SAVJETI
Zašto unajmiti vozilo, a ne kupiti?
manager.ba/poslovnenovine.ba BiH 26 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
poslovnenovine.ba

Dugoročni najam u odnosu na kratkoročni ima niz prednosti, od same cijene, do mogućnosti izbora tipa, vrste i specifikacije vozila.

Trend iznajmljivanja vozila u Bosni i Hercegovini je, zajedno sa rastom turizma, postao prilično popularan i usko vezan ovoj grani, a posljednjih godina ima značajan i konstantan rast.

Sve više se kompanija odlučuje za najam vozila, umjesto kupovine ili klasičnog leasinga, upravo zbog jednostavnosti, brzine realizacija i mogućnosti relativno brzih izmjena, ali i promjena u toku trajanja samog najma.

Servis

„Iznajmljivanje vozila u odnosu na kupovinu ima niz prednosti. Nema financijskog učešća i jednokratnog velikog izdatka na početku najma, koji je neizbježan prilikom kupovine, odnosno leasinga. Početni, prilično veliki izdaci za osnovno osiguranje, registraciju vozila, kasko osiguranje, su jednokratni izdaci, koji su kod dugoročnog najma razvučeni na mjesečne rate i time prihvatljiviji i lakši za platiti u ratama, nego da je to slučaj plaćanja jednokratno“, kazao je za Poslovne novine Goran Hadžić, direktor rent a car kompanije Avis.

Redovno i izvanredno održavanje, kod kupovine vozila, kako je kazao, je briga kupca i jednokratni trošak, dok je kod najma to briga Avisa, a sve je uključeno u mjesečnu ratu, bez jednokratnih izdataka.

„Također, prilikom servisa, što je posebno bitno poslovnim korisnicima i itekako bitno korisnicima koji imaju više vozila odnosno flote, taj dio obavljaju naši ljudi, a korisnik dobiva zamjensko vozilo i nesmetano može obavljati sve svoje zadatke i obaveze. Kod kupovine auta, u slučaju nezgode i prilikom servisa ostajete bez auta na nekoliko dana, što poslovnim korisnicima predstavlja dodatni trošak, odnosno gubitak za svaki dan kada su bez auta. Kada je dugoročni najam u pitanju, zamjensko vozilo je uvijek na raspolaganju u navedenim slučajevima nezgode, odnosno servisa“, istakao je Hadžić.

Asistencija na putu je gotovo kod svih vozila u garanciji prisutna, ali se odnosi samo na kvarove koji nastaju greškom proizvođača odnosno potpadaju pod garanciju.

Asistencija za ispražnjen akumulator, probijenu gumu i ostale slične nepredvidive, a česte, okolnosti koje se dešavaju, u slučaju kupovine opet će predstaviti trošak, odnosno gubitak, vremena za poslovne korisnike, dok je kod najma, to Avisova briga i dodatna besplatna usluga.

„Također, tu je i sezonska zamjena guma i njihovo skladištenje koje je jednokratni popriličan trošak prilikom kupovine, a kod najma je uključen u mjesečnu cijenu najma. Tu je izostanak troška amortizacije vozila koji je poslovnim korisnicima itekako bitan jer narušava krajnji rezultat uspjeha kompanije. I na samom kraju, tu je mogućnost prijevremenog prekida najma bez dodatnih troškova odnosno plaćanja penala koji su neizbježni prilikom kupovine, odnosno leasinga“, dodao je Hadžić.

Dva proizvoda

U Avis-u imaju razvijena dva proizvoda dugoročnih najmova: FLEX i MAXI RENT.

FLEX je usluga iznajmljivanja vozila iz njihove postojeće flote na period od mjesec dana do najviše 12 mjeseci.

MAXI RENT je najam vozila koji se nabavljaju po želji, odnosno specifikaciji, klijenta i odnosi se na najmove duže od godinu dana, odnosno višegodišnje najmove.

U oba proizvoda, uključena je puna usluga navedena ranije.

Dugoročni najam u odnosu na kratkoročni ima niz prednosti, od same cijene, do mogućnosti izbora tipa, vrste i specifikacije vozila.

„Ne postoji ograničenje u dužini trajanja najma. Za sve kratkoročne najmove u primjeni su pravila koja su prisutna svugdje u svijetu, a to su posjedovanje vozačke dozvole minimalno 2 godine, važeći pasoš i kreditna kartica. Kreditna kartica služi kao garant da se radi o ozbiljnim klijentima i neki je vid provjere i sigurnosti kod izdavanja i vraćanja vozila. Za poslovne klijente, umjesto kreditne kartice prihvatljivi su drugi vidovi osiguranja od nenaplate, kao što je mjenica i avansna uplata. Za dugoročne najmove potpisuje se poseban ugovor koji jasno definira prava i obaveze obje strane i služi kako bi pojednostavio i olakšao odnos za vrijeme trajanja najma. U slučaju dugoročnih najmova cijena je stvar dogovora sa klijentom i zavisi od dužine najma, broja vozila koja se iznajmljuju i trajanja suradnje. Ohrabrujuće je i obostrano zadovoljstvo da sve više poslovnih kompanija se odlučuje za dugoročni najam upravo iz jednostavnosti, brzine realizacije kontrole troškova i mogućnosti izmjena, te potpune usluge koja se dobiva ovakvim jednim proizvodom“, zaključio je Hadžić.
 

Tagovi:
Video
VIDEO
Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja
VIDEO
Kako pronaći ideje za biznis?
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa