Hrvatska

Austrijski gigant otvorit će stotine radnih mjesta u Hrvatskoj

Austrijska aeronautička kompanija FAC C je početkom prosinca/decembra 2020. počela gradnju tvornice avio-dijelova u hrvatskoj poslovnoj zoni Sjever 2, u Jakovlju na granici sa Slovenijom.


Tvornica će proizvoditi dijelove koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske avione, piše Poslovni dnevnik.

Prema poslovnom planu FAC C-a, u prvoj fazi će biti zaposleno 450 radnika, izjavila je predsjednica općine Jakovlje Sanja Borovec.

Hrvatski

Hrvatski grad daje po 25.000 KM obiteljima koje kod njih kupe kuću

Uz davanje nepovratnih sredstava za kupnju ili uređenje nekretnina, Grad je ove godine započeo i s poticanjem obrađivanja zapuštenih prostora.

 

Kako bi potakao demografsku obnovu i zadržao mlade, za kupovinu nekretnine hrvatski grad Vrbosko daje poticaj mladim obiteljima. Osim toga, dijele i sjemenski krumpir i sadnice voća.

Vrbovsko već drugu godinu zaredom dodjeljuje 100.000 kuna (oko 25.000 KM) mladim obiteljima za kupovinu nekretnine kako bi potakli demografsku obnovu i doseljavanje mladih obitelji. 

Hrvatski

HRVATI KOJI INOVIRAJU: Pogledajte najnovije primjere spoja tehnologija, rasta tvrtki i gospodarstva i održivog razvoj


Mnogi inspirativni pojedinci, genijalci i inovativne tvrtke koje eksperimentiraju i inoviraju su i u Hrvatskoj.

 

Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/life/tehnologija/kad-hrvati-inoviraju-nove-tehnologije-omogucavaju-bolji-zivot-gradanima-rast-tvrtki-i-gospodarstva-i-odrzivi-razvoj-evo-kako/10361404/

 

Hrvatski

U Hrvatskoj ne žele uvođenje eura

Po rezultatima ankete, ukupno 53,4 posto anketiranih građana Hrvatske protivi se ulasku u eurozonu, odnosno uvođenju eura. 

Većina anketiranih, u ispitivanju koje je za Hrvatsku radioteleviziju sprovela agencija Promocija Plus, protivi se uvođenju zajedničke europske valute umjesto kune. 

Zajedničku europsku valutu vrlo rado bi prihvatilo njih 39,3 posto, dok je neodlučnih 7,3 posto. 

Hrvatski

ŽELITE IMATI SVOJ OTOK? U Hrvatskoj ih je nekoliko na prodaju

Među 1.244 otoka, koliko ih ima Hrvatska, neki od njih su u privatnom vlasništvu i već duže vrijeme su na prodaju. Cijene se kreću od 700 tisuća eura do više milijuna eura. 

Hrvatski web portal Morski.hr objavio je pregled jadranskih otoka koji se mogu kupiti.

Svi oni koji su trenutno u prodaji su nenaseljeni, na nekim postoje zgrade u manje ili više lošem stanju, a drugi su potpuno goli ili potpuno zarasli. 

Hrvatski

Ćorluka investira oko 11,5 milijuna KM u hotel

Hercegovački poduzetnik i vlasnik tvornice higijenskih proizvoda Violeta Petar Ćorluka, kupuje hotel Hrvatska u Baškoj Vodi, odlučila je u četvrtak Vlada RH.

Ponuda njegove tvrtke Marea Alta iz Makarske vrijedna 46,13 milijuna kuna (oko 11,5 milijuna KM) izabrana je u konkurenciji koju su činili slatinska tvrtka Maros nekretnine i zagrebački Adria Coast turizam.

Hrvatski

IKEA: Mjesec dana plaćenog dopusta za tate

U tvrtki IKEA Hrvatska roditeljski dopust trenutačno koristi gotovo 15 % zaposlenika.

Kako bi pomogla svojim zaposlenicima s malom djecom i pokazala im da uvažava njihov privatni život, IKEA uvodi novi oblik poticaja.

Svi zaposlenici tvrtke IKEA Hrvatska koji su postali tate, od sada mogu koristiti mjesec dana plaćenog dopusta, koji će provesti sa svojom bebom nakon što se njihove partnerice vrate na posao.

Tijekom jednokratnog dopusta novi će tate primati punu plaću.

Hrvatski

Što uistinu uništava ekonomiju u Hrvatskoj, ali i u BiH?

Ako čitate naslove u medijima, pomislit ćete kako se Hrvatskoj bliži kraj, piše Mark Thomas za Dubrovnik Times u tekstu koji prenosimo.

”Mladi ljudi masovno odlaze iz zemlje, što rezultira golemim nedostatkom radne snage u jedinom sektoru koji uspijeva – turizmu. Naravno, za ovu tragičnu situaciju svatko krivi svakoga.

 

Svaljivati krivnju na poduzetnike posve je promašeno

 

Jedan od argumenata koji se stalno pojavljuju glasi: Da su radnici više plaćeni, ne bi napuštali zemlju.

Hrvatski

Zašto dalmatinski pršut dolazi iz Mađarske?

Hrvatska ima 31 proizvod zaštićen na razini EU-a oznakama zemljopisnog podrijetla i izvornosti.

Od deset mesnih proizvoda, zaštićena su čak četiri pršuta: krčki, dalmatinski, istarski i drniški.

Samo proizvođači koji udovoljavaju propisanim uvjetima proizvodnje za pojedinu vrstu pršuta mogu koristiti zaštićene oznake.

Izgleda sjajno, u samom smo europskom vrhu po ovom pitanju, ali zapravo, lijepi podatak o čuvanju kulturne baštine, a pršut to doista jest, krije još jedan naš apsurd.

Hrvatski