TRUST ECOMM MARKICA
Znak sigurne kupovine i garancija kvalitete i isporuke
Manager BiH 09 srpnja, 2024

Online trgovanje sve je zastupljenije u Bosni i Hercegovini, a najveći uspon doživjelo je tijekom pandemije virusa Covid 19, kada su građani bili spriječeni posjećivati trgovine. Prednosti koje online kupovina nudi su brojne, od uštede vremena, jednostavnije kupovine, isporuke na kućnu adresu. Kupovati se može apsolutno sve, od kućnih potrepština, hrane i pića, do bijele tehnike, aparata i automobila. 

 

No, unatoč svim prednostima uvijek postoji i bojazan od različitih zlouporaba kojima često svi svjedočimo. Zlouporabe mogu biti financijske prirode, ali i isporuka proizvoda koje uopće niste naručili i koji ne odgovaraju opisu i kvaliteti navedenim pri oglašavanju prodaje.
 
U cilju sigurnog online trgovanja i izgradnje povjerenja među registriranim ponuditeljima i kupcima Asocijacija za internet trgovinu eComm u Bosni i Hercegovini provela je projekt markice povjerenja tzv. Trust eComm markice, kao standard i garanciju sigurnosti. Registrirani web shopovi koji imaju ovu oznaku sigurni su za kupovinu u svim mogućim segmentima, od transakcije novca, pravovremene isporuke, kvalitete proizvoda povrata sredstava ili zamjene proizvoda u slučaju određenih primjedbi.

Prema riječima Elvisa Pivića, člana Upravnog odbora Asocijacije Trust eComm, markicu mogu imati isključivo registrirani web shopovi, a izdavanje zahtijeva niz uvjeta koje treba ispuniti.
 
"Danas imamo hiperprodukciju ponuditelja i pojedinaca koji putem web shopova ili društvenih mreža nude različite proizvode i usluge, stoga kupci nisu u potpunosti informirani o razlikama između sigurnih i manje sigurnih web trgovina. Zato je važno educirati ih o tome kako prepoznati pouzdane online prodavače i na što obratiti pažnju prilikom online kupovine. Na taj način, kupovina putem interneta može biti sigurna i ugodno iskustvo za sve korisnike. 

Asocijacija za internet trgovinu eComm u Bosni i Hercegovini izabrana je u radnu grupu za uspostavljanje standarda i izradu prvog Zakona o e-trgovini u našoj zemlji, što je najbolji pokazatelj profesionalnog i odgovornog pristupa u našem radu. Zakonom će se u potpunosti regulirati uvjeti i pravila online trgovanja, ali i definirati sankcije za  prekršitelje. Svi projekti i aktivnosti koje radimo usmjereni su na stvaranje vrijednosti od općeg dobra, a Trust eComm  markica je jedan od standarda“ – kazao je Pivić.

Bitno je istaći kako Asocijacija za internet trgovinu eComm u Bosni i Hercegovini prije izdavanja Trust eComm markice vrši provjere  registriranih ponuditelja tj.kompanije, u smislu predefiniranih kriterija, recenzija i iskustava kupaca koje često objavljuju na društvenim mrežama i putem medija. Ovaj dio procesa je preduvjet za poduzimanje narednih koraka za izdavanje Trust eComm markice.
 
"Kao standard i garancija sigurnosti Trust eComm markica se treba zaslužiti. Zbog toga smo veliki dio vremena utrošili na različite analize i istraživanja iskustava i postojećih recenzija registriranih web shopova, ali i na mogućnosti proširivanja lepeze uslova i prednosti koje sa sobom nosi Trust eComm markica. Registrirani web shopovi koji imaju veliki broj ozbiljnih i opravdanih primjedbi kupaca ne mogu biti kandidati za Trust eComm markicu. Ovdje se zaista radi o projektu od iznimnog značaja i dobra za društvo, a ne o projektu koji ima svoj rok trajanja. Trust eComm markica kao standard je nešto na čemu se kontinuirano radi i nešto što će da traje. Zasigurno će vremenom Trust eComm markica biti presudan faktor pri odabiru web shopa tokom online kupovine“- pojašnjava Pivić.

Registrirani web shopovi koji imaju i budu imali ovu markicu su sigurni za bezbrižnu kupovinu, te garantuju kvalitetu identičnu navedenim opisima i fotografijama objavljenih proizvoda. Trust eComm markica je i garancija pravovremene isporuke, povrata sredstava i/ili zamjene proizvoda iz određenih razloga. 

Više informacija na ovu temu zainteresirani mogu pronaći na web stranici Asocijacije za internet trgovinu „eComm“ U Bosni i Hercegovini, kao i na zvaničnim Facebook i Instagram stranicama.

 

PR | Manager.ba
 

Tagovi:
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!