PROJEKTI
Zenica ispunjava preduvjet za projekt "Sakupljanje i tretman otpadnih voda"
Manager.ba/akta.ba BiH 23 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Kako je najavljivano, ovim investicijama bi se osigurala ekološki i higijenski prihvatljiva odvodnja sanitarnih otpadnih voda grada Zenica.

 

Javno poduzeće "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Zenica objavilo je jučer tender odnosno međunarodni natječaj sa postkvalifikacijom za dostavljanje ponuda za izgradnju i rekonstrukciju vodovodnih linija i izgradnju kolektora za otpadne vode u Zenici, saznaje Akta.ba.

Rok za predaju ponuda je 11.03.2020. godine u 09:00 sati.

Riječ  je o tenderu koji se realizira u okviru projekta "Vodosnabdijevanje i kanalizacija  BiH II – komponenta Zenica".

"Tenderom je obuhvaćena rekonstrukcija  i izgradnja određenih vodovodnih linija te novog kanalizacijskog kolektora od Podbrežja  do Banloza, odnosno  do lokacije na  kojoj će u budućnosti  biti izgrađeno postrojenje za tretman  otpadnih voda. Preko kolektora Podbrežje-Banlozi će započeti proces odvajanja  gradskih kanalizacijskih  voda od kanalizacijskih voda kompanije Arcelor Mittal Zenica, čime  se ispunjava jedan od preduvjeta za implementaciju projekta "Sakupljanje  i tretman  otpadnih voda", navode iz VIK-a za Akta.ba.

Podsjetimo, predstavnik KfW misije Johannes Kannicht s predstavnicima Grada Zenica i Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica potpisao je još 2016. godine sporazum kojim će biti riješen problem otpadnih voda u Zenici.

Kako je najavljivano, ovim investicijama bi se osigurala ekološki i higijenski prihvatljiva odvodnja sanitarnih otpadnih voda grada Zenica.

Dodatno, osigurat će se potpuna razdvojenost gradskih otpadnih voda i industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske kanalizacijske mreže od kanalizacijske mreže kompleksa ArcelorMittal i Rudnika mrkog uglja Zenica.

Tagovi:
Povezani članci

1

2