SAVJETI ZA VOZAČE
Zašto treba izbjegavati vožnju na zimskim gumama tijekom ljeta?
Manager BiH 06 srpnja, 2024

Postoje opravdani razlozi zašto su zimske gume odgovarajuća "obuća" zimi, a ne ljeti. Razlozi su uvjerljivi i sigurni ćete se složiti s njima. 


Mekane i masivnije zimske gume napravljene su od posebnih fleksibilnih gumenih smjesa i imaju jedinstveni dizajn gazećeg sloja kako bi pružile najbolje prijanjanje u snježnim i ledenim uvjetima na cesti. Takve gume najbolje funkcioniraju na niskim temperaturama i zimskim padalinama, pružajući samopouzdanje i sigurnost vozačima u potencijalno opasnim situacijama.

Dok su takve gume nezamjenljive kada vozimo u zimskim mjesecima, njihove karakteristike dovode vozače u nepovoljan položaj ako se koriste ljeti. Visoka vanjska temperatura, bez obzira je li podloga suha ili vlažna, tipični je "ubojica" zimskih guma ljeti.

Ljetne gume očekivano pružaju visoku razinu prijanjanja na mokrim i suhim cestama, visoku stabilnost u krivinama i optimalnu kilometražu s toplim temperaturama.


Smjesa i "šara" 

Tijekom ljetne sezone, a posebno na vrelim temperaturama, ljetne gume su najidealniji izbor. Kada se temperatura penje iznad 7 stupnjeva Celzija, to je već alarm za montažu ljetnih guma. 

Iako su vozači u Bosni i Hercegovini navikli na izmišljenu ljeto+zima gumu sa oznakom pahuljice, takve gume su ipak namijenjene za hladnoću i zimske uvjete. Ljetne gume pružaju visoku razinu prijanjanja na mokrim i suhim cestama zahvaljujući svojim namjenski dizajniranim šarama i smjesi gazećeg sloja.

Pružaju visoku stabilnost u krivinama i optimizirano prijanjanje čak i pri višim brzinama što se ne može tvrditi za "mesnate" zimske gume. To znači kako možete s većim osjećajem sigurnosti voziti svoj automobil na ljetnim gumama s odgovarajućom dubinom šare i po suhim i po mokrim klizavim cestama tijekom toplijih mjeseci, dok s "glibavim" osjećajem koje stvaraju zimske gume dinamična vožnja nema uporište.

Koristite li zimske guma ljeti, vozilo će trošiti do 15% više goriva i imat ćete veći trošak. 

Na toploj cesti otpor kotrljanja zimske gume znatno je veći od ljetne ili cjelogodišnje gume i tu nema dileme. To je zato što mekša gumena smjesa više mijenja svoj oblik prilikom rotiranja. Zimska guma stvara veći otpor kotrljanja, što rezultira povećanjem potrošnje goriva.


Upravljanje i sigurnost

Ako na vrijeme ne pređete na ljetne gume, vaš automobil koji vozi na zimskoj, neće imati jednake manevarske mogućnosti kao na ljetnoj "obući", posebno ako ste primorani praviti nagle izmjene pravca kretanja. To već može dovesti sigurnost u pitanje, pogotovo na otvorenoj cesti i bržim zavojitim dionicama. Još ako je auto opterećen, vozač se će više boriti s upravljačem.

Zašto su zimske gume u ovom slučaju neprilagođene za vrele ljetne dane? 

Zamislimo scenarij u kojem vozač mora napraviti hitan manevar. Mekane zimske gume na suhoj podlozi ljeti mogu dovesti vozača u neprilike. Upravljanje neće biti precizno, a što je najgore, zaustavni put je znatno duži. Vožnja na zimskim gumama tijekom toplijih godišnjih doba predstavlja ogroman rizik prilikom kočenja. Testovi i analize svih većih proizvođača guma pokazuju kako je zaustavni put vozila na zimskim gumama, na temperaturama iznad 20 stupnjeva Celzija i pri brzini od 100 km/h, duži za pet do šest metara nego kod vozila s ljetnim gumama.

Dugoročno gledano, zimske gume koje ste zadržali na vozilu tijekom proljeća, ljeta i jeseni sve do sljedeće zime će vjerovatno imati istrošene i oštećene blokove gazećeg sloja samo zbog mekše smjese. S obzirom kako se praksa zadržavanja zimskih guma, tijekom više godina uzastopno u bh. uvjetima, ne mijenja, takve gume s nedovoljnom dubinom gazećeg sloja neće pružiti ni približno prijanjanje, niti "vuču" onda kad vam budu najpotrebnije, što je odlučujući faktor koji utiče na sigurnost vožnje.

 

Klix | Manager.ba

 

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!