Pariz će ove godine ugostiti preko 10.000 sportašaa i brojne posjetiteljee na Olimpijskim igrama 2024. Događaj zahtijeva velike količine resursa i energije, ali su se organizatori postarali da njegov ekološki otisak bude što manji zahvaljujući primjeni cirkulare ekonomije.
Organizatori su ranije izračunali materijalni otisak Igara, zbroj svih resursa koje je nužno mobilizirati za potrebe događaja.
kako bi osigurali zalihe, primijenili su strategiju odgovorne kupovine zahvaljujući kojoj će 90% od šest milijuna korišctenih elemenata biti preuzeto od strane dobavljača i partnera nakon Igara, dok će preostalih 10% biti u nadležnosti Organizacijskog odbora Olimpijskih igara.
Prilikom nabavke svih neophodnih elemenata – od sjedišta za gledatelje, šatora, kreveta, stolova, zastava, sportske opreme itd, organizatori su dali prednost dobavljačima koji zadovoljavaju niz ekoloških standarda.
Reciklaža nije izostavljena ni kada su u pitanju podovi jer će preko 33.000 m² sportskih podova biti sastavljeno od oko 35% recikliranih materijala, a sami će biti 100% reciklabilni.
U sektoru ugostiteljstva, Pariz 2024 se obavezao smanjiti plastiku za jednokratnu upotrebu za 50% u usporedbi s Igrama u Londonu 2012. godine.
Umjesto kupovine nove sportske opreme, prednost ima iznajmljivanje, pa će od dva milijuna artikala, tri četvrtine biti pozajmljeno od sportskih saveza. Takođe će biti iznajmljeno 75% elektroničke opreme, kao što su televizori, računala i printeri, kao i 100% tribina, šatora i bungalova.
Cilj je bio i smanjenje potrebe za izgradnjom, pa će Pariz 2024 nastojati iskoristiti 95% postojećih objekata i infrastrukture.
Olimpijske igre strukturirane su kako bi iskoristile postojeću mrežu javnog prijevoza, a bit će izgrađeno i više od 400 km novih biciklističkih staza kako bi se smanjile emisije iz transporta, navodi se u priopđenju Olimpijskog odbora.
Neke od mjera za odgovorno upravljanje hranom uključuju udvostručavanje udjela biljnih sastojaka u obrocima, nabavljanje sastojaka iz lokalne proizvodnje i smanjenje otpada od hrane boljom procjenom količina, preraspodjelom ili kompostiranjem.
Energetski portal | Manager.ba