energija

Hifa Oil dobila licencu za međunarodnu trgovinu el. energijom

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) dodjelila je kompaniji Hifa-Oil licencu za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine električnom energijom.

 

Licenca je izdana za petogodišnje razdoblje od 12. svibnja 2024. do 11. svibnja 2029. godine.

Hrvatski

EU prvi put dobila više struje iz sunčeve energije nego iz uglja

 

U Europskoj uniji u svibnju je iz solarnih elektrana prvi put proizvedeno više električne energije nego iz termoelektrana na ugalj, objavio je energetski istraživački centar Ember.

 

Prema najnovijim podacima, iz sunčeve energije je u svibnju proivedeno rekordnih 27 TWh, odnosno 14% ukupne električne energije proizvedene u EU. 

Hrvatski

Produljena dozvola za NE Krško

Nuklearna elektrana Krško, u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede i slovenske GEN Energije, moći će raditi još 20 godina, sve do kraja 2043. godine, 

 

Odlučilo je to slovensko Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja koje je izdalo okolišnu suglasnost za produljenje rada nuklearke, objavio je slovenski Dnevnik.

Hrvatski

Beč: Od kanalizacijskog mulja proizvode toplotnu i električnu energiju

Uz novu eko-elektranu postrojenje za prečišćavanje voda se transformiralo iz jednog od najvećih potrošača energije u gradu u energetski efikasan projekt.

 

U Beču mikroorganizmi nisu samo zaslužni za prečišćavanje vode, već i za proizvodnju električne i toplotne energije. Taj pristup omogućava velika eko-elektrana u bečkom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, u kojoj se od kanalizacijskog mulja proizvodi ekološka energija.

Hrvatski

Razgovori o energetskoj učinkovitosti privukli brojne građane Širokog Brijega

GED projekt organizirao edukativni događaj, s ciljem promocije i podizanja javne svijesti o značaju energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

U posljednje vrijeme često čitate članke o klimatskim promjenama i negativnom utjecaju na okoliš, ekonomiju i pri tome se osjećate bespomoćno?

Iako ne možemo utjecati na katastrofe koje su se već dogodile, svako od nas može još danas učiniti nešto, kako bismo zaštitili okoliš i štetu sveli na minimum.

Hrvatski

Ovo je najveći izvoznik struje iz Bosne i Hercegovine

Najveći izvoznik električne energije iz cijele Bosne i Hercegovine je Vuk Hamović.
 
Riječ je, zapravo, o njegovim dvjema kompanijama koje imaju licencu za međunarodnu trgovinu strujom „EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari“ i „EFT Bileća“.

Od ukupno 5.200 gigavat sati izvezene električne energije iz BiH, ove dvije su prošle godine izvezle ukupno oko 2.600 gigavat sati struje.

Hrvatski

Stambeni sektor u BiH predstavlja najveći potencijal za uštedu novca i energije

Prema najnovijim dostupnim podacima, gotovo 20 posto bruto domaćeg proizvoda Bosne i Hercegovine troši se na energiju, a što je tri puta više nego u SAD i EU.

Istovremeno, povećanje cijena električne energije i gasa u BiH dovodi čak i do povećanja cijene energenata za potrošače.

Građani BiH bi mogli donekle reducirati te troškove smanjenjem potrošnje putem mjera energijske efikasnosti.

Hrvatski

Raspisan međunarodni tender za izgradnju HE “Dabar”

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) Ilija Tamindžija izjavio je Srni da su HET i Hidroelektrana /HE/ “Dabar” raspisali međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju HE “Dabar” po sistemu “ključ u ruke”, vrijedan oko 400 miliona maraka.

Hrvatski