NEMA IH PUNO
Znaci upozorenja koji ukazuju kako narušavate svoje vođenje
Manager BiH 20 studenog, 2023

Neučinkoviti lideri imaju štetan utjecaj na poslovanje. Oni šire negativnost, ne uspijevaju uspostaviti stratešku mapu puta, narušavaju povjerenje u odnosima, guše efikasnu komunikaciju, otežavaju suradnju i ometaju angažman zaposlenih. Nijedan lider namjerno ne teži neučinkovitosti, ali mnogi to na kraju i čine.

 

Zašto?

Oni su slijepi na znakove koji ukazuju kako njihovi unutarnji operativni sistemi – mentalni, emocionalni, fizički i duhovni – mogu sabotirati njihovu sposobnost postati učinkoviti lideri. Koji su to znakovi na koje svaki lider treba obratiti pozornost?.


NEDOSTATAK JASNOĆE

Jasnoća u vođenju omogućava liderima pojaviti se s kristalno jasnom vizijom, nepokolebljivom svrhom i odlučnošću, što osnažuje druge usmjeriti se k veličini. Nedostatak jasnoće u vođenju stvara beskrajni kaos, nejasne vizije, neusklađene prioritete i zbunjujuću komunikaciju, što dovodi do mnogo problema.

Mutan način razmišljanja često doprinosi nedostatku jasnoće u vođenju. Primjerice, fiksni načini razmišljanja zasjenjuju mogućnosti, način razmišljanja o oskudici pokreće donošenje odluka vođenih strahom, način razmišljanja žrtve smanjuje produktivnost, perfekcionizam se utapa u trivijalnim detaljima, a kratkoročnost žrtvuje dugoročni učinak. Kada je um vođe zamagljen takvim ograničavajućim uvjerenjima, njihova sposobnost učinkovito voditi je ugrožena. Dvosmislenost i konfuzija prodiru u sve aspekte njihovog vodstva, utječući na timski rad, rješavanje problema i donošenje odluka.

 

fiksni način razmišljanja - zasjenjuje mogućnosti
način razmišljanja o oskudici - pokreće donošenje odluka vođenih strahom
način razmišljanja žrtve - smanjuje produktivnost
perfekcionizam  - utapa se u trivijalnim detaljima
kratkoročnost - žrtvuje dugoročni učinak


Ako se borite s negativnim mislima, niste se spremni suočiti sa složenim ili dvosmislenim situacijama, vidite povratne informacije kao kritiku ili se ne možete odmaknuti od okrivljavanja i mikroupravljanja, vrijeme je razjasnite svoje vođenje. Možete vježbati pažljivost, prepoznati trenutke zbunjenosti i suočiti se izravno s njima. Možete slušati svoje monologe, pratiti svoje misaone obrasce, razbijati mentalne barijere i fino podesiti usklađenost između vaših zašto, što i kako.


NEDOSTATAK POVEZIVANJA

Povezanost u vođenju znači imati oštru svijest o ulozi koju igrate i utjecaju koji ostvarujete. Povezani lideri cijene međusobnu povezanost svih stvari. Oni vide kako valovi utjecaja njihovih odluka dotiču ljude i širu zajednicu.

Naspram tomu, nepovezane vođe ne mogu vidjeti šumu zbog drveća. Oni donose odluke od kojih oni imaju koristi ili se fokusiraju na trenutne pobjede, ali su slijepi za utjecaj na druge na tom putu.

Kako biste izbjegli zamke nepovezanog vođenja, stupite u kontakt sa svojom svrhom, vrijednostima i karakterom – ključevima za otključavanje vaše povezanosti.

Vaša svrha je razlog vaših postupaka. Vaše vrijednosti su principi i uvjerenja koja oblikuju vaše odluke i postupke. Vaš karakter obuhvaća kvalitete koji ili poboljšavaju ili potkopavaju vašu sposobnost izgraditi povjerenje.

 

Vaša svrha je razlog vaših postupaka
Vaše vrijednosti su principi i uvjerenja koja oblikuju vaše odluke i postupke
Vaš karakter obuhvaća kvalitete koje ili poboljšavaju ili potkopavaju vašu sposobnost izgraditi povjerenje.


Kako biste otključali svoju povezanost kao vođe, odvojite vrijeme razmisliti o svojoj svrsi, identificirati svoje osnovne vrijednosti i kultivirajte karakterne osobine koje su u skladu s vašom vizijom vođenja. Možete razmišljati o svojim životnim iskustvima, uvjerenjima i onome što vam je zaista važno; Postavite sebi ona pronicljiva pitanja o svojim strastima, prednostima i tragu koji želite ostaviti na svijetu. Također, možete redovno procjenjivati posljedice svojih postupaka i biti svjesni utjecaja koji ostvarujete i nastojati biti bolji.


NEDOSTATAK EMOCIONALNOG KAPACITETA

Emocionalni kapacitet se odnosi na prepoznavanje, razumijevanje i regulaciju emocija u sebi i drugima. Lideri savisokim emocionalnim kapacitetom mogu se nositi sa stresom i pritiskom graciozno. Oni su vješti u upravljanju sukobima, vode se kroz teške razgovore s poštovanjem i traže rješenja koja su od koristi svima koji su uključeni.

Nedostatak emocionalnog kapaciteta umanjuje sposobnost vođenja. Kada su u mraku u vezi sa svojim obrascima i slijepim točkama, imaju tendenciju stvarati emocionalnu distancu od drugih, a iako ih se doživljava kao emocionalno neosjetljive, to može dovesti do problema s povjerenjem i ometati suradnju.

Ako često doživljavate intenzivne emocionalne izljeve i promjene raspoloženja bez ikakvih razloga, ako se borite shvatiti emocije i perspektive drugih, ili ako vam je potrebno više vremena oporaviti se od neuspjeha ili izazova, vrijeme je da izgradite intimnu vezu sa svojim emocijama.

Možete početi tako što ćete upoznati svoje okidače putem vođenja dnevnika. Također se možete okružiti vještim savjetnicima koji vam mogu pomoći u snalaženju u emocionalnim izazovima i pružiti siguran prostor za eksperimentiranje s konstruktivnim emocionalnim izrazima.


NEDOSTATAK VITALNOSTI

Vitalnost je dinamična energija i nepokolebljiva strast koja pokreće lidere inspirirati i motivirati druge. Lidere s vitalnošću karakterizira njihov zarazni entuzijazam, komuniciraju nadahnuto. Emocionalno su povezani sa svojim poslom i svojim ljudima kroz njegovanje pozitivnog okruženja u kojem se članovi tima osjećaju cijenjeno, motivirano i podržano.

Vođe kojima nedostaje vitalnost su poput ptica bez krila. Nisu u stanju inspirirati i okupiti tim prema zajedničkim ciljevima. Vođenje postaje teška stvar kada ne mogu zapaliti vatru u sebi. Mogu se oduprijeti promjenama i inovacijama, imati negativan pogled na život i biti neangažirani u izazivanju ili širenju sebe.

Uzroci nedostatka vitalnosti razlikuju se od osobe do osobe, ali ulogu u tome igraju vaš način života, način razmišljanja, emocionalna zrelost i izvori za ispunjenje. Možete početi poboljšavati vitalnost svoga vođenja tako što ćete voditi računa o svom fizičkom blagostanju, pustiti vaše tijelo da vam pruži energiju potrebnu za funkcioniranje. Možete izgraditi naviku zahvalnosti i uvažavanja, i što je najvažnije, radite u skladu sa onim u što vjerujete, to donosi osjećaj svrhe i ispunjenja koji vas puni beskrajnom vitalnošću.

Sputavate li sebe zanemarujući svoje unutarnje operativne sisteme i ometate li svoj uspijeh i učinkovitost? Nikada nije kasno ponovo napisati svoju priču o liderstvu nadogradnjom podrazumjevanih postavki vaših unutarnjih operativnih sistema. Ovom transformacijom imat ćete pozitivan utjecaj na sebe, svoj tim i organizaciju.

 

Prijevod: Amar gekić, Pit.ba
Prilagodba: Manager.ba

 

Tagovi:
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu