EKONOMIJA
Svjetska banka daje 150 milijuna eura za jačanje zapadnog Balkana
Manager.ba/Klix.ba Svijet 08 prosinca, 2017

Izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva izjavila je da ta financijska institucija priprema projekt vrijedan 150 milijuna eura za jačanje regionalne integracije na zapadnom Balkanu.

"Uvođenje najnovijih tehnologija, kao i poboljšanje infrastrukture na graničnim prijelazima olakšati će protok i trgovinu u regiji. Očekivane koristi od projekta su oko milijun dolara godišnje", rekla je Georgieva na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu" u Sofiji.

Obraćajući se sudionicima konferencije, bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da je Balkan cjelina i da treba da ubijediti Brisel da ne stvara probleme, već da donosi prosperitet.

"Politički smo već naučili lekcije. Sada građani žele da vide drugu fazu, a to je kakvu korist imaju od toga. Na nama je da radimo zajednički radi boljeg života svih ljudi u regiji", naglasio je Borisov. 

Konferenciji je nazočila i premijer Srbije Ana Brnabić, koja je rekla da je za Srbiju prioritet završetak Koridora 10.

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je uvjerenje da će izgradnja koridora osam i 10 približiti balkanske države evropskoj integraciji i da će pomoći ekonomskom razvoju.

U fokusu debata bile su mogućnosti za jačanje europske integracije zemalja regije i realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata, što je i prioritet bugarskog predsjedavanja Vijećem EU.

Bugarska će predsjedavanje EU preuzeti 1. siječnja 2018. godine.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji