VITALNI DIO EKONOMIJE
Bh. tekstilna industrija ostvarila značajan rast izvoza
Manager BiH 22 travnja, 2024



Tekstilna industrija u Bosni i Hercegovini postaje sve atraktivnija grana. U našoj zemlji posluje 464 firme iz ove oblasti koje zajedno zapošljavaju 32,307 radnika, te su prošle godine ostvarile značajan rast izvoza. Pema podacima koje je objavila Fena, a dostavljeni su joj iz Vanjskotrgovinske komore BiH, naša zemlja je na strana tržišta izvezla tekstil, odjeću, kožu i obuću u vrijednosti od 1.864.925.173 KM, što je za 30.849.817 KM više nego prethodne godine.  

Koji su izazovi domaćih firmi?
Međutim, činjenica da izvoz bilježi rast i da je ova grana vitalan dio ekonomije BiH, ne umanjuje poteškoće s kojima se tekstilne kompanije suočavaju, a one su, pojašnjavaju u VTKBiH vezane uz konstantan rast cijena repromaterijala, što im otežava plasiranja robe na tržište.
Većina firmi u toj industriji obavlja “lohn” poslove za poznatije strane brendove, dok je manji broj onih koji samostalno razvijaju svoje brendove.

Svi se suočavaju s raznim izazovima, uključujući pitanja vezana uz cijene repromaterijala, tržišnu konkurenciju i promjene u potražnji. S novim trendovima i prilikama na međunarodnom tržištu imat će priliku da se upozna osam bh. kompanija, koje će ovog mjeseca od 22.-24. travnja, u organizaciji VTKBiH posjetiti „Međunarodne sajmove Techtextil i Texprocess“ u Frankfurtu u Njemačkoj.

Bh. firme na sajmu u Njemačkoj
Techtextil je vodeći međunarodni sajam tehničkog tekstila i netkanog materijala, dok je Texprocess vodeći sajam za industriju odjeće i tekstila te se održava paralelno sa Techtextilom.

U delegaciji Bosne i Hercegovine, pored organizatora, sudjeluju predstavnici osam bh. kompanija: Alma Ras Olovo, Zenko Zenica, Tissa Textiles Gornji Vakuf-Uskoplje, Zemi Tešanj, Nobil Nova Bila, Neno Teslic,Kanetex Gracanica i Rente Com Tuzla.

Kada je o izvozu riječ, prema podacima iz Komore, BiH tekstil, odjeću, kožu i obuću najviše izvozi, i to u vrijednosti od 1,4 milijarde KM u Italiju, Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Francusku, Slovačku, Mađarsku, Srbiju i Nizozemsku.

S druge strane BiH najviše tekstilne robe, odjeće, obuće i kože uvozi iz Turske, Njemačke, Italije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Slovenije, Kine, Poljske i Španjolske.

 

Forbes.ba / Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti