FRANCUSKA AMBASADA
SVEČANI PRIJEM U REZIDENCIJI FRANCUSKE AMBASADE U SARAJEVU
manager.ba BiH 18 srpnja, 2022

14. jula 2022. u povodu proslave francuskog nacionalnog praznika, francuska veleposlanica u BiH, NJ.E. gđa Christine Toudic, ugostila je u vrtu francuske rezidencije u Sarajevu, bosanskohercegovačke zvanice, diplomatske predstavnike u BiH i članove francuske zajednice.

 

Parlament je kao datum državnog praznika odabrao 14. juli zbog poveznice s dva povijesna događaja. Jedan događaj je pad Bastille 14.7.1789. simbol ustanka naroda protiv potlačenosti, odnosno početak velike Francuske revolucije kojom je svrgnuta tadašnja omražena apsolutistička monarhija, kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava-tamnica Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a drugi je proslava „Fette de la Federation“ od 14.7.1790. koja je organizirana u čast jedinstva i solidarnosti svih Francuza.

U rezidenciji Veleposlanstva Republike Francuske u Sarajevu francuska veleposlanica u BiH, Njezina Ekselencija gđa Christine Toudic je ugostila predstavnike iz političkog, kulturnog, javnog života BiH, kao i predstavnike francuskih poduzeća, među kojima su bili i predstavnici kompanije Nobel Corporation, generalnog zastupnika francuskog Atlantica i globalnog lidera u oblasti grijanja.

Nobel Corporation je dugogodišnji zvanični partner francuske Ambasade, a NJ.E. gđa Christine Toudic je četvrti francuski veleposlanik sa kojim Nobel surađuje.
 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti