NAJVEĆI DIONIČAR
Kostić želi kupiti još 17% udjela u Addiko grupi
Manager Svijet 26 ožujka, 2024
Izvor fotografije:
MK Group/Marko Todorović

Kostićev Agri Europe nudi kupnju oko 17% vlasničkog udjela Addika nakon što su ranije otkupili 9,99% udjela koje je Kostić držao preko Infenity Managementa... 


Jedan od najpoznatijih poslovnih ljudi u Srbiji, Miodrag Kostić, putem svoje kompanije Agri Europe Cyprus želi kupiti dodatni manjinski udio u Addiko Bank AG-u i time dodatno ojačao poziciju vodećeg dioničara.

Agri Europe ponudio je kupnju oko 17% vlasničkog udjela Addika putem javne ponude za preuzimanje. Ranije su kupili 9,99% udjela koji je Kostić držao kroz tvrtku Infenity Management Limited.

Prema podacima o vlasničkoj strukturi Addika s kraja 2023. godine, upravo je Kostićev Infenity bio najveći pojedinačni vlasnik dionica u slobodnoj prodaji, a sada bi njegov udio trebao porasti na 27%.

U ponudi Agri Europea, koji banku procjenjuje na 341 milijun eura, nudi se cijena od 17,5 eura po dionici s dividendom, što predstavlja premiju od 15,5% u odnosu na cijenu na zatvaranju burze u Beču u petak. Dionice banke skočile su za 6,3 posto u ponedjeljak ujutro na burzi u Beču.

Tržišna vrijednost Addika kreće se oko 310 milijuna eura, dok je trenutna cijena dionice 16 eura piše Bloomberg.

 

Poslovno carstvo

Kostićevo poslovanje, osim bankarstva, čine i poljoprivreda, prehrambena industrija, turizam, nekretnine i obnovljivi izvori energije. MK Group u svim tim područjima zapošljava ukupno 6.000 ljudi. Tijekom skoro četiri desetljeća rada, kompanija je poslovanje proširila širom jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na četiri zemlje regije: Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru.

U Hrvatskoj je njegovo poslovanje fokusirano na turizam. Preko svoje MK Grupe 2017. godine postao je vlasnik hotela Kempinski Adriatic u Savudriji gdje je lani otvorio i Petram Resort & Residences, turistički real-estate kompleks.


Širenje portfelja

Kostićeva kompanija Agri Europe aktivno traži akvizicije. Kostić je krajem veljače prošle godine preko AIK banke preuzeo podružnicu ruskog Sberbanka u Srbiji, a namjeravao je preuzeti i druge regionalne podružnice i bio spreman izdvojiti pola milijarde eura.

"Nastavit ćemo ulagati u bankarstvo i planiramo se proširiti na čitav Balkan", rekao je tada Kostićev sin Aleksandar Kostić, potpredsjednik MK Groupa i član upravnog odbora bankarske grupe AEC.

Prva bankarska ulaganja Kostić je napravio 2014. godine preuzimanjem 43% udjela u AIK banci te je iduće godine odmah preuzeo njen većinski udio. Zatim je AIK banka 2016. godine preuzela 13,9% slovenske Gorenjske banke. Potom je 2017. srpska podružnica Alpha Banka postala dio AIK-a. Kostić je 2018. stekao 33% udjela u Gorenjskoj banci i većinska glasačka prava te ju je 2019. preuzeo u cjelosti. Potom je uslijedila prošlogodišnja kupnja Sberbanka u Srbiji.

 

Bloomberg | Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti