SAVJETI
Poslovna inteligencija u marketingu
manager.ba Digitalni marketing 07 listopada, 2022

Šta je marketing? Kratak odgovor je prodaja. Na samom početku marketing je bio da se na lokalnim pijacama viče "kupi ovdje". Kada je početkom 1900-ih počela era masovnih komunikacija i medija, marketing se bavio TV reklamama i uličnim transparentima. Djelomično, to je još uvijek ažurno, ali trenutni marketing je potpuno drugačija zvijer. Sada, to je zvijer vođena podacima.

Dakle, potreban vam je poseban alat da biste ga ovladali – poslovna inteligencija. U ovom članku ćete vidjeti koliko je korisno implementirati poslovnu inteligenciju u vašem marketinškom odjelu.


DDM (Marketing vođen podacima)

Da biste bili svjesni važnosti poslovne inteligencije za prodaju i marketing, spomenimo da je ona stvorila potpuno novi pristup pod nazivom DDM (Data-Driven Marketing). Istina je da su podaci koji su to i omogućili. Ali počnimo od početka.

marketing vođen podacima
Prve masovne marketinške kampanje bile su zasnovane isključivo na asortimanu. Bio je veliki izazov definirati svoju ciljnu publiku. Nije bilo alata za to. Dakle, jednostavno ste morali ići daleko sa svojim oglasom.

Na kraju je stigao do potencijalnih kupaca. Međutim, daleko od toga da se to naziva efikasnom strategijom. Stvari su se promijenile kada su trgovci počeli prikupljati podatke o kupcima i samom tržištu i počeli ga analizirati. U marketingu, kao nigdje drugdje, podaci znače preciznost.

Danas oko 3 od svaka 4 marketing lidera (76%) zasnivaju odluke na analizi podataka.

 


Big Data (veliki podaci) u marketingu

Big Data je posvuda. Jedan od najzanimljivijih aspekata analitike velikih podataka je njena sposobnost da izvuče podatke iz različitih izvora, kao što su spominjanja na Twitteru i zapisi o prodaji, i kombinuje podatke za kreiranje interpretacija na osnovu datih parametara.

Kada je u pitanju marketing BI, veliki podaci pomažu preduzećima dajući vrijedne uvide o njihovim klijentima i potencijalnim klijentima. Big Data također pomaže trgovcima da shvate zašto njihovi napori ne pomažu kompaniji da raste i zašto gube novac. Uz velike podatke i poslovnu inteligenciju u marketingu, trgovci mogu lako maksimizirati napore za povećanje profita, kao i optimizirati svoje kritične radne tokove.

 

Koje su vrste Big Data za trgovce?

Marketinški stručnjaci su zainteresovani za tri vrste velikih podataka: podatke o kupcima, finansijske i operativne podatke. Međutim, ove tri vrste podataka mogu se kategorizirati kao nestrukturirane, polustrukturirane i strukturirane.

Podaci o kupcima

Podaci o kupcima pomažu trgovcima da razumiju svoju ciljnu publiku. Tako važne metrike o vašoj publici mogu se dobiti iz aktivnosti društvenih medija, anketa i online zajednica.

Finansijski podaci

Finansijski podaci vam pomažu da izmjerite produktivnost i poboljšate efikasnost. Ova kategorija uključuje statistiku prodaje i marketinga vaše organizacije, troškove i marže. Ova kategorija može uključivati ​​i finansijske podatke konkurenata, kao što su cijene.

Operativni podaci

Operativni podaci se odnose na poslovne procese. To može uključivati ​​dostavu i logistiku, sisteme upravljanja odnosima s klijentima ili povratne informacije od hardverskih senzora i drugih izvora. Ovi podaci se mogu analizirati kako bi se povećala produktivnost i smanjili troškovi.

 

Gdje trgovci primjenjuju velike podatke?

Zapravo, skoro svuda. Analitika kupaca (48%), prevare i usklađenost (12%), inovacije novih proizvoda i usluga (10%), optimizacija skladišta podataka preduzeća (10%) su među najpopularnijim slučajevima upotrebe velikih podataka u prodaji i marketingu. To dovodi do značajnih poboljšanja u SEM-u i SEO-u, oglašavanju na društvenim mrežama, OOH oglašavanju (Out Of Home) i kampanjama slanja pošte.

Veliki podaci su alat, izvor koji omogućava algoritmima poslovne inteligencije da rade svoj posao. Ipak, to je poslovna inteligencija koja kombinuje i analizira velike podatke i pomaže vašoj kompaniji da ih pretvori u korisno znanje. 


Prednosti korištenja poslovne inteligencije u marketingu

Postoje tri glavna polja u kojima je poslovna inteligencija korisna za prodaju i marketing.

• Istraživanja. Poslovna inteligencija, posebno s informacijama koje pohranjuju društveni mediji, upoznaje trgovce s velikim detaljima ponašanja i interesa potrošača. To vam omogućava da identificirate novu ciljnu publiku i pronađete nove marketinške mogućnosti, na primjer, nove niše ili tražene proizvode.

• Analiza. Izazov je analizirati velike podatke bez algoritama umjetne inteligencije. Dugotrajno, a donekle i nemoguće. Poslovna inteligencija u marketingu to čini izvodljivim.

Algoritmi umjetne inteligencije analiziraju tone podataka u roku od nekoliko sekundi. Zahvaljujući tome, možete napraviti brze izmjene kako bi vaša marketinška kampanja bila što profitabilnija.

• Štednja. Treća i posljednja korist je ušteda. Budući da algoritmi poslovne inteligencije obavljaju većinu posla, morate zaposliti manje zaposlenika. Takođe, poslovna inteligencija vam omogućava da razvijete outsourcing unutar vaše kompanije. Možete se okrenuti sa tradicionalnog zaposlenja na saradnju sa agencijama, freelancerima i BI konsultantskim kompanijama.Kako implementirati poslovnu inteligenciju u marketingu?

Sve što smo ranije spomenuli ne znači da je poslovna inteligencija za marketing uobičajena u industriji. Nije. U jednoj anketi koju je proveo MiQ, 43% marketinških stručnjaka navodi troškove napredne nauke o podacima kao najveći izazov za ulaganje u nju. Neki trgovci se bore sa pitanjima poput „Odakle početi? Kojim marketinškim operacijama trebam dati prioritet? Koliko će vremena proći prije nego što vidim prave rezultate?” Pokušajmo odgovoriti na njih.

Gdje početi?

Da biste izvukli maksimum iz poslovne inteligencije u marketingu, morate postaviti odgovarajuća pitanja. Poslovna inteligencija je alat, a ne čarobni štapić. Ako želite da dobijete odgovore i podatke koje tražite, morate znati koja pitanja postaviti. Jedna od najznačajnijih prednosti i primjena poslovne inteligencije u marketingu je sposobnost analize i sortiranja ogromnih količina podataka i generiranja uvida. Ove uvide možete pretvoriti u akciju.

Dakle, da biste to postigli, morate navesti i definirati KPI i druge metrike. Oni će vam poslužiti kao smjernica kuda ići i o čemu pitati.

Kojim operacijama treba dati prioritet?

Imate dvije opcije. Možete se ili koncentrirati na marketinške kanale koje već koristite, ili možete početi s primarnom analizom vaše web stranice. Provjerite broj posjetitelja stranice, koliko dugo provode pregledavajući vašu web stranicu i koje stranice pregledavaju. Pokušajte saznati odakle dolaze da vidite vašu web stranicu. Ako već postoje marketinški alati, fokusirajte se na najvažnije. Vjerovatno ćete otkriti nove prednosti i slabosti u svojoj marketinškoj aktivnosti, a to će vas odvesti do sljedećih koraka.

Koliko će vremena trebati da se vide stvarni rezultati?

Poslovna inteligencija, sama po sebi, ne može vam pružiti nikakva poboljšanja. To je instrument koji vam pokazuje šta treba učiniti kako biste poboljšali svoj marketing i komunikaciju. Ali na vama je da implementirate potrebne promjene. Kada to učinite, prvi rezultati bi trebali biti vidljivi za nekoliko dana.Kako poslovna inteligencija može biti korisna u marketingu?

Postoje mnoge aplikacije poslovne inteligencije u marketingu koje pružaju važne informacije o modelima kupaca, ponašanju kupaca, omogućavajući kompaniji da razumije njihove želje, stavove i poveća prihod zbog BI alata.

Stoga pametno koristite poslovnu inteligenciju u marketingu. Navedite KPI i postavite prava pitanja. Zauzvrat ćete dobiti dragocjeno znanje o svojim marketinškim aktivnostima koje već provodite. I naravno, morate zapamtiti da niste sami. Profesionalna BI konsultantska kompanija ne samo da će vam pružiti potrebne alate, već će vas i voditi i pomoći da dobijete onoliko koliko vam poslovna inteligencija može ponuditi.

U čemu vam poslovna inteligencija može pomoći? Pogledajmo bliže ove aplikacije:

Podaci o kupcima

Business Intelligence može integrirati cjelokupno poslovanje kompanije u jedan centralno upravljani sistem, kao i informacije o klijentima. Platforma za upravljanje podacima kompanije može pratiti podatke o klijentima iz CRM-a, e-mail marketinga, kampanja na društvenim mrežama i interakcija na web stranici.

Nadalje, Business Intelligence u marketingu kombinuje prikupljanje podataka, analizu podataka i vizualizaciju podataka kako bi rukovodiocima i drugim poslovnim korisnicima pružila sveobuhvatnu perspektivu korporativnih podataka, koje mogu koristiti za donošenje poslovnih odluka na informiraniji način.

Takođe, marketinški BI pomaže u analizi ponašanja kupaca i tržišnih trendova, poboljšavajući isporuku i efikasnost lanca snabdevanja.

Prediktivna analitika

Prediktivna analitika otkriva buduće trendove analizom podataka. Prediktivna analitika pruža informacije koje podržavaju pristup prodajnog tima i pomaže im da povećaju prihod. Nadalje, prediktivna analitika ne samo da određuje najbolju poruku za kupce na osnovu njihovog ponašanja u prošlosti, već i informira kompaniju koje proizvode kojim kupcima treba prodati.

Prema Robertu Daityleu, glavnom komercijalnom direktoru dobavljača tehnoloških usluga UST Global, prediktivna analitika povezana s alatima poslovne inteligencije može pružiti poslovnim korisnicima ažuriranja skoro u realnom vremenu kako bi se ubrzalo djelovanje ili automatizirali aspekti donošenja i izvršenja odluka.

Personalizirana strategija prodaje

Poslovna inteligencija u marketingu pomaže kompanijama da razviju bolje i efikasnije prodajne strategije. Koristeći alate poslovne inteligencije, kompanija ima sve potrebne podatke o prometu ciljne kompanije, planovima budžeta, strategijama budućeg širenja, brojkama prodaje, konkurenciji itd. Takva analitika može pružiti dodatne informacije odjelima prodaje i marketinga za podršku u evaluaciji i priprema ponude na osnovu ovih informacija.

Danas, s obzirom na konkurentnost modernog doba, ključno je pronaći i maksimizirati mogućnosti prodaje. Primjena poslovne inteligencije u marketingu je odličan način za optimizaciju trgovinskih operacija kompanije. Štaviše, poslovna inteligencija pomaže prodajnim timovima da se koncentrišu na privlačenje visokokvalitetnih kupaca i poboljšanje svega, od stopa konverzije do ukupnog rezultata.

Proces izvještavanja

Izvještavanje je najvažnija poslovna aplikacija BI. Podaci se pretvaraju u jednostavne informacije putem izvještavanja, a analiza pretvara podatke u upotrebljive uvide. I jedno i drugo pomaže preduzećima u povećanju produktivnosti i preuzimanju kontrole nad svojim poslovanjem. Shodno tome, uz brži proces izvještavanja, trgovci ne moraju gubiti vrijeme na usklađivanje tokova podataka i prilagođavanje proračuna prema potrebi.

 

Izvor: addepto.com

O Autoru
manager.ba
Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti