SLUČAJNOST ILI ...?
Znate li zašto sve slike Apple-ovih proizvoda imaju sat na 09:41?
Manager.ba Svijet 08 listopada, 2018

Vjerojatno nikada do sada niste primijetili kako je svim Apple proizvodima sat na promocijskim fotografijama podešen na 9:41.

Bio to MacBook, iPad ili iPhone potpuno nebitno.

Je li ovdje riječ o slučajnosti? Očito ne.

 

 

No, zašto baš 9:41?


Izgleda da je to bio jedan pažljivo odabran detalj, a odgovor je povezan s vremenom kada je još Steve Jobs pomno izrađivao prezentacije za lansiranje proizvoda na tržište, objasnio je Forstall.

„Dizajniramo keynote tako da se veliki trenutak otkrivanja proizvoda dogodi oko 40-e minute prezentacije“, rekao je.

Dakle, kada se velika slika proizvoda prikaže na ekranu želja je da vrijeme koje ekran pokazuje bude blisko stvarnom vremenu na satovima publike.

Kao što Engadget navodi, čak i dok je Jobs držao prezentacije nisu sve bile vremenski određene da u 40-oj minuti bude taj veliki trenutak.

No ipak, vrijeme od 9:41 je ostalo zabilježeno i pokazuje kako kompanija vodi računa o tim sitnim, za mnoge neprimjetnim detaljima.

Zbog toga Apple može proizvode s praktičkim istim funkcionalnostima kao i proizvodi konkurenata, naplatiti po višoj cijeni jer potrošači na to gledaju kao statusni simbol, a ne precijenjenost proizvoda.

Prema tome, često zanemarujemo detalje želeći posao raditi više strategijski, ali baš ti sitni detalji kompanija poput Apple-a učinilo ih je takvima kakve jesu, primjer svakom vlasniku kompanije i netko od koga svaki menadžer može učiti.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb
VIDEO
Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta