Razvojem znanosti, iako se smatra učinkovitim dezinficijensom, uporaba klora sve više izaziva zabrinutost zbog potencijalnih negativnih učinaka na zdravlje ljudi, posebno kada se voda tretirana klorom konzumira u dugoročnom razdoblju.
Kloriranje vode je proces koji se koristi za dezinfekciju pitke vode jer učinkovito uništava bakterije, viruse i druge mikroorganizme koji mogu uzrokovati bolesti, sve kako bi voda bila sigurna za piće. Zbog svojih antiseptičkih svojstava, krajem devetnaestog stoljeća klor je postao ključni element u održavanju sigurnosti pitke vode i sprečavanju širenja bolesti putem kontaminirane vode.
Piše: dr.sci. Dalila Ivanković Memić
Razvojem znanosti, iako učinkovit dezinficijens, uporaba klora sve više izaziva zabrinutost zbog potencijalnih negativnih učinaka na zdravlje ljudi, posebno kada se voda tretirana klorom konzumira u dugoročnom razdoblju.
Rizici po zdravlje
U neke od glavnih zdravstvenih rizika korištenja vode tretirane klorom za piće i higijenu ubrajaju se:
Kancerogeni učinak: Dugoročna izloženost hloru može izazvati formiranje štetnih kemikalija, poput trihalometana (THM), povezanih s povećanim rizikom od nastanka raka, posebno raka mokraćnog mjehura i debelog crijeva.
Problemi sa disajnim sustavom: Udisanje klorovih para može izazvati iritaciju disajnih puteva, kašalj, otežano disanje i druge respiratorne probleme. Ovo je posebno opasno za osobe sa astmom ili drugim plućnim bolestima.
Alergijske reakcije i iritacija kože: Klor može izazvati iritaciju kože, posebno kod osoba sa osjetljivom kožom. Također, dugotrajna izloženost kloru može izazvati alergijske reakcije.
Disbalans mikroflore: Klor može uništiti korisne bakterije u organizmu, što može dovesti do disbalansa u crijevnoj mikroflori i narušiti probavu.
Toksini opasni djecu i osjetljive osobe: Djeca, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom posebno su osjetljivi na potencijalne štetne učinke kloriranja vode i toksine koji nastaju tretiranjem vode klorom. Dugotrajna izloženost može povećati rizik od razvoja alergija i drugih zdravstvenih problema.
Klor u vodi s organskom materijom stvara nusproizvode koji negativno utječu na ljudsko zdravlje i povezani su s povećanim rizikom od raka, bolesti srca, oštećenja jetre u bubrega, te ostalih navedenih zdravstvenih rizika.
Kako bez klora?
Zbog potencijalnih zdravstvenih rizika koje izaziva dugoročna konzumacija klorirane vode, uklanjanje klora iz vode postaje sve važnija tema ne samo među javnim vodovodnim sustavima nego i javnom zdravstvu.
Mnogi su, pa i veliki gradovi, odlučili odustati od kloriranje vode kao vida dezinfekcije i zamijeniti načine tretiranja vode. Istovremeno, svjesni opasnosti i rizika koje dugotrajna konzumacija klorirane vode nosi, mnoge se obitelji odlučuju same tretirati vodu iz javnog vodovoda kako bi se riješiti klora. Kako?
Sami javni vodovodi, ali i kućanstva i tvrtke koje se ne opskrbljuju vodom iz javnih vodovoda, umjesto kloriranja, koriste nove moderne tehnologije za dezinfekciji vode temeljene na UV dezinfekciji vode. Ultraljubičasta (UV) dezinfekcija vode je tehnologija koja koristi UV svjetlost za uklanjanje bakterija iz vode. Ova metoda dezinfekcije učinkovita je i bezopasna, jer UV svjetlost uništava genetski materijal bakterija, sprečavajući ih da se razmnožavaju i uzrokuju bolesti.
S druge strane, oni koji koriste javne vodovode koji ih opskrbljuju kloriranom vodom, koriste nekoliko učinkovitih načina za uklanjanje kloriranih komponenti iz vode. Najčešće se koriste filteri sa aktivnim ugljenom koji učinkovito uklanjaju klor iz vode, te filteri s reverznom osmozom, kao najsavršenijim procesom i naprednom tehnologijom za uklanjanje ne samo klora, nego i ostalih zagađivača među kojima su i teški metali.
Manager.ba