MARKO VUKIĆ
MARKO VUKIĆ - Dizajner osmijeha
manager.ba Regija 04 ožujka, 2021
Izvor fotografije:
Digital Smile Academy Clinic

Gost Kluba menadžera je dr. med. dent. Marko Vukić, osnivač Digital Smile Academy Clinic, Zagreb.

 

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Osmijeh je privilegija svakog čovjeka. Lijep osmijeh je zaštitni znak mnogih ljudi. Ali lijep osmijeh u kojem se ukazuju predivni zubi je privilegija odabranih.

Danas Vam predstavljamo stručnjaka čiji je poziv dizajner osmijeha.

Predstavljamo Vam Marka Vukića, osnivača Digital Smile Academy Clinic iz Zagreba.

Osim toga poznat je i kao najbolji stolnotenisač među stomatolozima, ali i najbolji stomatolog među igračima stolnog tenisa.

Neki vrhunski igrači stolnog tenisa kažu da bi radije sjeli na njegovu zubarsku stolicu nego se susreli sa njim na stolu za stolni tenis.

Kažu da ih manje boli. O tome nekom drugom prilikom.

Upoznajte doktora Vukića.

 

Završili se Stomatološki fakultet u Zagrebu. Kako je tekao vaš karijerni put do osnutka Digital smile academy klinike?

Teško je sve nabrojati u nekoliko rečenica, pogotovo kad je iza tebe 25 godina privatne prakse.

No, možemo reći da sam ju krenuo stjecati još tijekom studija u sklopu razmjene studenata u Njemačkoj u Mainzu.

Tijekom petogodišnjeg razdoblja provedenog tamo izgradio sam temelje kroz praktičan rad i brojne pacijente.

Nakon boravka u Njemačkoj, vratio sam se u Hrvatsku i nastavio s radom sa stranim pacijentima.

Posao se krenuo intenzivno razvijati i postavio je temelje današnjeg zdravstvenog turizma na ovim područjima kao i digitalne stomatologije.  

Tijekom rada sa stranim pacijentima i cjelokupnog iskustva s dentalnim turizmom, imao sam priliku raditi s mnoštvom doktora i specijalista iz i van regije, organizirali smo brojne edukacije, kao što smo i sudjelovali u brojnima.  

Također imamo i vlastiti dentalni laboratorij s kojim klinika usko surađuje, a trenutno brojimo preko 100 zaposlenih.  

Možete li nam objasniti ime klinike? Što znači Digital smile academy?

Digitalna stomatologija je u vrijeme osnutka Digital smile academyja bila budućnost.

Kao takvu, prvi sam ju krenuo primjenjivati u Hrvatskoj i odlučio da će ona oblikovati smjer klinike.

Danas je digitalna stomatologija sadašnjost i standard, a Digital smile academy klinika koja je prva krenula s njenom primjenom i uspješno nastavlja i dalje kroz stalne edukacije i usavršavanja.

Digital smile design je suvremeni postupak planiranja dentalne rehabilitacije koji terapeutu omogućuje detaljno planiranje, a pacijentu realan uvid u ono što se želi postići izradom protetskog rada.

Riječ je o digitalnom dizajnu osmijeha prema kojem se izrađuje provizorni prikaz novog osmijeha u pacijentovim ustima.  

Osim na Digital Smile Design konceptu, svoj rad temeljimo na potpuno digitalnom protokolu oralne rehabilitacije koji se može provesti u potpunosti primjenom digitalne tehnologije.

Digitalnim prikupljanjem podataka, dentalnom fotografijom i skeniranjem postojećeg stanja kod pacijenta, može se dobiti gotovi protetski rad bez standardnih postupaka uzimanja otisaka i proba.

Na taj je način smanjen broj pacijentovih dolazaka, a digitalna tehnologija je omogućila postizanje prirodnog izgleda zuba.

Uz to što smo pratimo trendove, klinika je ujedno i obrazovni centar za Stomatološki fakultet u Hrvatskoj te smo referentna klinika za MIS implantate.  

 

Što smatrate svojim najvećim uspjehom u karijeri?

Najvećim uspjehom smatram ljude.

Kroz 25 godina iskustva radio sam s brojnim doktorima i asistentima.

Mnogi od njih stekli su i unaprijedili svoje znanje kroz moju kliniku, a to stečeno znanje i zahvalnost su neprocjenjivi.

Osim rada sa strukom, kao najveći uspjeh su naravno i zadovoljni pacijenti.

Kad osoba ugleda svoj novi osmijeh nakon godina suzdržanosti od smijanja i srama, kad osim oduševljenja i iskrene sreće ugledate na njihovim licima zahvalost i emocije – niti jedan uspjeh ne može se mjeriti s tim.

 

 

Za kliniku koja je smještena u Zagrebu, dolaze li vam pacijenti i van granica Republike Hrvatske te ako da od kud najčešće dolaze?

Dolazi nam puno pacijenata iz dijaspore, poput Engleske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Skandinavije... no, osim dijaspore puno je i stranaca. Imamo i puno pacijenata iz BiH radi blizine.

Koje tretmane najčešće traže pacijenti koji dolaze izvan granica Hrvatske?  

Najčešće su to totalne rekonstrukcije koje su povezane s implantologijom i protetikom.

S obzirom da djelujemo multidisciplinarno i obuhvaćamo sva područja stomatologije, pacijent kod nas može napraviti sve potrebne zahvate.  

 

 

Kako izgleda stomatološki pregled u Digital smile academyju?

Prvi pregled koji je kod nas potpuno besplatan, započinje kliničkim pregledom stomatologa, snimanjem ortopana i 3D CBCT-a.

Nakon toga, svaki pacijent prođe foto i video protokol u profesionalnom foto studiju koji se nalazi u sklopu klinike.

Foto i video protokol podrazumijeva snimanje intraoralnih fotografija pacijenta koje nam kasnije koriste za detaljan plan terapije, planiranje i dizajn novog osmijeha.  

Nakon fotografiranja slijedi digitalno dizajniranje osmijeha pomoću specijaliziranog programa.

Nakon što naši dizajneri kreiraju osmijeh prilagođen svakom pojedinom pacijentu slijedi prezentacija i razgovor s doktorom o daljnjim koracima i ulasku u terapiju.  

Je li istina da pacijenti mogu dobiti novi osmijeh u jednome danu? Možete li nam opisati postupak ugradnje implantata?

Ovisi o vrsti rada. Ako govorimo o zubnim krunicama ili zubnim ljuskicama gotov rad je moguć u jednom danu.

Ako govorimo o implanto-protetskom rješenju, na primjer ako je pacijent potpuno bezub, onda dobiva novi osmijeh u jednome danu kroz privremeni, fiksni rad kojim se zadovoljava funkcija i estetika.

Pacijent na dalje s privremenim radom normalno vrši sve životne navike poput jedenja, smijanja, funkcioniranja u poslovnom okruženju, do izrade gotovog rada kojim se završava cijeli proces.

Bitno je naglasiti da osoba koja je djelomično ili potpuno bezuba uistinu dobije novi osmijeh unutar 24 sata, no nakon ugradnje zubnim implantatima treba nekoliko mjeseci da srastu s kosti.

 

Što u slučaju kada pacijentu nedostaje kost u usnoj šupljini, je li moguće riješiti taj problem?

Danas se taj problem uspješno rješava augmentacijom/nadogradnjom čeljusne kosti ili postupkom sinus lifta.  

 

Koje je najčešće pitanje koje vam pacijenti postavljaju?

Najčešće pitanje je “Boli li?”, a odgovor je “Ne.”. To pitanje se najčešće povezuje s ugradnjom implantata, no ona je potpuno bezbolna.

Ugradnja se provodi pod anestezijom, a oporavak nakon tretmana je jednostavan. Jedino što pacijent mora je držati se uputa svog stomatologa.

 

 

Koje su kvalitete dobrog stomatologa?

Odgovorio bih protupitanjem - Koje su kvalitete dobrog čovjeka? (smijeh).

Dobrog stomatologa osim naravno stručnosti, krasi dobra komunikacija – kako s pacijentima tako i s kolegama.  

 

Što savjetujete mladima koji razmišljaju o karijeri i obrazovanju u stomatologije na našem području?

Mislim da se ulaganjem u znanje apsolutno nikad ne može pogriješiti. Čak i kad mislimo da smo uložili u znanje nečeg što nam u datom trenutku ne koristi - nešto smo u ipak naučili.  

Stomatologija je zahtjevno, konkurentno područje, no isto tako i beskrajno zanimljiv, ispunjujući i kreativan posao.

Mladima koji su se odlučili za taj put savjetujem osim teoretskog dijela ulaganje i naglasak na komunikaciju i razumijevanje međuljudskih odnosa – od pacijenata do kolega.

Imati samo znanje teorijskog, “opipljivog” dijela stomatologije može stvoriti neznanje u osobnom kontaktu s pacijentom.

Rad s ljudima iziskuje puno rada na sebi i komunikaciji s drugima.  

 

Koja je za vas definicija uspješnog menadžera?  

Splet znanja, iskustva, jasnih pravila i razumijevanja međuljudskih odnosa bih nazvao kvalitetama i definicijom  uspješnog menadžera.  Biti intuitivan oko sveukupnog djelovanja, kada je vlastita osobna razina svedena na minimum je vještina koju svaki menadžer treba vježbati i graditi.  Osim toga, za očekivati je proaktivnost, pa nekad čak i proaktivno šutjeti (smijeh). Treba razumjeti i znati saslušati radnika. Na kraju krajeva, uz nezadovoljnog radnika ne može se stvoriti uspješna kompanija koja raste na svim razinama.