REGIONALNO TRŽIŠTE
Ryanair postaje najveća aviokompanija, "prijeti" mu Air Serbia
Manager Regija 28 ožujka, 2024

Ryanair će postati najveći prijevoznik u regiji. Nakon širenja svojih baza u Zagrebu i Zadru, otvorit će novu bazu u Dubrovniku i pokrenuti operacije u Sarajevu. Wizz Air, koji je držao prednost tijekom protekle godine, više neće biti najveći prijevoznik, nego treći, iza Air Serbije. 

 

Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu ima najviše raspoloživih mjesta na redovnim letovima u travnju, 759.632. Ova brojka predstavlja povećanje od 7,1% u odnosu na 2023. Air Serbia će nastaviti održavati svoju poziciju, držeći 53,3% svih raspoloživih redovnih kapaciteta u matičnoj zračnoj luci.

Slijedi Zagreb kao drugi po veličini s 493.384 slobodna mjesta na redovnim letovima u travnju, što je 16,8% više nego prije godinu dana. Croatia Airlines će zadržati poziciju najvećeg avioprijevoznika Zračne luke Franjo Tuđman s 35,8% raspoloživog kapacitetaa, a slijedi ga Ryanair s udjelom od 31%.

Zračna luka Skopje, na koju je utjecalo smanjenje frekvencije Wizz Air-a, u travnju ima 271.840 sjedišta, što je 2,8% manje na godišnjoj razini.. Wizz Air će imati 58,4% udjela u raspoloživim sjedištima, a Pegasus Airlines 6,9% udjela. 

Prištinska zračna luka će imati 239.059 slobodnih mjesta, ali ima brojne letove koji se prodaju isključivo preko turoperatora koji se smatraju čarterima. Oni nisu uključeni u ukupni predviđeni kapacitet sjedišta. Ako se uzmu u obzir samo sjedišta na redovnim letovima, kapacitet je povećan za 9,4% u odnosu na prošlu godinu. Britanski easyJet ima najveći broj redovnih sjedišta, držeći 19,3% udjela, ispred Wizz Aira sa 16,6%.

Zračna luka Podgorica ima 177.854 planiranih mjesta na tržištu u travnju, a Ryanair je najveći prijevoznik s 15,6% kapaciteta. Domaći prijevoznik Air Montenegro tek je šesti u Podgorici po raspoloživim kapacitetima, i to iza Pegasus Airlinesa, Turkish Airlinesa, Austrian Airlinesa i Air Serbije.

Sarajevska zračna luka ima 173.693 sjedišta na redovnim letovima u travnju, 30,4% više u odnosu na 2023. godinu kako Ryanair počinje sa radom i postaje njegov četvrti najveći prijevoznik. Turkish Airlines je najveći u Sarajevu sa 15,9% ukupnog kapaciteta.

Zračna luka Ljubljana u travnju ima 141.011 raspoloživih mjesta, što je 28,3% više u odnosu na prošlu godinu. Lufthansa će biti njegov najveći avioprijevoznik sa 16,4% udjela, odmah ispred Turkish Airlinesa s 14,4% planiranog kapaciteta.

 

ExYuAviation | Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji