BH PROIZVOĐAČ LIJEKOVA
ZADA Pharmaceuticals izvozi farmaceutske proizvode u Somaliju
Manager BiH 19 lipnja, 2023

 

Bosanskohercegovački proizvođač lijekova ZADA Pharmaceuticals nedavno je otvorila tržište Afrike za svoje proizvode. Prve količine proizvoda već su plasirane u Somaliju, i uskoro se isporučuje novi kontingent lijekova i dodataka prehrani, namijenjeni za tamošnje bolnice i ljekarne.

 

Radi se o svih 150 proizvoda sa znakom ZADA Pharmaceuticals od lijekovova koji se izdaju na liječnički recept, preko lijekova koji se izdaju bez recepta do dodataka prehrani.

- Sačekali smo da nakon izvoza prvog kontejnera lijekova, dobijemo povratne informacije o zadovoljstvu korisnika i efikasnosti naših proizvoda. S obzirom na to da uskoro ide nova isporuka cjelokupnog asortimana i to u veoma kratkom vremenu, jasno je da su reakcije izuzetno pozitivne. Izvozom u Somaliju otvorili smo tržište Afrike, kao jedno od najbrže rastućih u svijetu, i nadamo se da će ovo biti početak jedne uspješne priče ne samo za nas, već i za bosanskohercegovačku farmaceutsku industriju u cjelini. Bitno je istaći, i to je zapravo argument koji je oduševio naše afričke partnere, da svi naši lijekovi i dodaci prehrani, dakle sve što ZADA proizvede, istog je kvaliteta, bilo da su namijenjeni domaćem, EU, Azijskom ili Afričkom tržištu. To uostalom, osim naše korporativne etike, garantira i EU GMP standard kontrole kvaliteta, kao najviši u industriji lijekova, i samo se rijetki proizvođači mogu pohvaliti da ga posjeduju - kazao je Esad Zahirović član Uprave kompanije ZADA Pharmaceuticals.

Zahirović je istako kako kompanija nastavlja sa ekspanzijom kako na domaćem, pogotovo na inozemnim tržištima, te su u završnoj fazi realizacije i novi generički lijekovi i dodaci prehrani.

- Nakon nedavnog pronalska partnera za tržišta Uzbekistana, Azerbejdžana i Gruzije u Aziji, Somalija je četvrto novo tržište za ovu kompaniju u ovoj godini. Strategija širenja izvoza kompanije u vremenu koje je pred nama bit će usmjerena na tržište EU i ostatak zemalja Bliskog Istoka - pojašnjava Zahirović.


Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti