POZITIVAN PRIMJER
Za Lidiju je čuo skoro cijeli svijet, osvojila je i Guinnessa: Sve što radi mnogo je i za nekoliko ljudi, a kamoli za jednu djevojku!
manager.ba/24sedam.rs Svijet 14 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
24sedam.rs

Roni ispod leda, penje se na najviše vrhove, pilotira i projektira brodove

 

Jedna rečenica je malo da bi u nju stalo sve ono što je i čime se bavi Splićanka Lidija Lijić Vulić.

Službeno, po zanimanju je arhitekt, i svakog dana obavlja svoj posao, od sedam do tri. Poslije posla, ona roni i obara svjetske rekorde.

Preciznije rečeno, od službenih rekorda ima pet svjetskih, jedan Guinnessov rekord u zaronu ispod leda, svjetski rekord u najvišem zaronu na Himalajima, dvije zlatne medalje sa svjetskog i europskog prvenstva, nekoliko srebrnih medalja…

 

Uz to, Lidija se bavi slobodnim penjanjem, alpinizmom, jahanjem, a ima i dozvolu za pilota i jedina je žena članica Aero-kluba Split.

Popela se na Himalaje, Kilimandžaro i osvojila alpski vrh Grossglockner. Ronila je u Crvenom moru i na Galapagosu.

 

 

Priznat ćete, mnogo je i za nekoliko ljudi a ne za jednu vitku Splićanku, koja se ne boji ni vode, ni visine, i gotovo da nema sporta koji nije probala. Pitamo Lidiju kako sve to postiže:

– Veoma je teško uskladiti sve svakodnevne obaveze, koje uključuju posao i treninge, tako da je organizacija tu ključna. Tek kad vidim druge ljude, shvatim kako sam „ubrzana”. Valjda svi imamo neki svoj tempo kojim idemo kroz život.

Lidija cijeni i voli prirodu i zato veći deo dana provodi u njoj:

– Svi moji sportovi su vezani za boravak u prirodi, to je ono što me svaki put iznova motivira. Natjecateljski aspekt je jedna posebna dimenzija. Tu se učimo disciplini, odricanju, postavljanju ciljeva, nošenju sa neuspjesima, ukratko, upoznajemo sami sebe i oblikujemo se kao ličnost. Pogotovo u ronjenju, u kojem je, prije svega, ključan mentalni aspekt.

 

 

Lidija je od djetinjstva na moru, a sa 16 godina je prvi put zaronila s bocama:

– Iako je to bilo predivno iskustvo, nešto je nedostajalo. Tako sam, tražeći to nešto više, otkrila ronjenje na dah. Sreća je što sam u to vrijeme otišla na studij u Italiju, gdje sam pronašla lokalni klub. Tu su počeli prvi treninzi, a s njima i napredak, prva natjecanja i rezultati, kao vječna motivacija da se ide dalje i da se pomjeraju granice. Ronioci na dah kažu da scuba ronilac (ronilac s bocama) roni kako bi gledao oko sebe, a ronilac na dah roni kako bi gledao u sebe.

 

 

Lidija je puna energije i nemirnog je duha, pa joj je teško da mirno sjedi za arhitektonskim stolom, ali je i tu našla izazov:

– Za mene je projektiranje, arhitektura, svakodnevni život, šetnja po horizontalnim linijama, a sve ono što me povuče u nemir – vertikala. Vjerujem da je život balans svega, pa isto tako i posla – „normalnog” života i avanture koja dolazi s promjenom smjera. Zasad izazov u poslu nalazim u projektiranju brodova, što je nova dimenzija za mene. Jako zahtjevna, ali i zanimljiva. U svemu što radim trudim se da nađem izazov, pa tako i posao postane neka vrsta avanture.
 

 

Lidija Lijić Vulić je ambasador globalne ekološke organizacije “Sea Shepard” kojoj je cilj zaštita mora i oceana:

– Na globalnom nivou, moja uloga je više revijalna, jer se moj lik veže za vrijednosti i misije koje “Sea Shepard”  promovira. Ja sam i direktor “Sea Shepard”  za Hrvatsku, i tu je moja uloga nešto konkretnija: podržavanje globalnih akcija, sudjelovanje u donošenju odluka, praćenje rada organizacije, organiziranje akcija na državnom nivou… Zbog trenutne situacije s virusom, obustavljene su sve akcije, ali se nadamo da će se to uskoro promijeniti.

 

Lidiju ćemo, ako sve bude kako treba, gledati na Svjetskom bazenskom prvenstvu u lipnju/junu u Beogradu. Potom planira i da sudjeluje na Svjetskom dubinskom prvenstvu u Turskoj:

– Planiram i novi svjetski rekord u zaronu ispod leda, da dosegnem neke nove visine u jedrilici (glider), da se popnem još više i, ako bude prilike, da odem na Alpe i osvojim neke nove lijepe predjele i visine.