PRIČE NE ZNAČE NIŠTA
Poslodavci traže neoporezivo povećanje plaća za 400 KM
Manager BiH 24 studenog, 2023

Kako postoje male ili nikakve šanse za usvajanje fiskalnih zakona kojima bi se smanjili porezi i doprinosi na plaće do kraja godine, Udruga poslodavaca u FBiH ponovo poziva Vladu FBiH da donese i u hitnu parlamentarnu proceduru uputi nužne izmjene i dopune zakona koje bi omogućile povećanja plaća zaposlenima u realnom sektoru u FBiH u iznosu do 400 KM, bez plaćanja poreza i doprinosa na ovaj iznos.

 

- Od svibnja čekamo vidjeti prijedloge novih zakona Vlade FBiH o doprinosima i dohotku. Osim tvrdnji kako će novi doprinosi na plaće iznositi 28%, službeno nikada nismo dobili nijedan dokument koji se odnosi na ovu materiju. U idealnim uvjetima, kada bi odmah donijeli ove zakone i usvojili ih do Nove godine, njihova primjena bi počela tek u srpnju naredne godine. Zbog toga mislimo kako Vlada FBiH treba hitno predložiti, a Parlament FBiH usvojiti, izmjene i dopune zakona kojima bi se omogućilo povećanje plate do 400 KM, i taj iznos povećanja neoporezivati - kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Smailbegović naglašava kako se radi o izmjenama i dopunama zakonskih rješenja koja bi bila privremenog karaktera, odnosno, važila bi do donošenja novih zakona o doprinosima i dohotku FBiH.

UPFBiH je još krajem prošle godine pokrenula aktivnosti i preko ovlaštenih predlagača zakona, u hitnu parlamentarnu proceduru uputilo inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH. Konačan cilj izmjena i dopuna ovih zakona bio bi povećanje svih plaća zaposlenih u realnom sektoru koje bi iznosilo do 400 KM. Ove prijedloge Vlada FBiH je odbila i obećala donošenje fiskalnih zakona kojima će opterećenje plata biti značajno smanjeno.

Kako do toga nije došlo, UPFBiH predlaže, žurno usvajanje izmjena i dopuna zakona koje bi omogućilo povećanje plate uposlenika za neoporezivih do 400 KM. To bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide izravno radnicima, čime bi se, barem djelomično poboljšao njihov status.

Iz UPFBiH još jednom naglašavaju hitnost donošenja ovih izmjena i dopuna, kako bi se zaposlenima u realnom sektoru pomoglo lakše podnijeti povećane troškove života, a istovremeno, barem dijelom, zaustavio odlazak kvalificirane radne snage iz BiH.

- Nažalost, ostvarila su se naša predviđanja kako ćemo izgubiti 2023. godinu kada je u pitanju donošenje reformskih zakona, koji bi omogućili smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru. Kako ne bismo izgubili i 2024. godinu, insistiramo na hitnom donošenju zakonskih rješenja koja će omogućiti povećanje plaća do 400 KM zaposlenima u realnom sektoru. Za ovaj iznos povećanja se ne bi plaćali porezi i doprinosi, a primjena bi počela od 1.1.2024. godine - kaže Smailbegović.


Manager.ba
 

Povezani članci

1

2

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji