gina Haspel postat će prva žena direktor Centralne obavještajne agencije (CIA), nakon što je američki Senat potvrdio njen izbor na čelo agencije, čime je okončana žučna borba u vezi njene nominacije, koja se vodila zbog njenih veza s tehnikom simulacije davljenja i drugim brutalnim tehnikama za ispitivanje, koje je CIA u prošlosti koristila.

Haspel je veteranka agencije u kojoj je već 33 godine, a trenutno obavlja funkciju vršitelja dužnosti direktora CIA-e.

Sporna nominacija

Hrvatski

Novi predsjednik Uprave Sberbank BH d.d. Sarajevo

Novi predsjednik Uprave Sberbank BH d.d. Sarajevo je Jasmin Spahić. Zamijenit će Edina Karabega, kojeg je vlasnik imenovao novim predsjednikom Uprave Sberbank CZ u Češkoj Republici.

Istovremeno, Enver Lemeš pridružit će se Upravi Sberbank BH kao član zadužen za poslovanje s pravnim osobama.

Jasmin Spahić, bankarski je ekspert sa više od 12 godina iskustva. U travnju 2013. godine pridružio se Sberbank BH kao direktor za maloprodaju, nakon što je prešao iz UniCredit banke gdje je također radio kao direktor maloprodaje. 

Hrvatski