ŠVEDSKI BREND
Zašto „Ikeini“ proizvodi imaju čudna imena
Manager.ba/Bankar.me Svijet 13 rujna, 2018
Izvor fotografije:
IKEA

Kada imate stotine ili tisuće proizvoda u svojoj ponudi najlakše bi bilo označavati ih brojevima ili nazivima koje bi mušterije mogle lako izgovoriti i zapamtiti.

Međutim, to nije slučaj sa švedskim divom „Ikea“, čiji svi proizvodi imaju, barem za sve ljude koji žive van Skandinavije, čudne i nerazumljive nazive.

Razlog tome je „Ikein“ osnivač Ingvar Kamprad, odnosno činjenica da je bio disleksičan, pa je imao velikih problema da prati i pamti razvoj stotina proizvoda, koje švedska kompanija osmišljava svake godine.

To najbolje ilustrira činjenica da je Kamprad nazvao „Ikeu“ po incijalima svog imena i prezimena, male farme Elmtarid gdje je rođen, koja se nalazi blizu sela Agunarid.

Kampradov odnos sa vlastitim imenicama vidi se i po ostalim proizvodima koje „Ikea“ nudi, većina nazvanih po švedskim i skandinavskim mjestima.

Primjera radi, namještaj za spavaću sobu „Hemnes“ nazvana je po gradu na sjeveru Norveške, linija namještaja „Liatorp“ nosi ime malog sela na jugu Švedske, a asortiman „Kalaks“ je nazvan po švedskom okrugu.

Vremenom su čudna imena proizvoda postala sinonim za „Ikeine“ kataloge i ponudu, pa su postala svojevrstan brend švedske kompanije.

Povezani članci

1

2