BIH
Za brzu cestu Mostar - Široki Brijeg - granica RH 18 milijuna KM
Manager.ba/vecernji.ba BiH 04 svibnja, 2018

Brza cesta Mostar - Široki Brijeg - granica s Republikom Hrvatskom trebala bi se početi graditi u ovoj godini, piše Večernji list BiH. Kako se navodi u programu rada JP Autoceste Federacije BiH, za dokumentaciju i početak gradnje ove ceste planirano je izdvajanje 100,000.000 KM iz akumulirane dobiti BH Telecoma, 5,000.000 KM iz klirinškog duga Ruske Federacije i 3,000.000 KM iz akumulirane dobiti JP Elektroprivreda HZ HB.

Riječ je o projektu koji bi trebao popraviti prometnu vezu između Mostara i granice s Republikom Hrvatskom. Povezivanje s koridorom Vc Spomenuta brza cesta bi se nalazila na trasi Mostar - Široki Brijeg - Grude - Zagvozd, a njome bi se povezao čvor Mostar na autocesti na koridoru Vc s čvorom Zagvozd na Dalmatini, odnosno Jadransko-jonskoj autocesti.

Kako su ranije istaknuli iz JP Autoceste FBiH, riječ je o prometnici dugoj šezdeset i šest kilometara. Kako se navodi u spomenutom planu poslovanja JP Autoceste FBiH, u ovoj godini se može očekivati početak radova na dijelu prometnice koja ujedno predstavlja sjevernu obilaznicu Mostara.

- U 2018. godini planirano je provođenje natječajne procedure za izbor izvođača i nadzora za izgradnju sjeverne obilaznice Mostara, tj. njezina početnog dijela na spoju s autocestom koridora Vc. U skladu s tehničkim rješenjem, ovim dijelom sjeverne obilaznice Mostara bi se istodobno ostvarila veza koridora Vc s magistralnom cestom M-17 na području Vrapčića - navodi se u spomenutom dokumentu JP Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ističu kako je za realizaciju ovog dijela sjeverne obilaznice Mostara u 2018. predviđen proračun u iznosu od 18 milijuna konvertibilnih maraka. - Sredstva će biti osigurana u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH iz sredstava klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih poduzeća u visini od 18 milijuna konvertibilnih maraka. Ovom investicijom bi se pokrila izrada projektne dokumentacije (idejnog projekta) brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica Republike Hrvatske te troškovi građenja i nadzora za ovaj početni dio sjeverne obilaznice Mostara - stoji u planu poslovanja JP Autoceste Federacije BiH.

Ulaganja u predstojećem razdoblju za navedenu brzu cestu odvijat će se u skladu s programom financiranja Federalnog ministarstva prometa i veza, odnosno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Iz JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine ranije su naveli kako početak trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica s Hrvatskom, duge 66 km, predstavlja priključak na koridor Vc na širem području Mostara te da za dio brze ceste (od čvora Polog prema granici s Republikom Hrvatskom) postoji ranije izrađena tehnička dokumentacija na nižim razinama razrade. Lašva - Nević Polje Uz spomenutu prometnicu, koja bi trebala povezati Mostar s Republikom Hrvatskom, u planu JP Autoceste Federacije BiH za ovu godinu spominje se i brza cesta Lašva - Nević Polje, kao i brza cesta Sarajevo - Goražde.

Za brzu cestu Lašva - Nević Polje planirano je izdvajanje 100,000.000 KM iz sredstava klirinškog duga Ruske Federacije, dok je za brzu cestu Sarajevo - Goražde planirano izdvajanje sredstava u visini od 70,000.000 KM iz akumulirane dobiti BH Telekoma. Glavni projekt brze ceste Lašva - Nević Polje izrađen je i revidiran u svibnju 2013. godine. Brza cesta je duga 24,5 kilometara, a procijenjena vrijednost projekta je oko 217. milijuna eura. Prema elaboratu eksproprijacije, vještaci su utvrdili da je potrebno izdvojiti oko 40 mil. KM za otkup zemljišta i 125 objekata. Planiranim sredstvima od 100,000.000 KM iz sredstava klirinškog duga trebala bi se osigurati sredstva za eksproprijaciju i građenje LOT-a 1 ove dionice. U ovoj godini planirano je provođenje natječajne procedure za izbor izvođača i nadzora za izgradnju dionice Prača - Goražde dužine 13,7 kilometara, prenosi vecernji.ba.

Povezani članci

1

Video
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana