142 MILIJUNA KM
Popili smo 19.500 tona kave
Manager BiH 17 veljače, 2023
Izvor fotografije:
pexels.com

U Bosnu i Hercegovinu tijekom prošle godine uvezlo se više od 19.500 tona kave, vrijednosti veće od 142 milijuna KM.


Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, najviše kave stiglo je iz Brazila, a uvožena je i iz Indije, Italije, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata te Gvineje.

Iako je 2021. uvezeno više od 22.000 tona, vrijednost je bila daleko niža, odnosno ukupno je koštala više od 97 milijuna KM.

Iz Bosne i Hercegovine je, prema podacima UNO, tijekom prošle godine izvezeno 97.559 kg kave vrijednosti veće od milijun KM, a najviše na tržište Slovenije.

Direktor pržionice kave Minea iz Gradiške Momčilo Banjac za Glas Srpske je rekao kako su cijene sirove kave na burzi proteklih dana išle gore i kako je pred njima turbulentno vrijeme.

"Teško je dati neku prognozu što će se dešavati u narednom razdoblju, jer u posljednjih 20 dana raste cijena kave na burzi i sada iznosi oko 4.000 dolara po toni, a kada je bila najveća kriza, bila je oko 5.000 dolara", rekao je Banjac dodajući da je situacija malo povoljnija jer je pala cijena dolara u odnosu na marku.

Vlasnik Fabrika coffee iz Banjaluke Dario Brkić kaže kako cijene sirove kave na burzi uvijek oko Nove godine odu gore, te u travnju očekuju njihovo smanjenje.

SAVJETI:
8 razloga zbog kojih su kavopije uspješniji u poslu i životu

Manager.ba

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti