SERGIO MARCHIONNE
Ovo je priča o čovjeku koji je iz pepela digao talijansku autoindustriju
Manager.ba/PoslovneNovine Svijet 30 srpnja, 2018
Izvor fotografije:
poslovnenovine.ba

Sergio Marchionne, izvršni direktor koji stoji iza spajanja dvaju giganata autoindustrije, umro je u 66-toj godini u Zurichu. 

John Elkann, predsjednik i izvršni direktor Exora holdinga kojeg kontrolira obitelj Agnelli, objavio je vijest o njegovoj smrti.

“Dogodilo se nažalost ono čega smo se pribojavali, Sergio Marchionne, izvrsni čovjek i prijatelj nas je napustio”, rekao je Elkann.

Marchionne je preuzeo upravljanje torinskim gigantom Fiatom, 2004. godine, a najvažniji potez, spajanje s Chryslerom povukao je 2009. godine.

U oba navedena slučaja, mnogi mu nisu davali mnogo šansi za uspjeh.

Uspješno je negirao ta pesimistična predviđanja. Fiat Chrysler i Ferrari danas vrijede deset puta više nego u momentu kada je Sergio preuzeo uzde grupacije.

 

 

Ovog Kanađanina talijanskog podrijetla pratio je glas izuzetnog radoholičara, kojem je laskao poziv familije Agnelli da zaustavi dugogodišnji pad automobilske grupacije.

Brzo reagirajući, otpustio je nekoliko direktora, ubrzao proizvodnju i riješio se nekoliko modela za koje je postojala slaba potražnja.

Ubrzo je prepoznat kao jedan od najuspješnijih i najagilnijih izvršnih direktora automobilske industrije.

Pored izvrsnih rezultata, Sergio je bio i šarmantan i zabavan čovjek. Na konferencijama je redovito zabavljao novinare svojim poznavanjem filozofije, nauke, umjetnosti i povijesti.

Kao i mnogi uspješni ljudi, bio je jednostavan, te je uvijek oblačio neupadljive crne majice i farmerke.

Iza gospodina Marchionnea ostala su dva sina, Alessio i Tyler, kao i dugogodišnja poslovna i privatna partnerica Manuela Battezzato.

 

 

U Italiji, gdje se Fiat smatra sinonimom za poslijeratni ekonomski bum, Sergiu su počast odali političari sa svakog političkog spektra. Ispred Fiatovog sjedišta barjaci su bili spušteni na pola koplja.

Talijanski mediji su reprizirali posljednje pojavljivanje Sergia Marchionnea iz lipnja ove godine, kada je karabinjerima donirao vozilo Jeep.

Uz duboke uzdahe, tada je rekao da je njegov otac bio policajac koji mu je usadio ozbiljnost, iskrenost, radinost, disciplinu i osjećaj odgovornosti kao glavne vrijednosti.

Marchionne je čovjek koji je iz pepela digao talijansku autoindustriju i pretvorio je u jednog od najvažnijih svjetskih igrača.

Nadamo se da iza njega ostaju ljudi koji će se voditi njegovim primjerom i odvesti kultne proizvođače automobila u prosperitetnu budućnost.

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti