KOMPANIJE
Musk iznenadio promocijom novog Tesla Roadstera
Manager.ba/Indikator.ba Svijet 17 studenog, 2017

Na događaju u Hawthorne, Kalifornija, nakon što je predstavio kamion Tesla Semi, Elon Musk, prvi čovjek Tesle, lansirao je novu verziju Roadster-a, svog luksuznog sportskog automobila. 

Iz prikolice Tesla Semi je tijekom prezentacije izašao crveni Roadster na iznenađenje publike. 

Detalji su oskudni, ali Musk je rekao da će vozilo imati ubrzanje od 0 do 60 milja na sat u trajanju od 1.9 sekundi. Sadrži bateriju kapaciteta 200 kilovata i može putovati 620 milje po jednom punjenju. Rezervacije će koštati 50.000 dolara, a "osnovna cijena" automobila će iznositi 200.000 dolara. 

Musk je rekao da će vozilo započeti proizvodnju u 2020. godini. 

Roadster je prvi automobil koji je kompanija Tesla proizvela. Kompanija ga je počela prodavati 2008. godine i obustavila je proizvodnju 2012. godini. Njegovo originalno lansiranje bilo je praćeno proizvodnim i inženjerskim problemima, a potrošačima je prodano samo 2.400 jedinica. 

Sada kada je Tesla poznatija i pouzdanija, moguće je da će se sljedeća verzija Roadster-a prodavati mnogo bolje od prve. 

Musk je električne kamione predstavio kao najnoviji pokušaj Tesle da odvrati privredu od fosilnih goriva, što već čini projektima poput električnih automobila, solarnih krovova ili baterijama. 

Tesla Semi s maksimalnim teretom brzinom autoceste može prijeći do 800 kilometara, istaknuo je Musk. Otkrio je kako vozila osme klase, najviše klasifikacije za kamione po težini, u 30 minuta može napuniti bateriju dovoljno da prijeđe oko 650 kilometara, te da će Tesla izgraditi svjetsku mrežu "megapunjača" na solarnu energiju. 

Musk nije otkrio cijenu za Semi, niti kako i gdje će se ta dva nova modela proizvoditi, no najavio je da će se kamion početi proizvoditi 2019. 

Tehnologija koja omogućava vožnju bez vozača omogućit će kamionima da putuju u konvojima, zbog čega će samo u prvom od njih biti potreban vozač, čime će takav promet postati jeftiniji od željeznice, rekao je Musk. 

Neki analitičari strahuju da će kamion biti skupa distrakcija za Teslu koja troši ogromne količina novca, nije nikad objavila koliki joj je godišnji prihod, te se nalazi u samoprozvanom "proizvodnom paklu" zbog pripreme proizvodnje 35 tisuća dolara vrijedne limuzine Model 3.

Povezani članci

1

2

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti