PREUZMI INICIJATIVU
Wigemark: Općina Grude danas je jedna od najdinamičnijih u smislu gospodarskih djelatnosti
Manager.ba/grude-online.info BiH 12 lipnja, 2019
Izvor fotografije:
grude-online.info

Četvrta javna debata o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Europskoj uniji na kojoj su sudjelovali voditelj Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, španjolski veleposlanik u BiH Jose Maria Valdemoro Gimenez te regionalni stručnjaci održana je u utorak u Grudama.

Specijalni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark istaknuo je kako je cilj ovih debata sastati se s običnim ljudima, građanima kako bi jedni drugima prenijeli stavove i mišljenja o europskom putu Bosne i Hercegovine.

– Cilj nam je sastati se s predstavnicima županija i kantona BiH u kojima su formirane vlasti, predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj, ali i s običnim ljudima kako bismo čuli njihove stavove kada je riječ o Europskoj uniji te da i mi njima prenesemo i pojasnimo proces europskih integracija – kazao je Wigemark.

Najvažnija poruka cijelog procesa je, istaknuo je Wigemark, da svi trebaju biti aktivniji sudionici u europskim integracijama.

– Europske integracije nisu nešto što je rezervirano samo za političare, državne službenike ili ograničenu elitu nego svi trebaju sudjelovati – kazao je Wigemark.

Kazao je kako su Grude sjajan primjer lokalne samouprave koja je sudbinu preuzela u svoje ruke te danas stvara najviše radnih mjesta u BiH.

– Općina Grude danas je jedna od najdinamičnijih u smislu gospodarskih djelatnosti. Ova lokalna samouprava uspjela je privući investicije i stvara više radnih mjesta nego što je to slučaj u ostatku zemlje i mislim da je to sama suština procesa europskih integracija. Suština je da je sve u rukama građana koji trebaju od svojih političara, izabranih dužnosnika, zahtijevati da im osiguraju različite standarde koje uživaju građani u EU, a najvažniji standard među njima, onaj koji odražava bit Europske unije – standard življenja – istaknuo je Wigemark.

 

 

Menadžerica poslovnog inkubatora u Tehnološkom parku Intera Meliha Gekić Lerić kazala je kako su lokalni regionalni stručnjaci na današnjoj debati podijelili svoja iskustva u radu na EU projektima s ljudima koji su zainteresirani za EU fondove.

– Važno je da razgovaramo direktno s ljudima, da vidimo koje su potrebe i postoji li mogućnost potencijalne suradnje na konkretnim projektima. Jako bitno je također i to da se prilikom pristupanja fondovima stvaraju kvalitetna partnerstva, kako jedinica lokalne samouprave, tako i nevladinih organizacija, ali i privatnih sektora – kazala je Gekić Lerić.

Prema njenim riječima, važno je i da se kvalitetno radi na rješavanju stvarnih problema koji postoje na terenu kako bi direktni korisnici imali stvarni benefit od EU sredstava.

Osnivačica poduzeća za socijalne inovacije ProPuh Tamara Puhovski kazala je kako je na ovoj debati podijelila iskustva koja je Hrvatska imala prilikom ulaska u Europsku uniju.

– Mislim da je definitivno u interesu Republike Hrvatske da podupre ulazak Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije u Europsku uniju i nadam se da će RH to i napraviti. Hrvatska nije do kraja iskoristila proces pristupanja koji sam po sebi može donijeti jako puno i to je bila jedna od najbitnijih lekcija koju je Hrvatska naučila, a koju sam ja danas mogla podijeliti s prisutnima – kazala je Puhovski.

Kao glavne zapreke RH na putu prema Europskoj uniji Puhovski je navela funkcioniranje javne uprave i pravosuđa.

– Koliko vidim, vijesti za BiH su jako dobre, ona ima izuzetno puno mladih i sposobnih ljudi koji mogu puno toga napraviti i to je ono što meni nekako najviše ulijeva nadu – kazala je Puhovski.

Jučerašnja debata okupila je velik broj poduzetnika, gospodarstvenika, organizacija civilnog društva, mladih te drugih predstavnika lokalne zajednice, a održana je u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u BiH u okviru projekta “prEUzmi inicijativu”.

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo