MALIM I SREDNJIM PODUZEĆIMA
Za poboljšanje energetske učinkovitosti 10 milijuna eura
Manager BiH 16 ožujka, 2023

Od 70 milijuna eura izravne potpore za Bosnu i Hercegovinu, 50 milijuna je izdvojeno za ugrožene obitelji, a 20 milijuna eura za potporu energetskoj učinkovitosti. Od toga će 10 milijuna eura biti na raspolaganju kao potpora domaćinstvima za poboljšanje energetske učinkovitosti, a 10 miljuna eura kao potpora mikro, malim i srednjim poduzećima za poboljšanje energetske učinkovitosti.


Najmanje 4.000 stambenih objekata i još toliko 400 mikro, malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini uskoro će dobiti financijsku potporu iz Paketa energetske podrške Europske unije kako bi unaprijedili svoju energetsku učinkovitost. Na stručnoj diskusiji održanoj u Tehnološkom parku INTERA u Mostaru, u organizaciji Ureda EU u BiH, stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti, predstavnici institucija i privatnog sektora, te šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, razgovarali su o potpori EU energetskoj učinkovitosti i o tome što Bosna i Hercegovina može učiniti kako bi poboljšala svoje rezultate u ovoj oblasti.

"Bosna i Hercegovina je, nažalost, jedna od energetski najneučinkovitijih zemalja u Europi. Jedna studija je pokazala kako je količina energije koja se koristi za proizvodnju jednog eura BDP-a ili ono što nazivamo "energetski intenzitet", oko 4 puta veća u BiH od prosjeka EU27, što je rasipno i potpuno nepotrebno. Potrebno je ostvariti značajan napredak koji bi poboljšao ne samo životnu sredinu, već i ekonomsku konkurentnost. Paket energetske potpore EU pomoći će poboljšanju energetske učinkovitosti, ali potpora EU sama po sebi neće riješiti izazov energetske neučinkovitosti u BiH. Naime, tu su važne mjere i reforme koje ova zemlja treba da usvoji", naglasio je Sattler otvarajući raspravu.

U okviru događaja "Mjere, koraci i podrška za poboljšanje energetske učinkovitosti u domaćinstvima i poduzećima" održana je panel diskusija s Jasminom Kafedžić, voditeljicom Odjela za energetsku učinkovitost Fonda za okoliš FBiH, Leonidom Hadžimuratović, stručnjakinjom za energetsku učinkovitost i projektnom menadžericom u REIC-u, Nenadom Vukojom, direktorom kompanije Mljekara Pađeni, koja je ranije dobila potporu EU za energetsku efikasnost i Tarikom Hubanom, program menadžerom za energetiku pri Delegaciji Evropske unije u BiH. Moderator diskusije bio je Mladen Kostić, tehnički direktor INTERA Tehnološkog parka Mostar.

"Dvije komponente iz Energetskog paketa podrške EU su usmjerene za energetsku učinkovitost, a dva entitetska Fonda će plasirati sredstva kroz javne pozive. Na poziv koji ćemo uskoro objaviti ispred Fonda za zaštitu okoliša FBiH moći će se aplicirati za sve mjere na vanjskoj ovojnici poput fasade, prozora ili krova, ili grijnih sustava. Ono što će se tražiti od korisnika su određeni kriteriji koji pokazuju kako investicija ostvaruje energetsku učinkovitost. Kriteriji za dodjelu sredstava će biti da postoji ponuda za mjeru koju korisnik želi ostvariti, da su dostavljeni dokumenti i plasman sredstava će biti po principu dodjele najranije pristiglim prijavama," rekla je Jasmina Kafedžić i dodala kako je rok za implemetaciju svih sredstava do kraja ove godine.

Nenad Vukoje, direktor preduzeća „Mljekara Pađeni", koja je ranije dobila potporu za unaprijeđenje energetske učinkovitosti kroz projekt EU4Agri, podijelio je svoja iskustva i naglasio uštede i druge benefite koje su zabilježili nakon instaliranja solarnih panela kao obnovljivog izvora energije, a Leonida Hadžimuratović kao ekspertkinja za energijsku učinkovitost je govorila o važnosti ovakvih projekata i naglasila kako je potrebno još mnogo ulaganja ali će u budućnosti energijska učinkovitost biti prepoznata kao način za uštedu energije i ostvarivanje većeg komfora stanovanja i poslovanja.

Paket energetske podrške EU za Zapadni Balkan najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom svoje posjete regiji u listopadu 2022. godine. Od 70 milijuna eura u paketu izravne potpore za Bosnu i Hercegovinu, 50 milijuna je izdvojeno za ugrožene obitelji kako bi se ublažili učinci visokih cijena izazvani ruskom agresijom u Ukrajini. Izdvojeno je 20 milijuna eura za potporu energetskoj učinkovitosti kao svojevrsno ulaganje u budućnost BiH. Od toga će 10 milijuna eura biti na raspolaganju kao potpora domaćinstvima za poboljšanje energetske učinkovitosti, a dodatnih 10 miljuna eura kao potpora mikro, malim i srednjim poduzećima za poboljšanje energetske učinkovitosti. Očekuje se kako će sredstva biti plasirana u narednim tjednima.


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje