brza cesta široki-mostar

U Hercegovini počinju geološki radovi za brzu cestu Mostar-Široki-RH

Brzom cestom Mostar sjever - Široki Brijeg - granica RH rasteretit će se cestovna mreža Mostara te će ona ujedno biti i sjeverna obilaznica grada. Izravnom vezom s autocestom na koridoru Vc omogućit će se usmjeravanje s petlje Mostar sjever na koridor Vc prema Širokom Brijegu i Grudama te do granice s Republikom Hrvatskom gdje će se brza cesta priključiti na cestovnu mrežu Hrvatske.

 

Hrvatski

Uskoro gradnja ceste Mostar – Široki Brijeg - Granica RH

Kada je riječ o dionici Mostar sjever – Polog (dužine 20,3 kilometra), planira se izrada idejnoga projekta i studija potrebnih za pribavljanje urbanističke suglasnosti te izvođenje istražnih radova. U toku je tender za idejni projekt. Zakazano je javno otvaranje ponuda 22. lipanj/juni ove godine.

 

Ova godina rezultirat će nekim ključnim odlukama i aktivnostima na pripremi provedbe kapitalnog projekta brze ceste koja će povezati Mostar s granicom Republike Hrvatske preko prostora zapadne Hercegovine.

Hrvatski

Iz Mostara do granice s Hrvatskom za oko pola sata

Spomenuta cesta bit će duga 64 kilometra, a omogućit će da se iz Mostara do granice s Republikom Hrvatskom stigne za oko pola sata.

 

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije Miroslav Ramljak izjavio je u ponedjeljak za Fenu kako će do kraja godine biti gotova projektna dokumentacija za izgradnju brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Grude - granica RH.

Podsjetio je kako je ta cesta uvrštena na popis prioriteta FBiH.

Hrvatski

Kreće izgrada glavnog projekta brze ceste Mostar – Široki Brijeg-granica RH

Kada bude gotova, cesta duga 64 kilometra, iz Mostara će se do granice RH moći stići za pola sata.

 

Institut IGH, d.d., Zagreb, kao vodeći član zajednice ponuđača, s IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao je ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica Republike Hrvatske, dionica Polog-granica Republike Hrvatske (40,5 km), ukupne vrijednosti 7.765.911,00 BAM.

Hrvatski

Evo kuda bi mogla ići buduća brza cesta Mostar-Široki Brijeg-Grude-RH

Kada bude gotova, cesta duga 64 kilometra, iz Mostara će se do granice RH moći stići za pola sata.

 

Predstavnici cesta FBiH zajedno s lokalnim vlastima, nastavljaju posljednjih dana voditi javne rasprave glede trase dionice brze ceste koja bi mogla Mostar i unutrašnjost zemlje trebala povezati preko Širokog Brijega i Gruda s granicom RH čime se naziru konture ove prometnice.

Hrvatski

OBJAVLJEN JE POZIV: 8 mil. KM za brzu cestu Mostar-Široki Brijeg-RH

Buduća brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica s Hrvatskom na listi je prometnih prioriteta u FBIH.

 

Autoceste FBiH raspisale su poziv za izradu Idejnog i Glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg do granica RH, dionica Polog-granica RH na dužini od 40,5 km.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a u KM je 8.000.000,00. Rok za izvršenje je 18 mjeseci.

Buduća brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica s Hrvatskom na listi je prometnih prioriteta u FBIH.

Hrvatski

Brza cesta Mostar - Široki Brijeg - Hrvatska na listi prioriteta FBiH

Podijeljena je u dvije dionice. Prva i jeftinija, dužine 40 km ide od južne obilaznice u Pologu, 10 kilometara zapadno od Mostara, pa do granice s Hrvatskom, a druga kraća i skuplja veže se na petlju Koridora Mostar sjever.

 

Nakon višegodišnjeg zastoja aktuelizira se projekt brzog puta koji bi trebao da poveže Mostar, Široki Brijeg i Grude sa Splitom.

Ova prometnica uvrštena je u strategiju razvoja mreža autoputova i brzih puteva FBiH.

O ovoj temi bilo je riječi i na sastanku ministara saobraćaja i veza BiH i Hrvatske.

Hrvatski

Poznati detalji projekta izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH

Mostar, kao prometno i ekonomsko središte Hercegovine, uskoro bi moglo biti spojeno modernom brzom cestom sa susjednom Hrvatskom. Naime, u godišnjem izvještaju o poslovanju JP Autoceste FBiH u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoputa i brze ceste, donesen je i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.

U razdoblju od 2017. do 2019. godine izrađeno je idejno rješenje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH.

Hrvatski

Brza cesta Mostar-Široki Brijeg na pomolu? 108 projekata vrijednih 15,8 milijardi KM u FBiH

Ako budu ispunjene najave federalne ministrice financija Jelke Milićević, veći bh. entitet trebao bi uskoro konačno postati veliko gradilište.

Prema planu javnih investicija koji je izradilo Ministarstvo financija FBiH, od 2019. do 2021. godine provest će se 108 velikih projekata vrijednih 15,8 milijardi KM.

Od toga se 12 milijardi odnosi na kandidirane, a 3,7 milijardi KM na projekte čija je provedba u tijeku.

Hrvatski