SVIJET FINANCIJA
TOP 10 svjetskih berzi za kriptovalute
manager.ba/bizlife.rs Svijet financija 30 ožujka, 2022
Izvor fotografije:
pexels.com

Postoji skoro 600 berzi kriptovaluta širom svijeta koje pozivaju investitore da trguju bitkoinima, eterijumom i drugom digitalnom imovinom. Ali troškovi, kvalitet i bezbjednost za digitalni novac uveliko variraju. Sa naglaskom na usklađenosti sa propisima, Forbes je sačinio rang listu 60 najboljih digitalnih sredstava.

 

U poslednjem kvartalu 2021. godine, veb lokacije namjenskih kripto berzi su imale 1,7 milijardi posjeta prema podacima SimilarVeb-a koje je prikupio Forbs.

Kriptovalute, bitkoin, digitalni novac

Za neupućene kripto investitore, gotovo je nemoguće razlikovati kvalitetne provajdere od onih za koje se čini da su ugledni zbog glatke veb stranice ili poznatog portparola. Čak i berze sa velikim obimom trgovanja u određenoj kriptovaluti ili paru kriptovaluta su pogrešan pokazatelj kvaliteta, jer u okruženju koje vrvi neregulisanim provajderima, razmjenama je relativno lako da jednostavno prijave lažne brojeve.

Da bi pomogao investitorima da se snalaze u svjetu kupovine i prodaje bitkoina, eterijuma i drugih kriptovaluta, Forbes Digital Assets je analizirao 60 najvećih kripto berzi rangirajući ih prema deset različitih kriterijuma u rasponu od odredbi o sajber bezbjednosti i naknada za trgovinu do institucionalne podrške i usklađenosti sa propisima. Početkom januara, 60 berzi na našoj listi generisalo je više od 100 milijardi dolara dnevnog obima trgovine, što je predstavljalo većinu obima kripto trgovine na globalnom nivou.

Forbsova klasifikacija berzi

Deset berzi na Forbsovoj listi, imena kao što su Coinbase, Gemini, Kraken i FTKS.US, su najusaglašenije sa regulatornog stanovišta i stoga se smatraju „klasom A“ prema njihovom istraživanju. Četrnaest kompanija poput PaiPal-a, Robinhooda i Block-a — nude kripto trgovinu, ali to nije njihov glavni posao. Ove firme su nazvane firmama klase B. Firme klase C su regulisane na nacionalnom ili regionalnom nivou kao što su korejski Coinone, singapurski Luno i meksički Bitso.

Dvije veće kompanije koje spadaju u klasu C su FTKS i Binance jer još uvjek nisu tako dobro regulisane kao berze klase A. Berze klase D, prema istraživanju, imaju veb stranice sa pravnim ugovorima i registracijama na mjestima kao što su Sejšeli i Hong Kong koji posjetiocima prenose osjećaj da su ove firme regulisane, ali registracija preduzeća nije isto što i poštovanje propisa. Smatra se da su firme klase D kao što su Bitfinek, Kucoin i Gate.io uglavnom neregulisane.

Kriptovalute, bitkoin, digitalni novac

Za razliku od tradicionalnih finansijskih usluga, industriji razmjene kriptovaluta generalno nedostaju standardi za certifikaciju novog entiteta prije ili nakon što počnu da traže sredstva klijenata. U Sjedinjenim Državama ne postoji nijedna organizacija članica kao što je FINRA koja bi samoregulisala kripto-berze uprkos činjenici da sa stanovišta korisnika ove razmjene funkcionišu veoma slično brokerskim dilerima kao što su E-Trade ili Schvab.

Samo Japan ima samoregulišuću industrijsku grupu koja provjerava osnovnu upravljanje firmom, operativnu kompetenciju i osigurava da službenici ili vlasnici berze nisu pojedinci sa istorijom nedjela ili čak krivičnim dosijeima. Iz tog razloga, naš novi globalni rang stavlja veliku težinu na usklađenost sa propisima.

Jedan od razloga zašto postoji više od 600 kripto berzi ima veze s niskim barijerama za ulazak u industriju. Postoje brojne tehnološke firme širom svijeta, poput kiparskog B2Broker-a, njujorškog Alphapoint-a i londonskog GCEKS-a koje ambicioznim poduzetnicima nude softver i podatke potrebne za početak razmjene kriptovaluta.

Ponekad cijena takvog softvera nije veća od 5.000 dolara mjesečno. Administrativni dio lansiranja bilo koje nove kripto razmjene – veb lokacija, pravna postavka i finansijske veze obično predstavljaju mali trošak.

Globalna rang lista – 10 najboljih berzi

#1 | Coinbase: Coinbase je najveća razmjena kriptovaluta u SAD; objavljeno je na Nasdak-u putem direktne kotacije od 86 milijardi dolara, najveće u historiji. Reguliše ga njujorški DFS sa licencom za virtuelnu valutu, opslužuje 44 američke države i ima bankovnu povelju države Njujork. Nudi najveći broj kovanica i tržišta među američkim kripto berzama i pokreće NFT tržište i uslugu derivata.

Bitkoin, digitalni novac

#2 | Kraken: Regulisan u SAD, Velikoj Britaniji i odabranim azijsko-pacifičkim jurisdikcijama, Kraken sa sedištem u SAD služi srednjim i naprednim kripto trgovcima. Opslužuje sve američke države osim Njujorka i države Vašington, i ima bankarsku licencu od države Vajoming, iako nije pokrenuo operacije. Nedavno je pružio dokaz o rezervama za 19 milijardi dolara imovine klijenata, što je jedna od rijetkih berzi u historiji koja je to učinila.

#3 | Robinhood: Robinhood je brokerski diler sa sjedištem u SAD i regulisan je od strane SEC-a, koji nudi kriptovalute i trgovanje akcijama bez provizije. Nudi relativno mali broj sredstava za trgovanje (7) u poređenju sa većinom namjenskih kripto berzi. Firma ima više od dva miliona klijenata na listi čekanja da dobiju novčanik koji šalje kripto na spoljne adrese. Niska cijena ulaska i jednostavna ponuda čine ga pogodnim za početnike. Kripto imovina pod čuvanjem je veoma visoka i iznosi 22 milijarde dolara.

#4 | Cripto.com: Cripto.com sa sjedištem u Singapuru i regulisan u SAD platio je 700 miliona dolara za prava na imenovanje bivšeg Stejpls centra u Los Anđelesu. Trguje sa 169 novčića i nudi 349 trgovačkih parova. Cripto.com ima veći obim trgovanja od Coinbase-a uprkos relativno skupoj naknadi od 40 baznih poena za početne trgovine.

#5 | FTKS: FTKS koji se brzo razvija (u vrednosti od 32 milijarde dolara) predvođen 29-godišnjim vunderkindom Semom Bankman-Fridom brzo je postao jedna od najvećih berzi na svjetu po obimu, uglavnom zahvaljujući tržištu kripto derivata. Već posjeduje regulisana lica u SAD i Japanu i posluje u više od 100 zemalja širom svjeta. Tom Brejdi, Stiven Kari, Žizel Bundšen, Dejvid Ortiz i Kevin O’Liri su plaćeni sponzori.

foto: https://quantumaitrading.net/

 

 

#6 | Binance: Binance, najveća svjetska berza kriptovaluta prema prijavljenom obimu, nudi klijentima ogromnu širinu kripto parova – više od 1.600 – na spot, derivatima i DeFi tržištima. Većina Binance-ovog obima je u bitkoin i eter trajnim fjučersima. Binance-ova nedavno objavljena licenca dobavljača usluga kripto imovine u Bahreinu ukazuje da ova gigantska firma preduzima korake u pravom smjeru u pogledu usklađenosti sa propisima. U 2021. firma je navodno doživjela višestruke regulatorne istrage u vezi sa svojim programom borbe protiv pranja novca.

#7 | Huobi Global: Osnovan 2013. u Kini, Huobi se bavi srednjim i naprednim trgovcima. Osim što nudi spot tržišta za 200+ sredstava, firma takođe pruža derivate, usluge marže, OTC desk i prvo brokerske usluge. Suočio se sa optužbama za trgovinu pranjem. Zatvorila je sve poslove u Kini 2021. i sada posluje van Singapura. Regulisan je u Japanu, Gibraltaru i Luksemburgu.

#8 | Gemini: Osnovana od strane braće Vinklevos 2013. godine, Gemini je regulisana kripto berza sa sjedištem u SAD koja se u velikoj mjeri oslanja na svoj imidž promovišući usklađenost sa propisima. Takođe poseduje NFT platformu Nifti Gatevai. Firma je prikupila 400 miliona dolara od Morgan Creek Digital u novembru 2021. po procjeni od 7,1 milijarde dolara. Njegove naknade su na sredini paketa, iako je broj novčića i tržišta nešto ispod prosjeka.

#9 | GMO Coin: Jedna od najvećih japanskih kripto berzi, GMO Coin nudi jednu od najnižih trgovinskih troškova u industriji na -1 bazni poen za proizvođače i 5 bp za one koji uzimaju (u japanskim jenima) preko 9 kripto parova. Matična kompanija GMO Internet Group poseduje i najveću maloprodajnu FKS brokersku firmu na svjetu, GMO Click Securities.

#10 | eTORO: eToro je globalno regulisana firma sa procenom od 9,6 milijardi dolara koja nudi trgovinu sa više sredstava za više od 1,5 miliona klijenata i 19 miliona korisnika. Regulisan je u Evropi, SAD i drugim oblastima. Njegovi rasponi za maloprodajne klijente su veoma visoki (od 75 baznih poena idu do 490 baznih poena u zavisnosti od kriptovalute), ali njegova jedinica eToroKs ima nisku naknadu od 5 baznih poena po trgovini.

O Autoru
manager.ba/bizlife.rs
Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu