ANALIZA
Zašto se povećala prosječna plaća u BiH?
manager.ba/akta.ba BiH 18 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Ekonomski analitičar Borivoje Simić smatra da su dva osnovna razloga za statistički rast prosječne plaće, iako je poznato da su velikom broju radnika tijekom pandemije smanjena primanja, a znatan broj njih je ostao bez posla.

 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u lipnju/junu je iznosila 955 KM i nominalno je viša za 4,9 posto u odnosu na lipanj/juni prošle godine, te veća za 0,4 posto u odnosu na prosinac/decembar lani, podaci su Agencije za statistiku BiH. 

Ekonomski analitičar Borivoje Simić smatra da su dva osnovna razloga za statistički rast prosječne plaće, iako je poznato da su velikom broju radnika tijekom pandemije smanjena primanja, a znatan broj njih je ostao bez posla.

"Jedan razlog leži u metodologiji Agencije za statistiku BiH, koja uzima u obzir samo obavljene isplate plaća u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. To znači da neki zaposlenik kome poslodavac nije isplatio plaću za mjesec u kojem se vrši obračun nije ušao u statistiku, a takvih ima dosta u sektorima pogođenim pandemijom (hotelijerstvo i turizam, tekstilna industrija, prerađivačka industrija, transport itd.) u kojima su, inače, niže prosječne plaće. Budući da nisu ušli u statistiku u 'košu' za izračun prosječne plaće ostali su oni s višim plaćama, uključujući javnu upravu i socijalnu osiguranje, kod kojih je stanje s isplatama bilo nepromijenjeno, pa prosječna plaća bilježi rast", kazao je Simić za Fenu.

Također, kako je dodao, tijekom pandemije značajan broj ljudi ostao je bez posla (iako je broj zaposlenih posljednjih mjeseci povećan još nije dostigao nivoe od prije korona krize) i to ponovo u spomenutim djelatnostima u kojima su niže prosječne plaće, pa je njihovim odljevom osnovica za izračun prosječne plaće poboljšana, što je dovelo do statističkog učinka da neto plaća posljednjih mjeseci u poređenju s prošlom godinom bilježi rast.

Drugi razlog je, smatra Simić, što je Republika Srpska podigla minimalnu platu na 520 KM i ta odluka je već neko vrijeme na snazi, što je utjecalo na rast prosječne plate u RS-u unazad nekoliko mjeseci, a samim tim i u Bosni i Hercegovini.  

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plata u lipnju/junu ove godine bila je u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 563 KM, u građevinarstvu iznosila je 639 KM, dok je prosječna neto plaća u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila  657 KM.

U financijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u šestom mjesecu iznosila je 1.578 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.460 KM, dok je prosječna neto plata u informacijama i komunikacijama iznosila 1.369 KM.

U BiH je prosječna mjesečna bruto plaća u lipnju/junu iznosila 1.475 KM i nominalno je viša za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te viša za 0,4 posto u odnosi na prosinac/decembar lani.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Euro-Express d.o.o.
  • Euro-Express d.o.o.
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2

Tagovi: