POZITIVAN PRIMJER
Zenica dobila prva solarna stabla
Manager.ba/akta.ba BiH 20 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

U budžetu Grada Zenica predviđena su sredstva za nabavku još nekoliko tzv. smart solarnih klupa koje će biti postavljene na više lokacija zu gradu.

 

Gradska uprava Zenice uspješno realizira još jedan projekt sa svojim međunarodnim partnerima.

U okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" kojeg realizira UNDP, a u kojem Grad Zenica sudjeluje kao partnerska jedinica lokalne samouprave, u veljači/februaru prošle godine u Velikoj sali Grada Zenica organiziran je prvi forum građana.

Tom prilikom građani su predlagali različite projekte iz raznih oblasti javnih potreba i glasali za iste.

Među prva tri projekta koji su osvojili najveći broj glasova građana na forumu našao se projekt postavljanja solarnih klupa.

Prvobitno je zamišljeno da se ove klupe postave na lokaciji Kameni spavač.

Međutim, prilikom podnošenja aplikacije prema UNDP-u, Grad Zenica utvrdio je, da bi kvalitetnije rješenje bilo postavljanje solarnih stabala, s obzirom na to da ista transformiraju veće količine energije i time zadovoljavaju veći broj korisnika, pa je takvim projektom u konačnici opredijelila svoju aplikaciju, proširujući ga i na lokaciju Kamberovića polje.

U međuvremenu, saznavši da je lokacija Kameni spavač tehnički nepodobna za postavljanje solarnog stabla, u dogovoru s UNDP-om kao sufinacijerom ovog projekta, za novu lokaciju određeno je mjesto u neposrednoj blizini dječjeg igrališta kod "Kineskog zida".

Radi se o projektu koji se realizira po principu sufinanciranja od strane UNDP-a i Grada Zenica u omjeru 70:30 posto sredstava od vrijednosti projekta.

"Ovo je još jedan od projekata koji će Zenicu, kako u smislu njenog urbanog izgleda, tako i u smislu poboljšanja kvaliteta življenja, značajno približiti modernim europskim gradovima, što naši građani neupitno zaslužuju. U budžetu Grada Zenica predviđena su sredstva za nabavku još nekoliko tzv. smart solarnih klupa koje će biti postavljene na više lokacija zu gradu. Nažalost, problem u JKP Zenicatrans – prijevoz putnika utjecao je, da je trenutno u drugom planu realizacija projekta izgradnje šest – sedam smart autobusnih stajališta kakva možemo vidjeti u europskim centrima ali sigurno je da od toga nećemo odustati. Nastavit ćemo s implementacijom projekata koji će doprinijeti smanjenju zagađenja u našem gradu, što je sve zajedno sastavni dio projekta Zelenih gradova, gdje smo prvi grad u BiH koji je ušao u taj projekt", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Video
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana