avioprijevoz

U Mostar sletio prvi Eurowingsov avion iz Njemačke: Važan korak u razvoju Hercegovine

Ono što je mjesecima najavljivano konačno se desilo - prvi Eurowingsow avion sletio je na pistu Aerodroma Mostar.

Bombardier Dash 8 Q400 model je aviona koji će saobraćati između dva njemačka grada i Mostara, a veliki doprinos ovim linijama dali su i građani naše zemlje u online glasanju prošle godine.

Na svečanosti u salonu Aerodroma Mostar posebno je ponosan bio Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK koja je subvencionirala ove letove.

Hrvatski

ŠIRENJE POSLOVANJA U EUROPI: U posljednjih 12 mjeseci prevezeno 30 milijuna putnika

Wizz Air, jedna od aviokompanija sa najbržom stopom rasta u Europi i vodeći niskotarifni avioprijevoznik u centralnoj i istočnoj Europi, postigao je novi rekord po broju putnika u svojoj povijesti. Na osnovu najnovijih statističkih podataka o prometu, kompanija je u proteklih 12 mjeseci prevezla više od 30 milijuna putnika, dok je poslovanje širom Europe poraslo za 24 posto u odnosu na prethodni period. 

Hrvatski

Sjedišta iz BiH u avionima širom svijeta

Poznato je da se u BiH proizvode sjedišta za skoro sve najveće svjetske marke automobila, ali je manje poznato da se u našoj zemlji rade sjedišta i za vodeće svjetske avio-kompanije.

Naime, kompanija Greiner Aerospace od prošle godine uspješno posluje u BiH. Kompanija je, naime, lani kupila firmu Cartrim aircraft čime je došla u posjed i fabrike u Žepču.

Hrvatski

Lufthansa na prvom mjestu u Europi po broju putnika

Njemačka aviokompanija Lufthansa je prošle godine prevezla 130 milijuna putnika, što je oko 19% više nego 2016. godine i najviše među svim europskim avio prijevoznicima. Tik za petama joj je irski Ryanair, čija je broj putnika porastao za deset posto na 129 milijuna, izvijestio je AFP. 

Kompanija je također dobro obavila teretni promet, koji je prošle godine povećan za 7,4 posto na 10,8 milijuna tonskih kilometara. Iskorištenost kargo prostora poboljšala se za 2,7 procentnih poena na 69,3 posto. 

Hrvatski