REVOLUCIJA U NAČINU ŽIVLJENJA
Raste tržišna vrijednost pametnih kuća
Manager Svijet 24 travnja, 2024

 

Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.  

Ove inovativne domove karakterizira integracija različitih uređaja i sistema putem internet veze, omogućavajući korisnicima kontrolu i automatizaciju različitih aspekata svog doma, od osvjetljenja i grijanja do sigurnosti i zabave.  

 

Vrijednost tržišta pametnih kućnih uređaja naglo je porasla posljednjih godina. Predviđa se da će porasti sa 108,85 milijardi dolara u 2023. godini na 128,19 milijardi dolara u 2024. uz kombinovanu godišnju stopu rasta (CAGR) od 17,8%.

 

Ideja o pametnim kućama nije nova, ali tehnološki napredak i sve veća dostupnost pametnih uređaja su pokrenuli pravu revoluciju u domaćinstvima širom svijeta. U ovom tekstu istražit ćemo kako pametne kuće funkcioniraju, koji su njihovi glavni elementi i hoće li postati standard u narednim godinama.

 

Kako funkcioniraju pametne kuće?

 

Pametne kuće imaju sve - termostate koji se kontroliraju putem pametnog telefona, mini kamere za video nadzor koje mogu da prate svaki pokret i čitav sistem povezanih aparata koji stvaraju savršen ugođaj za korisnike. A kako ove fenomenalne kuće funkcioniraju? Odgovor vas čeka u nastavku!

 

Pametne kuće funkcioniraju na osnovu koncepta Internet of Things (IoT), što znači da se različiti uređaji i sistemi povezuju putem internet veze kako bi mogli da komuniciraju i rade zajedno. Centralna komponenta pametnih kuća je pametni kontroler, često nazvan "hub", koji koordinira aktivnosti različitih uređaja. Ovi uređaji mogu biti bilo što, od pametnih sijalica i termostata do pametnih sigurnosnih sistema i kućnih aparata.

 

Jedna od ključnih tehnologija koja omogućava pametnim kućama da funkcioniraju je bežična mreža, kao što je Wi-Fi ili Bluetooth, koja omogućava uređajima da se međusobno povežu i komuniciraju. Pored toga, veštačka inteligencija (AI) sve više igra ulogu u funkcionisanju pametnih kuća, omogućavajući im da "uče" navike korisnika i prilagođavaju se njihovim potrebama.

 

Glavni elementi pametnih kuća

 

Pametne kuće se sastoje od različitih elemenata koji omogućavaju automatizaciju i kontrolu različitih aspekata domaćinstva. Neke od ključnih komponenti uključuju:

 

Pametno osvjetljenje - pametne sijalice omogućavaju korisnicima da daljinski upravljaju osvjetljenjem u svojim domovima putem pametnog telefona ili glasovnih asistenata poput Amazon Alexe ili Google Assistant. Osim toga, mnoge pametne sijalice imaju mogućnost podešavanja boje i intenziteta svjetla, pružajući korisnicima potpunu kontrolu nad ambijentalnom osvjetljenjem.

 

Pametni termostati - pametni termostati omogućavaju korisnicima da efikasno upravljaju grijanjem i hlađenjem svojih domova putem aplikacija na svojim pametnim telefonima. Ovi uređaji često imaju mogućnost automatskog prilagođavanja temperature prema navikama korisnika i spoljnim uslovima, što može rezultirati uštedom energije i novca na računima za energiju.

 

Pametni sigurnosni sustavi - pametni sigurnosni sistemi uključuju različite komponente kao što su pametne kamere, senzori pokreta i detektori dima koji omogućavaju korisnicima da nadziru i obezbijede svoje domove čak i kada nisu kod kuće. Ovi sistemi često imaju mogućnost slanja obavještenja na pametne telefone korisnika u slučaju detektovanja neobičnih aktivnosti ili opasnosti.

 

Pametni kućanski aparati - sve više kućnih aparata postaju "pametni", što znači da imaju mogućnost povezivanja sa internetom i daljinskog upravljanja. Primjeri uključuju pametne frižidere koji mogu automatski naručivati namirnice kada su im potrebne i pametne veš mašine koje mogu prilagoditi ciklus pranja prema tipu tkanine i količini veša.

 

Hoće li pametne kuće postati standard u narednim godinama?

 

Pitanje da li će pametne kuće postati standard u narednim godinama otvara široku raspravu. S jedne strane, sve veći broj proizvođača i investitora ulaže u razvoj pametnih tehnologija za domove, što ukazuje na rastući interes i potražnju za ovim proizvodima.

 

Prema istraživanju Američkog Allied Market Research-a, očekuje se da će globalno tržište pametnih kuća dosegnuti vrijednost od preko 537.01 milijardu dolara do 2030. godine. S druge strane, postoji i nekoliko izazova koji mogu usporiti širenje pametnih kuća.

 

Jedan od glavnih izazova je visoka cijena pametnih uređaja i sistema, što može odbiti neke potrošače od njihove kupovine. Također, postoji zabrinutost u vezi s privatnošću i sigurnošću podataka, s obzirom na to da pametni uređaji prikupljaju veliku količinu osobnih informacija o korisnicima i njihovim navikama.

 

Međutim, s nastavkom tehnološkog napretka i padom cijena pametnih uređaja, vjerovatno je da će se njihova popularnost nastaviti rasti u narednim godinama. Prema istraživanju Parks Associates, više od 40% američkih kućanstava planira da kupi pametne uređaje u naredne dvije godine. Ovo ukazuje na to da pametne kuće postaju sve prisutnije u domaćinstvima širom svijeta.

 

Pametne kuće predstavljaju revoluciju u načinu na koji živimo i funkcionišemo u domaćinstvu. Integracija pametnih uređaja i sistema omogućava korisnicima veću kontrolu, udobnost i efikasnost u svakodnevnim aktivnostima.

 

Iako postoji nekoliko izazova koji treba riješiti, vjerojatno je da će pametne kuće postati sve prisutnije u narednim godinama, kako tehnologija napreduje i postaje sve dostupnija potrošačima. Spremni ili ne, budućnost domaćinstava izgleda sve pametnije.

 

seebiz.eu / Manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti