BIHAĆ
Za bihaćki aerodrom otkupljuju 500 privatnih parcela
Manager.ba/Capital.ba BiH 22 veljače, 2018

Eksproprijacija privatnog zemljišta u cilju izgradnje budućeg aerodroma na lokalitetu Golubić, nadomak Bihaća, bit će jedna od najzahtjevnijih aktivnosti kada se radi o realizaciji ovog projekta.

Prema riječima Elvedina Sedića, direktora preduzeća “Aerodrom Bihać”, procjene su kako će eksproprijacijom biti obuhvaćeno oko 500 privatnih parcela koja se nalaze na lokaciji budućeg aerodromskog kompleksa.

“Potrebno je obezbijediti oko milion kvadratnih metara prostora, što znači da će budući aerodrom obuhvatiti značajne površine zemljišta koje su sada u privatnom vlasništvu. To je pokazala studija izvodljivosti i sada su na potezu gradske vlasti na kojima je da pokrenu potrebnu proceduru”, istakao je Sedić.

Prema njegovim riječima, ona podrazumijeva da se privatno vlasništvo, odnosno zemljište, proglasi javnim interesom, te da se potom krene u pregovore s vlasnicima o njegovom otkupu.

“Potrebno je odrediti cijenu zemljišta i to će zavisiti od tržišta i procjene vještaka, a ono što je nepoznanica jeste koliko će sve to koštati. Sasvim sigurno je da su u pitanju milionski iznosi”, kazao je Sedić.

Inače, za izgradnju budućeg aerodroma u Bihaću Vlada FBiH osigurala je u ovoj godini ukupno 5,7 miliona maraka, a prvi konkretni radovi na izgradnji budućeg aerodroma na lokalitetu Golubić planirani su na proljeće. Tada bi trebalo da započnu radovi na izgradnji i uređenju buduće piste čija će dužina iznositi 2.200 metara, a širina 45 metara. Idejnim rješenjem planirano je da budući aerodromski kompleks čine objekti kontrolnog tornja, terminala, vatrogasne službe, službe za održavanje, benzinske pumpe, garaže, hangara i radionice.

Aerodrom će se prostirati na površini od oko 200 dunuma zemljišta. Inače, Vlada FBiH se obavezala da će svake godine u ove svrhe izdvajati po dva miliona maraka, a računa se i na inostrane investicije. Ukupna vrijednost budućeg aerodroma procijenjena je na oko 26 miliona maraka.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce