Švedska

Švedski model borbe protiv Covida-19 iznenađuje svijet

U ovoj državi nema policijskog sata, zabrane kretanja ili obustavljanja javnog prometa, otvorene su škole, restorani, kafići…

 

Skoro sve europske zemlje uvele su stroge mjere ograničenja kretanja uslijed pandemije koronavirusa. No, jedna europska zemlja ima potpuno drugačiju politiku.

Riječ je o Švedskoj, koja se u svojoj reakciji razlikuje od ostalih zemalja Europe i svijeta.

Švedska, naime, nije uvela skoro nikakve ograničavajuće mjere, već se oslanja „na odgovornost svakog pojedinca“.

Hrvatski

Švedska građanska svijest : Kako su političari tretirani u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta?

Iskustvo Švedske ruši nerazumnu ideju da političarima treba dati poštovanje kao prema višoj kasti, koju čine dame i gospoda koji su slavniji od prosječnog građanina i stoga zaslužuju gotovo božansko pravo na beneficije i privilegije.

 

"Ja sam taj koji plaća političare", kaže Joakim Holm, švedski državljanin. " I ne vidim razloga da im pružim luksuzni život."

Ovo može zvučati čudno ljudima koji žive u drugim zemljama, ali Švedska ne nudi nikakav luksuz ili povlastice svojim političarima.

Hrvatski

Tamo gdje vi vidite hrpu smeća, ovaj čovjek vidi zaradu

Zato u Švedskoj, koja je davno prihvatila da je ekologija jako bitna, sve djeluje kao da ne postoji nijedna druga vrijednost, čak ni religija, koja bi bila toliko važna kao što su to ekologija i djetinjstvo. Svi su osjetljivi na to.

 

Motajući se po pogonima Sysava svakome postane jasno gdje nastaju ideje za distopijsko okruženje Blade Runnera.

Tamnozeleni kombi s blatom po podu kabine prilično je brzo uletio u ogroman hangar i zavukao se uz jednu stranu, parkiravši se pored prljavog staklenog zida koji se prostirao cijelom dužinom hangara.

Hrvatski

Evo koliko svaki stanovnik Švedske godišnje zaradi

Svaki stanovnik Švedske u prosjeku godišnje zaradi oko 287.064 kruna, odnosno 26.581 eura. Agencija za statistiku Švedske je priopćila da je svaki stanovnik prošle godine u prosjeku zaradio 287.064 kruna. Ipak, primanja se značajno razlikuju među gradovima u toj zemlji.

U priopćenju Agencije za statistiku se navodi da su najveće plaće zabilježene u Danderydu, predgrađu Stockholma, gdje su prošle godine građani u prosjeku zarađivali 383.988 kruna godišnje, ili 35.547 eura.

Hrvatski

KAVAT iz Novog Travnika dnevno proizvede 1.100 pari obuće

Obiteljska tvornica obuće „Kavat AB“ iz Švedske postoji od 1945. godine. Svojim kvalitetom je dostigla brend jednog od najkvalitetnijih proizvođača dječje obuće u Europi.

Tvornica „Kavat“ Novi Travnik dnevno proizvodi oko 1.100 pari obuće.

Smail Šabić, direktor fabrike, navodi da kompanija izvozi skoro 100 posto svoje proizvodnje.

Hrvatski

ČUVAO VEZU SA RODNIM GRADOM: Danas donosi nova radna mjesta za mlade u BiH

Njegova životna priča počinje sa željom da sačuva vezu s rodnim gradom, a danas donosi nova radna mjesta za mlade ljude u BiH.

Senad Šantić izbjegao je, kao dijete, u Švedsku 1993. godine.

Međutim, njegova veza s Bosnom i Hercegovinom nije pokidana, pa je od 1996. godine ljeta provodio u rodnom Mostaru, održavajući stalne kontakte s rodbinom i prijateljima na dvije strane Europe.

Hrvatski

Iz Švedske se vratila u BiH da bi napredovala u karijeri

Živimo u državi u kojoj je svakodnevna tema odliv mozgova gdje većina mladih silno želi otići u zapadne zemlje u potrazi za boljim životom, a sve manje se govori o onima koji se nakon godina provedenih u inostranstvu vraćaju u svoju domovinu.

Sve češća je pojava cirkularne migracije gdje se ljudi vraćaju nazad u našu državu u želji da iskoriste stečeno iskustvo i znanje u svrhu unaprjeđenja cjelokupne slike u BiH, ali i u želji da nastave da žive ovdje i budu sastavni dio ovog društva.

Hrvatski

Šveđani ugrađuju mikročipove koji im služe kao kartice, ključevi…

Hiljade Šveđana ugradilo je mikročipove koji im sada služe kao kreditne kartice, ključevi za auto ili stan pa čak i karte za voz.

Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju brinuti o tome gdje im je novčanik ili jesu li digli dovoljno gotovine, piše The Conversation. No, i dalje postoji jaka struja koja se opire ugrađivanju čipova u tijelo jer tako nešto smatraju distopijskim.

Hrvatski