KONFERENCIJA
Zeleni hidrogen prilika je bh gospodarstva
Manager BiH 20 ožujka, 2023

Glavna ideja ekonomije zelenog hidrogena je proizvesti ga iz vode koristeći čiste obnovljive izvore energije i onda ga koristiti kao gorivo s ciljem očuvanja okoliša.

 

Bosna i Hercegovina, Kao članica Energetske zajednice, opredijelila se za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Za postizanje tako ambicioznog cilja nužno je intenzivno raditi na mjerama od kojih su mnoge do sad trebale biti djelomično ili potpuno provedene uz uvođenje novih tehnologija i modela biznisa u oblastima proizvodnje i korištenja energije.

Upravo je ovo bila tema prve biznis konferencije "Zeleni hidrogen - razvojna šansa za bh. privredu" u okviru koje su sudionici iz svih sektora društva govorili o tome na koji način se koristi zeleni hidrogen, kakva je njegova uloga u obnovljivim izvorima energije, te koje su razvojne šanse za bh. gospodarstvo. Konferenciju je organizirala konzultantska kuća nLogic Advisory Sarajevo u suradnji s vleposlanstvom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

 

Zeleni hidrogen važan je element mozaika Europskog zelenog plana, Strategije EU-a za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, te Strategije za hidrogen Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly kazao je da je jako sretan što se u BiH prepoznaje značaj korištenja zelenog hidrogena te se nada da će znanja i prakse Ujedinjenog Kraljevstva pomoći u realizaciji zadatih ciljeva.

“Zeleni hidrogen nije nov samo u BiH on je novi i u mnogim drugim zemljama. Drago mi je što se na ovaj način potiče ova tema koja je od velikog značaja. Čista, zelena enregija je naš cilj i Velika Britanija će na sve načine pomoći BiH u ovom procesu. Želim da vidim ubrzanu dekarbonizaciji da svi budemo neovisni. Hidrogen može doprinjeti otvaranju novih radnih mjesta, energetskoj nezavisnosti i doprinjeti samo dobrom i pozitivnonom okruženju. Nadam se da će svi sektori prepozanti potencijal koji nude zeleni hidrogen”, kazao je Reilly.

Zeleni hidrogen je Ujedinjenom Kraljevstvu pomogao razvoju nove strategije u kojoj upravo on glavni pokretač razvoja.

Reilly je kazao da je ova decenije, decenija hidrogena, “On nije gorivo budućnosti već sadašnjosti.”

Nihad Harbaš direktor nLogic Advisory za Akta.ba je rekao da razvijene zemlje uveliko primjenjuju tehnologije kada je zeleni hidrogen u pitanju, što je dobra šansa kako bi bh tvrtke proširile svoje poslovanje.

“BiH kao država i njeni nositelji vlasti trebaju nacrtati mapu puta, strategiju korištenja i pozicionirati domaće gospodarstvo na mjesto koje će dati razvojnu šansu. Zeleni hidrogen je zeleni oblik energije i prihvatljiv je za okolinu i za izvore financiranja koji postoje”, kazao je Harbaš.

 

ZELENI, PLAVI ILI SIVI HIDROGEN
Hidrogen je nositelj energije i može biti zeleni ako dolazi iz obnovljvih izvora, može biti plavi ako je iz prirodnog plina ali i sivi ako dolazi iz fosilnih goriva.

Kazao je kako Bosna i Hercegovina kroz svoje potencijale i znanja koje posjeduje može iskoristiti iskustva iz svijeta i ista prenjeti kod nas. "Hidrogen je top tema u Europi i bit će sigurno narednih 10 do 20 godina, što trebamo iskoristiti", kaže.

Admir Softić ispred ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine kazao je da je ova konferncija prvi korak ka ispunjavanju obvveza koje je BiH preuzela kada je riječ o nultoj stopi karbonske ovisnosti do 2050 godine.

“U procesu smo izrade Integriranog i energetskog klimatskog plana BiH u okviru kojeg smo uvidjeli probleme kod dekarbonizacije određenih sektora. Najviše se oni odnose na sektor transporta i gospodarstva odnosno povećanju obnovljivih izvora energije u industriji što se prepoznalo kao alat za dekarbonizaciju hidrogena. Ministarstvo u budućnosti planira uključiti međunaredne eksperte i prakse za izradu strategije BiH, sredstava su već osigurana. Šansu za korištenje hidrogena vidimo i u razvojnim interkonekcijama, gdje smo već sad u pregovorima sa gasnim kompanijama da se budućim gasovodima omoguće i transport hidrogena”, kazao je Softić.

 

Hifa-Oil kao privatna kompanija među prvima je prepoznala potencijale i prednosti procesa energentske tranzicije te već krenula u ostvarivanje ambicioznog cilja prelaska iz naftne u energetsku kompaniju. 

"Promjene se dešavaju veoma brzo, ali vjerujem da ćemo tim izazovima kao kompanija odgovoriti na pravi način. Potrebna nam je prije svega jasna sinergija znanosti, države i privatnog sektora kako bi usvojili i primjenili strategije koje je svijet počeo koristiti. Mali smo u globalnim okvirima, ali koristimo sve svoje potencijale mudro kako bi ušli u voz koji ide velikom brzinom", riječi su direktora HIFA OIL-a dr sc. Venan Hadžiselimovića koji je bio jedan od panelista konferencije.

Zbog toga je kompanija Hifa-Oil još 2021. godine počela svoju tranziciju prema energentskoj kompaniji kroz pokretanje Euro Solara sektora za projektovanje, prodaju i ugradnju solarnih panela te sektora za trgovinu električnom energijom. Euro Solar je najveći distributer i zastupnik svjetskih kompanija iz oblasti proizvodnje solarne opreme i to solarnih panela Longi, invertera Huawei i SMA te iza sebe ima veliki broj projekata, izgrađenih fotonaponskih elektrana širom BiH.


“Gospodarstvo kao najveći potrošać je shvatilo kako su ove obaveze nešto čemu konstantno moramo težiti. Nedavno smo osnovali i udruženje sa ciljem energetskih ušteda što je dobar mehanizam i alat koji će doprinjeti smanjenju emisija CO2. Hidrogen kao gorivo i energija je bio nepravedno zapostavljen ali čini mi se da je došlo vrijeme da se zahvaljujući obnovljim izvorima dolazi do veće proizvodnje njega. Zeleni hidrogen će biti gorivo koje će imati veliki značaj u narednom periodu”, kazao je Almin Mališević, direktor Sektora za industriju Gospodarske komore FBiH 

Sudionici konferencije složili su se kako je je zeleni hidrogen definitivno razvojna šansa za bh. gospodarstvo. Razvojem i korištenjem njega razvijaju se svi sektori i segmeti društva i traba mu dati veću šansu. U praksi to znači da postepeno trebamo prestati sa izgaranjem fosilnih goriva i okrenuti se obnovljivim izvorima energije.

Okretanjem obnovljivim izvorima energije proizvodi se električna energija, koja ne samo da ne stvara štetne emisije nego je i jeftinija od električne energije proizvedene izgaranjem fosilnih goriva. Zbog spomenutih razloga u toku je velika tranzicija prema čišćim, zelenim izvorima.

Uvođenje zelenog hidrogena doprinijeće “ozelenjavanu” svih sektora u kojima se koristi energija – u zgradama, u industriji i u prometu. U prometu bi fosilna goriva, dizel i benzin, trebalo zamijeniti električnom energijom i biogorivima, uključujući zeleni hidrogen. Korištenje hidrogena, bilo izgaranjem bilo elektrokemijskom transformacijom, ne stvara nikakve štetne plinove, jedini nusproizvod je voda, odnosno vodena para, pojasnili su stručnjaci. Mnoge zemlje već najavljuju zabranu prodaje vozila s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, što otvara vrata električnim vozilima, kako onima s baterijama tako i onima na hidrogen.

 

Akta.ba / Hifaoil.ba / Manager.ba

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce