KOMPANIJE
Zašto je prodaja Leda toliko značajna iako nije najveća akvizicija u regiji?
manager.ba/klix.ba BiH 08 travnja, 2021

Najvažnija poslovna vijest u regiji posljednjih mjeseci je prošlotjedna prodaja prehrambenog giganta Leda britanskom Nomad Foods Limitedu, "teška" velikih 615 milijuna eura.

 

Istražili smo koje su to transakcije veće od ove, a koje su se dogodile na Balkanu u posljednja dva i pol desetljeća.

Promatrajući transakcije koje su u posljednja dva i pol desetljeća realizirane na tržištu regije, vrlo jednostavno je zaključiti da su najveće transakcije realizirane kroz razne oblike privatizacije, tj. tranzicije društvene imovine u državnu, a zatim iz državne u privatnu, što je predstavljalo i prvi val transakcijske prodaje kapitala u regiji.

Ove transakcije su se odnosile na prodaje kompanija koje su i godinama prije transakcija bile giganti i izgrađene na javnom kapitalu, a vrlo često i imale monopolističke pozicije na tržištu.

Gledajući cijelu ovu regiju, najveći novac zavrtio se prilikom kupovine telekomunikacijske grupacije Telenor. PPF Group je platila ogromnih 2,8 milijardi eura za 100 posto vlasništva u grupaciji koja uključuje i telekom operatere u Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori... S obzirom na to da su Mađarska i Bugarska izvan regije bivše Jugoslavije, pitanje je koji je dio cijene alociran na poslovanje u Srbiji i Crnoj Gori.

Hrvatski farmaceutski div Pliva prodat je američkom Barr Pharmaceuticals 2006. godine za velikih 2,1 mlijardu eura.

Druga transakcija po veličini u farmaceutskoj industriji u regiji se desila kada je švicarski Novartis kupio većinski procent vlasništva ljubljanske farmaceutske kompanije Lek 2002. godine za 844 miliona eura.

Mađarski MOL preuzeo je od 2003. do 2011. godine paket dionica u omjeru od 47,2% u hrvatskoj INA-i kroz akviziciju koja je ukupno vrijedila 1,6 milijardi eura.

Agrokor je preuzeo slovenski maloprodajni lanac Mercator u poslu iz 2014. godine procijenjen je na 1,4 milijardi eura. Nekoliko godina ranije belgijski Delhaize kupio je srbijanskog trgovinskog giganta Deltu 2011. godine za 950 miliona eura.

Njemački Telekom je platio oko 1,3 milijarde eura za većinski paket dionica Hrvatskih Telekomunikacija u poslu koji je realiziran između 1999. i 2001. godine.

UniCredit je preuzeo većinski paket dionica Zagrebačke banke za 1,04 milijarde eura 2003. godine, a francuski Societe Generale Splitsku banku za okruglo milijardu eura 2006. godine.

Najveća transakcija u kojoj je u predmet transakcije neka bh. kompanija je bila teška 646 milijuna eura, a odnosi se na prodaju Telekoma Srpske Telekomu Srbije.

Naravno, treba uzeti u obzira da su u našem istraživanju tretirane samo javno dostupni podaci za transakcije te da postoji i manji dio transakcija za koje podaci nisu poznati kao i podaci kada je većina operacija na području regije, a vlasništvo kroz holding kompanije dislocirano u druge države (kao npr. Agrokor, United Grupa i slično).

Na kraju, kao generalni zaključak iz analize proizlazi da kompanije iz regije teško mogu stvoriti velike vrijednosti bez regionalnog pristupa koji omogućava brži rast i prisustvo na širem tržištu jer očigledno je da su periodi kada su kompanije imale mogućnost zadržavanja uloge monopolista davna prošlost.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu