IZVJEŠĆE EK O BIH
Ukrotili smo inflaciju, ali izvoz opada
Manager BiH 26 siječnja, 2024

Registrirani rast bh ekonomije i dalje je uglavnom temeljen na trgovini, transportu, smještaju i prehrambenim uslugama, a dodana vrijednost proizvodnjom padala je krajem prošle godine.

 

U Bosni i Hercegovini je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do značajnog pada inflacije, navodi se u najnovijem ekonomskom izvješću Europske komisije za zemlje u procesu pristupanja.

Prema izvješću, u prvih 11 mjeseci prošle godine prosječna stopa inflacije iznosila je 6,4%. Godinu dana ranije bila je 13,9%. Na smanjenje inflacije najviše su utjecale visoke cijene energenata tijekom 2022. godine i njihovo smanjenje tijekom prošle godine.


Turizam smanjuje nezaposlenost

U BiH je došlo do blagog smanjenja nezaposlenosti, a u prvih 11 mjeseci je prosječan rast zaposlenosti iznosio 1,1%. Rezultat je to boljeg stanja u hotelijerstvu i gastronomiji, u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija, te oblasti obrazovanja.

U trećem je kvartalu nezaposlenost mladih pala je na 32% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Zanimljiv je podatak kako je to stopostotni pad u odnosu na razdoblje prije korone, kada je nezaposlenost mladih bila iznad 60%.

U posljednjem kvartalu rast plaća je usporio na 11% u odnosu na 14,8% u trećem kvartalu.


Daleko od funkcionalne tržišne ekonomije

U izvješću se podsjeća i na glavno izvješće Europske komisije, objavljeno sredinom studenoga, kada je konstatirano kako je BiH i dalje u ranoj fazi uspostave funkcionalne tržišne ekonomije, te u ovoj oblasti protekle godine nije bilo napretka. Podsjećaju kako u BiH i dalje postoje politička neslaganja koja uzrokuju probleme i u ekonomskoj oblasti.

"Novoimenovano Upravno vijeće Centralne banke BiH izabralo je 3. siječnja Jasminu Selimović za guvernera CB BiH na šestogodišnji mandat. Ovim je završeno razdoblje duže od dvije godine tijekom kojeg je prethodni guverner zbog političkih sporova morao raditi samo u tehničkom mandatu", konstatira se u izvješću.


Ključni statistički pokzatelji - opada dodana vrijednost

Bruto domaći proizvod je porastao za 1,9% u četvrtom u odnosu na prethodni kvartal, koji je porastao za 1,2%. Ipak, izvoz dobara i usluga pao je za 13,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je izvoz bio manji za 9,5%.

"Rast je i dalje uglavnom zasnovan na trgovini, transportu, smještaju i prehrambenim uslugama, povećavši se za 7,8 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je dodana vrijednost u proizvodnji pala za 4% u odnosu na usporedno razdoblje", kaže se u izvkješću.

Dio bosanskohercegovačke ekonomije koji napreduje je turizam. U prvih 11 mjeseci protekle godine broj noćenja porastao je za 19,1%, dok je broj dolazaka veći za 14,7%.

"U odnosu na 2019, posljednju godinu prije covida, dolasci u prvih 11 mjeseci 2023. bili su oko 5% veći, dok je broj noćenja veći za oko 8%. 
Nakon oštrog pada broja stranih turista tijekom pandemije, njihov udio u ukupnim dolascima i noćenjima u velikoj se mjeri vratio na razinu prije pandemije. U prvih 11 mjeseci 2023. godine najviše turista bilo je iz Hrvatske, a slijede Srbija i Turska" prenose Nezavisne novine.


Manager.ba

 

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti