POTPISAN MEMORANDUM, OSIGURANA SREDSTVA
Združenim snagama do Zaštićenog područja Prenj
Manager BiH 22 lipnja, 2024

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić potpisali su Memorandum o razumijevanju za uspostavu novog zaštićenog područja „Prenj". 

 

Memorandum je potpisan na Tisovici u blizini bivka „Divova kuća“ na planini Prenj.

Dokument pokazuje zajedničke točke i interese Federacije Bosne i Hercegovine i Grada Konjica u pogledu ispunjavanja ciljeva Federalne strategije okoliša i strateških dokumenata Grada Konjica, koji će doprinijeti povećanju zaštićene teritorije u Federaciji BiH i zaštiti vrijednog prirodnog područja u Bosni i Hercegovini.

Opći cilj memoranduma je izrada stručne podloge i obrazloženja za uspostavu zaštićenog područja Prenj na području Konjica.

Obje strane su suglasne i obvezuju se, svako iz svoje nadležnosti, osigurati tehničku, stručnu i financijsku potporu radi glavnog cilja - donošenja zakona o proglašenju zaštićenog područja Prenj.

 

 

Prenj je planinski masiv u Hercegovini, smješten u središnjem dijelu Dinarida. Na masivu se nalazi 11 vrhova viših od 2.000 metara, a najviši je Zelena glava (2.123 m n/m).

U podnožju planine su tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar, a svojim masivom Prenj grli Boračko jezero i kanjone rijeke Neretve.

 

- Prenj je veličanstvena planina, njegova zaštita i moderno upravljanje od prioritetnog je značaja za Federaciju i čitavu državu. U skladu s međunarodnim konvencijama, Bosna i Hercegovina ima obvezu povećati postotak zaštićenih područja i tu je područje planine Prenj odlična prilika, ali i obveza djelovati za buduće generacije. Ovo područje je veliki potencijal i za turizam i drago mi je kako smo naišli na pravog partnera u Gradu Konjicu koji razumije naša nastojanja i želi na svom području uspostaviti zaštićeno područje na Prenju. Sljedeći korak će biti potpisivanje ugovora s našim partnerima u UNDP-u s kojima ćemo raditi na ovom velikom i važnom zadatku za koji su ministarstvo i Federacija BiH već ove godine u proračunu izdvojili 250.000 KM - izjavila je Pozder.

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, izrazio je zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo Prenj kao važan prirodni biser kojeg treba zaštiti, kao i dobru saradnju s ministricom Pozder.

- Konjic je prepoznatljiv po prirodnom blagu - od Neretve, kanjona Rakitnice, Visočice, Bitovnje, Zec planine i drugih ljepota, a Prenj je oduvijek za nas posebna planina, naš amblem. Naš zajednički cilj je donošenje zakona o proglašenju zaštićenog područja Prenj te će biti veliki zalog za naš grad i buduće naraštaje i drago mi je kako smo poduzeli ovaj važan korak ka tom cilju - kazao je Ćatić.


Fena | Manager.ba

Povezani članci

1

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!