BRŽE I JEFTINIJE, ALI....
Što sve treba uzeti u obzir pri odabiru montažne kuće?
Manager BiH 18 veljače, 2024

Montažne kuće su popularna opcija za mnoge ljude koji žele izgraditi vlastiti dom. One nude niz prednosti, kao što su brže vrijeme izgradnje, ušteda troškova i energetska učinkovitost. Međutim, prije odabira montažne kuće potrebno je razmotriti nekoliko važnih čimbenika. 


Lokacija i infrastruktura

Montažna kuća je vrsta kuće koja se gradi izvan tvornice, a potom premiješta na drugu lokaciju. Ovaj proces omogućuje kraće vrijeme izgradnje i dosljedniju kontrolu kvalitete u usporedbi s tradicionalnim kućama.

Jedan od glavnih razloga zašto se ljudi odlučuju za montažnu kuću je ušteda. Montažne kuće mogu koštati i do 20% manje od tradicionalnih domova. Često imaju manji utjecaj na okoliš zbog upotrebe održivih materijala i energetski učinkovitih značajki.

Prvo što trebate uzeti u obzir pri odabiru montažne kuće je lokacija kuće. To uključuje veličinu i oblik parcele. Važno je osigurati da montažna kuća koju odaberete odgovara lokaciji na kojoj je planirate graditi. Morat ćete osigurati da zemljište ima pristup komunalnim uslugama, kao što su struja, voda i kanalizacija.


Dizajn i funkcionalnost

Drugi važan čimbenik koji treba uzeti u obzir je dizajn i funkcionalnost montažne kuće. To uključuje opcije tlocrta, mogućnosti prilagodbe, značajke energetske učinkovitosti i održivosti te izdržljivost i dugovječnost materijala. 

Uvjerite se da tlocrt montažne kuće koju odaberete odgovara vašem životnom stilu i da su mogućnosti prilagođavanja u skladu s vašim preferencijama. Osim toga, značajke energetske učinkovitosti i održivosti mogu vam pomoći pri dugoročnoj uštedi novca na računima za komunalije, a izdržljivost materijala osigurat će da vaš dom dugo traje.

Jedna od najosnovnijih značajki koje definiraju montažne kuće je njihova iznimno uspješna izolacija. Dobra toplinska, zvučna i hidroizolacija su najosnovnije činjenice koje određuju standarde udobnosti zgrade. 

Kod montažnih kuća se posebno mora voditi računa o faktoru krova. Krov montažne kuće trebao bi imati potrebnu trajnost i izolacijska svojstva protiv problema s krovom koji se mogu pojaviti zbog vremenskih uvjeta. Krovovi s lošom izolacijom se mogu susresti s mnogim problemima, posebice s problemima curenja za vrijeme jakih kiša.


Trošak i financiranje

Prilikom odabira montažne kuće također ćete morati razmotriti cijenu i mogućnosti financiranja. Prethodni trošak kuće, trošak pripreme lokacije i temelja, mogućnosti financiranja i tekući troškovi važni su čimbenici koje treba uzeti u obzir. 

Važno je temeljito istražiti troškove povezane s montažnom kućom. Svakako istražite mogućnosti i zahtjeve financiranja i shvatite što će se od Vas tražiti kako biste osigurali zajam.

Trošak montažne kuće ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su veličina kuće, korišteni materijali i složenost dizajna. Važno je istražiti i usporediti cijene različitih proizvođača i trgovaca kako biste pronašli najbolju ponudu. Troškovi pripreme mjesta i temelja varirat će ovisno o veličini kuće i vrsti terena. 

Neophodno je imati jasno razumijevanje troškova povezanih s kupnjom i postavljanjem montažne kuće prije nego što se odlučite na kupnju. Što se tiče financiranja montažne kuće, postoji nekoliko mogućnosti. Mnogi zajmodavci nude zajmove koji su posebno dizajnirani za montažne kuće i mogu ponuditi konkurentne kamatne stope i uvjete financiranja. 

Mnogi proizvođači nude mogućnosti financiranja koje mogu biti povoljnije od tradicionalnih zajmova. Obavezno istražite sve svoje mogućnosti i usporedite ponude prije nego što se obvežete na zajam.


Reputacija tvrtke

Razmislite o reputaciji tvrtke. Istraživanje tvrtke i čitanje recenzija kupaca, provjera pritužbi ili tužbi, te posjećivanje modela kuća ili dovršenih projekata važni su koraci koje morate poduzeti pri odabiru montažne kuće. Obavezno odaberite uglednu tvrtku kako biste osigurali da je vaš dom izgrađen prema visokim standardima i svi se problemi koji se pojave odmah riješe.

Osim istraživanja tvrtke, trebali biste odvojiti vrijeme i pročitati odredbe i uvjete ugovora. Provjerite jeste li razumjeli sve pojedinosti i svakako postavite pitanja ako postoji nešto što ne razumijete. 

Također biste se trebali raspitati o svim jamstvima koja bi mogla biti uključena u kupnju. Provjerite postoje li mogućnosti financiranja i ako postoje, svakako ih istražite prije potpisivanja ugovora o kupnji montažne kuće.


Pravne dozvole

Montažne kuće stvaraju važne inovacije i mogućnosti u sustavu stanovanja. Budući da su montažne kuće prenosive, u budućnosti se mogu premjestiti na različita mjesta. 

Prije kupnje montažne kuće potrebno je ishoditi potrebne pravne dozvole. Čak i ako vaša kuća ima prijenosnu funkciju​, postoje neke dozvole koje morate napraviti. Vrlo je važno obavijestiti općinu o detaljima kuće, poput toga je li montažna kuća koju ste kupili jednokatnica ili katnica. Upućivanje potrebnih obavijesti i prethodno dobivanje potrebnih dopuštenja osigurat će brži proces.


Pametni gradovi | Manager.ba


 

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji