Hrvatska

Hrvatska: Stiže euro umjesto kune

Za godinu dana, od prvog dana 2023. godine, Hrvatska će nacionalnu valutu kunu zamjeniti za euro, a pripreme su u punom jeku.

 

Već ovog ljeta, uoči turističke sezone, sve će cijene biti iskazane i u kunama i u eurima, ali će se do kraja godine plaćati isključivo u kunama, piše Blic.

Kunski krediti pretvorit će se u euro, ali građani ne bi trebalo da imaju nikakvih troškova. Konverzija će biti izvršena po kursu 7,53 kune za euro, a tako je bilo određeno na samom početku procesa koji traje već godinama.

Hrvatski

Kako su Hrvati s manje gostiju zaradili više novca

Prema podacima Porezne uprave o ukupnim iznosima fiskaliziranih računa, u kolovozu/augustu je oboren apsolutni rekord potrošnje u jednom mjesecu u hrvatskoj povijesti.

 

Nitko nije očekivao da je tako nešto moguće u pandemijskoj godini, a posebno ne da će sezona biti uspješnija od rekordne 2019. godine.

Prvo objašnjenje veće zarade s manjim brojem izdanih računa su, logika nalaže, više cijene. U posljednje vrijeme, građani se žale, to se posebno odnosi na cijene hrane.

Hrvatski

Austrijski gigant otvorit će stotine radnih mjesta u Hrvatskoj

Austrijska aeronautička kompanija FAC C je početkom prosinca/decembra 2020. počela gradnju tvornice avio-dijelova u hrvatskoj poslovnoj zoni Sjever 2, u Jakovlju na granici sa Slovenijom.


Tvornica će proizvoditi dijelove koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske avione, piše Poslovni dnevnik.

Prema poslovnom planu FAC C-a, u prvoj fazi će biti zaposleno 450 radnika, izjavila je predsjednica općine Jakovlje Sanja Borovec.

Hrvatski

Hrvatski grad daje po 25.000 KM obiteljima koje kod njih kupe kuću

Uz davanje nepovratnih sredstava za kupnju ili uređenje nekretnina, Grad je ove godine započeo i s poticanjem obrađivanja zapuštenih prostora.

 

Kako bi potakao demografsku obnovu i zadržao mlade, za kupovinu nekretnine hrvatski grad Vrbosko daje poticaj mladim obiteljima. Osim toga, dijele i sjemenski krumpir i sadnice voća.

Vrbovsko već drugu godinu zaredom dodjeljuje 100.000 kuna (oko 25.000 KM) mladim obiteljima za kupovinu nekretnine kako bi potakli demografsku obnovu i doseljavanje mladih obitelji. 

Hrvatski

HRVATI KOJI INOVIRAJU: Pogledajte najnovije primjere spoja tehnologija, rasta tvrtki i gospodarstva i održivog razvoj


Mnogi inspirativni pojedinci, genijalci i inovativne tvrtke koje eksperimentiraju i inoviraju su i u Hrvatskoj.

 

Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/life/tehnologija/kad-hrvati-inoviraju-nove-tehnologije-omogucavaju-bolji-zivot-gradanima-rast-tvrtki-i-gospodarstva-i-odrzivi-razvoj-evo-kako/10361404/

 

Hrvatski

U Hrvatskoj ne žele uvođenje eura

Po rezultatima ankete, ukupno 53,4 posto anketiranih građana Hrvatske protivi se ulasku u eurozonu, odnosno uvođenju eura. 

Većina anketiranih, u ispitivanju koje je za Hrvatsku radioteleviziju sprovela agencija Promocija Plus, protivi se uvođenju zajedničke europske valute umjesto kune. 

Zajedničku europsku valutu vrlo rado bi prihvatilo njih 39,3 posto, dok je neodlučnih 7,3 posto. 

Hrvatski

ŽELITE IMATI SVOJ OTOK? U Hrvatskoj ih je nekoliko na prodaju

Među 1.244 otoka, koliko ih ima Hrvatska, neki od njih su u privatnom vlasništvu i već duže vrijeme su na prodaju. Cijene se kreću od 700 tisuća eura do više milijuna eura. 

Hrvatski web portal Morski.hr objavio je pregled jadranskih otoka koji se mogu kupiti.

Svi oni koji su trenutno u prodaji su nenaseljeni, na nekim postoje zgrade u manje ili više lošem stanju, a drugi su potpuno goli ili potpuno zarasli. 

Hrvatski

Ćorluka investira oko 11,5 milijuna KM u hotel

Hercegovački poduzetnik i vlasnik tvornice higijenskih proizvoda Violeta Petar Ćorluka, kupuje hotel Hrvatska u Baškoj Vodi, odlučila je u četvrtak Vlada RH.

Ponuda njegove tvrtke Marea Alta iz Makarske vrijedna 46,13 milijuna kuna (oko 11,5 milijuna KM) izabrana je u konkurenciji koju su činili slatinska tvrtka Maros nekretnine i zagrebački Adria Coast turizam.

Hrvatski