energija

Razgovori o energetskoj učinkovitosti privukli brojne građane Širokog Brijega

GED projekt organizirao edukativni događaj, s ciljem promocije i podizanja javne svijesti o značaju energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

U posljednje vrijeme često čitate članke o klimatskim promjenama i negativnom utjecaju na okoliš, ekonomiju i pri tome se osjećate bespomoćno?

Iako ne možemo utjecati na katastrofe koje su se već dogodile, svako od nas može još danas učiniti nešto, kako bismo zaštitili okoliš i štetu sveli na minimum.

Hrvatski

Ovo je najveći izvoznik struje iz Bosne i Hercegovine

Najveći izvoznik električne energije iz cijele Bosne i Hercegovine je Vuk Hamović.
 
Riječ je, zapravo, o njegovim dvjema kompanijama koje imaju licencu za međunarodnu trgovinu strujom „EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari“ i „EFT Bileća“.

Od ukupno 5.200 gigavat sati izvezene električne energije iz BiH, ove dvije su prošle godine izvezle ukupno oko 2.600 gigavat sati struje.

Hrvatski

Stambeni sektor u BiH predstavlja najveći potencijal za uštedu novca i energije

Prema najnovijim dostupnim podacima, gotovo 20 posto bruto domaćeg proizvoda Bosne i Hercegovine troši se na energiju, a što je tri puta više nego u SAD i EU.

Istovremeno, povećanje cijena električne energije i gasa u BiH dovodi čak i do povećanja cijene energenata za potrošače.

Građani BiH bi mogli donekle reducirati te troškove smanjenjem potrošnje putem mjera energijske efikasnosti.

Hrvatski

Raspisan međunarodni tender za izgradnju HE “Dabar”

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) Ilija Tamindžija izjavio je Srni da su HET i Hidroelektrana /HE/ “Dabar” raspisali međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju HE “Dabar” po sistemu “ključ u ruke”, vrijedan oko 400 miliona maraka.

Hrvatski

Radionica o korištenju biomase u proizvodnji električne energije u BiH

Trenutno u BiH ne postoje postrojenja na biomasu koja isporučuju električnu energiju u mrežu, iako veliki energetski potencijal u ostacima iz poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije postoji.

Bosna i Hercegovina se u tom kontekstu obavezala da ispuni brojne ciljeve zadane različitim međunarodnim sporazumima, koje je potpisala, jer drvoprerađivačka industrija predstavlja značajan ekonomski potencijal.

Hrvatski

Sesija o energetskim i klimatskim politikama u BiH

Bosna i Hercegovina ima šansu da iskoristi komparativne prednosti i resurse u energetskom sektoru i pretvori ih u konkurencijske prednosti na tržištu za što je neophodno usvojiti strategiju, odnosno energetsko-klimatski plan koji obuvata segmente efikasne upotrebe resursa (sunce, vjetar, voda, rijeke, šume…), energetske sigurnosti i tranzicije, kao i ekološke odgovornosti.

Hrvatski

"Najveći projekat energijske efikasnosti u BiH" educira najmlađe o pametnom korištenju energije

Obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini školarcima ne pruža potpuno adekvatno znanje o energijski efikasnom ponašanju, stoga u pomoć stiže Beepster, super junak sa druge planete koji igru, učenje i tehnologiju spaja u jednu korisnu cjelinu i djeci prenosi svoje znanje o značaju energijske efikasnosti.

Hrvatski

Suzlon Wind Energy BH dobio saglasnost za izgradnju vjetroelektrane u Hadžićima

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici u četvrtak, 17. maja, kompaniji Suzlon Wind Energy BH iz Sarajeva dala saglasnost za izgradnju vjetroelektrane Ivan Sedlo u Hadžićima. 

Ministar privrede KS Muharem Šabić je napomenuo da je riječ o vjetroenergetskom objektu instalirane snage 25,2 MW, te da je ovo prvi projekt za obnovljivu energiju u KS.

Hrvatski

BiH na 166. mjestu od ukupno 190 zemalja po efikasnosti izdavanja dozvola

Prema izvještaju Svjetske banke „Doing Business 2018“ koji, između ostalog ocjenjuje i efikasnost izdavanja dozvola, BiH se nalazi na 166. mjestu od ukupno 190 zemalja obuhvaćenih ovim izvještajem. Ovaj podatak u direktnoj je vezi sa obimom investicija u našu zemlju, posebno u energetski sektor. Upravo su aktivnosti projekata USAID Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i GIZ-a „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ u BiH usmjerene na pojednostavljenje postupaka izdavanja dozvola i povećanje njegove efikasnosti.

Hrvatski