KOMPANIJE
Značajna prekretnica: BH. dobavljač dobio odštetu od Audija
Manager.ba/poslovni.hr BiH 07 veljače, 2020
Izvor fotografije:
poslovni.hr

Prevent i VW, čijoj grupi pripada i Audi, godinama su u sporu zbog uvjeta isporuke, a riječ je o ugovorima vrijednim više milijuna eura.

 

Bosanskohercegovački dobavljač dijelova za autoindustriju, Prevent Grupa, dobila je presudu protiv Volkswagena (VW). 

Presudu je objavio Zemaljski sud u Düsseldorfu, a odštetu treba platiti Audi koji pripada grupi VW-a, piše portal Klix.ba.

Kako javljaju njemački mediji, riječ je o djelimičnoj presudi koja ide u korist Preventa.

VW Grupa protiv ove presude ne može uložiti žalbu, jer je riječ o drugostupanjskom postupku.  Audijev prekid dobave dijelova Preventu ocijenjen je nezakonitim jer mogućnost prijevremenog raskida opskrbnog odnosa nije predviđena ugovorom. 

Stoga Audi mora Preventu nadoknaditi nastalu štetu. VW je istaknuo da presuda u slučaju Audi nije odredila određeni iznos odštete. To će se pregovarati u posebnom postupku.

Nova tužba u Detroitu
Ovo je značajna prekretnica kada je riječ o djelovanju njemačkih sudova u ovom procesu te govori o tome da su članice VW Grupe suprotno zakonu raskinule ugovore o isporuci i da će morati nadoknaditi štetu, navode BiH mediji. S druge strane, kako prenosi Indikator.ba, Volkswagenov raskid višemilijunskog ugovora o opskrbi s tvrtkom Prevent TWB iz Hagena (koja je dio Preventove mreže) bio je zakonit, presudio je sud u Düsseldorfu.

 

750 milijuna dolara tražio je Prevent od njemačkog automobilskog diva

 

Sud je svoju odluku opravdao tvrdnjom da je Prevent prethodno pokušao upotrijebiti ucjenjivanje kako bi potaknuo povećanje cijena od 25 posto. Inače, Prevent i VW već godinama su u sudskom sporu zbog uvjeta isporuke, a riječ je o ugovorima vrijednim više milijuna eura. Sukob potječe iz zamrzavanja isporuka kojim su Preventove tvrtke ES Guss i Car Trim u kolovozu 2016. godine zaustavile proizvodnju u nekoliko Volkswagenovih tvornica i prouzročile probleme kupcu zbog uskih grla.

Prevent je kasnije tužio Volkswagen jer je njemački automobilski div prekinuo sve dobavljačke ugovore za Prevent TWB. Ta tvrtka je je isporučivala više od dva milijuna struktura za sjedišta za Volkswagen i druge brendove u grupi kao što su Audi i Seat. Međutim, VW je jednostrano raskinuo ugovore i zatražio druge dobavljače. Sukob Preventa i Volkswagena nastavljen je krajem prošle godine u SAD-u.

Prevent Grupa podnijela je tužbu američkom okružnom sudu u Detroitu protiv Volkswagena, tvrdeći da nastoji većim dobavljačima onemogućiti preuzimanje manjih konkurenata u SAD-u. Prevent, koji traži odštetu veću od 750 milijuna dolara tvrdi je da je Volkswagen nakon skandala s dizel emisijama iskoristio svoju tržišnu snagu da pritisne manje dobavljače i zaustavi akvizicije kako bi smanjio troškove.

'Nepravedni uvjeti i cijene' 
Prevent navodi da je Volkswagen od drugih dobavljača pribavio pisanu suglasnost da neće prihvaćati Preventove ponude za preuzimanje. "VW-ovi manji dobavljači nisu imali drugog izbora nego prihvatiti nepravedne uvjete i cijene, alternativa je bio stečaj", rekli su iz Preventa. 

Prevent Grupa međunarodni je koncern u vlasništvu BiH obitelji Nijaza Hastora. Počeli su proizvodnjom automobilskih presvlaka u Visokom, a danas imaju tvrtke u 13 zemalja, uključujući Hrvatsku. 

Tagovi:
Povezani članci

1

2