PROJEKTI
Zahuktava se gradnja autoputa kroz Žepče, moguća i “veza” prema Tuzli
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 08 listopada, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Načelnik Mato Zovko upriličio je sastanak na temu izgradnje autoceste na Koridoru 5C kroz Općinu Žepče.


Sastanku su prisustvovali v.d. direktor JP “Autoceste FBIH” Elmedin Voloder sa suradnicima, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić sa suradnicima i predstavnici izvođača radova firme Cengiz.

Zovko je izrazio zadovoljstvo početkom radova na izgradnji Koridora 5C na prostoru Općine Žepče. Naglasio je da općinska uprava stoji na raspolaganju svim sudionicima gradnje, te pozvao da se svi novonastali problemi na terenu rješavaju uz pomoć općinske uprave.

Direktor firme “Autoceste FBIH” Elmedin Voloder upoznao je prisutne o trenutnim aktivnostima na izgradnji koridora, te da je izabran projektant za izradu glavnog projekta Ozimica – Poprikuše.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, dionica Ozimica-Poprikuše duga je 12,9 kilometara. U studenom/novembru 2020. potpisan je Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila, čija je vrijednost 208 milijuna eura s PDV-om. Taj posao je pripao turskoj firmi “Cengiz”.

Sa sastanka u Žepču

Direktor se također osvrnuo na problematiku izmjene Prostornog plana posebnih obilježja u kojem nisu predviđena određena odmorišta i petlje.

Pored već dvije planirane petlje na prostoru Općine Žepče, direktor je prezentirao mogućnost izgradnje nove dodatne petlje.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić je kazao da od strane njegovog ministarstva neće biti prepreka za realizaciju navedenih projekata. Ministar Martić je ponudio svoj maksimalni angažman u procesu izgradnje autoceste na Koridoru 5C kroz Općinu Žepče.

Pored navedenog spomenuo je i izgradnju autoceste Žepče – Tuzla koja je posebno zanimljiva jer će interregionalno čvorište ove dvije autoceste biti na prostoru Općine Žepče.

Kroz Žepče se gradi Koridor 5C, a moguća je i nova cesta prema Tuzli

Predstavnik firme Cengiz je pohvalio suradnju ove firme s općinskom administracijom, te naglasio da nemaju većih problema prilikom izvođenja radova. Svi eventualni problemi se efikasno i kontinuirano rješavaju.

Cilj sastanka je bilo uvezivanje svih aktera na izgradnji Koridora radi bržeg i efikasnijeg rješavanja određenih izmjena koje nastaju u procesu gradnje.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce