WEBINAR
Webinar i panel diskusija: Postpandemijski trendovi u oblasti turizma
manager.ba 14 listopada, 2021
Izvor fotografije:
pit.ba

O trenutnom stanju i izazovima s kojima se turistički radnici u BiH susreću, te globalnim kretanjima i trendovima koje je donijelo “novo normalno”, govorit će se na predstojećem webinaru pod nazivom Rješenja za trenutne izazove kompanija u oblasti turizma – Kako osigurati kontinuitet biznisa u vremenu krize”.

 

Globalna pandemija uzrokovana Covid-19  virusom je pogodila sve grane privrede ali niti jednu tako brzo i direktno kao turizam. Pored činjenice da se stanovništvo u vremenima neizvjesnosti prvo odriče luksuza, a putovanja su jedno od njih, kompletan poslovni svijet je odlučio da ne putuje i koliko god je moguće radi online. Preko noći je stala potreba za avionskim i drugim prijevozom, smještajem, restoranima, uslugama vodiča, muzeja, itd. Ovaj period donio je značajne promjene u poslovne modele i stupanj rizika specifičnog za ovu industriju, a 2021. godina donosi potpuni preokret na tržištu.  

Prema službenim rezultatima „Analiza sektora turizma u BiH, svibanj/maj 2021. EU4BusinesRecovery“ evidentan je rast od 60% u odnosu na 2019. koja je do sada bila jedna od najboljih godina bh.turizma.

Ovakav rast rezultat je “otvaranja” zemalja u regiji i cijeloj Europi, interventih  mjera koje su vlade na nivou entiteta BiH donijele i drugih privremenih mjera poput moratorija na kredite.

O  trenutnom stanju i izazovima s kojima se turistički radnici u BiH susreću, te globalnim kretanjima i trendovima koje je donijelo “novo normalno”, govorit će se na predstojećem webinaru pod nazivom Rješenja za trenutne izazove kompanija u oblasti turizma – Kako osigurati kontinuitet biznisa u vremenu krize”

Webinar će se održati u dva termina, i to

  1. Četvrtak, 21.10.2021. od 13.00 do 15.00
  2. Petak, 22.10.2021. od 10.00 do 12.00

Sudjelovanje na Webinaru je besplatno.

Prijavite se putem linka

BH turizam se sastoji uglavnom od malih i srednjih privatnih poduzeća s nedostatkom strateške i opsežne pomoći i usmjerenja od strane vladinog sektora. Poslovni modeli su često usmjereni kratkoročnom profitu bez uvezanosti poslovnih subjekata u koordinirane zajedničke aktivnosti sa svojim konkurentima i partnerima.

U privatnom sektoru postoje udruženja i pojedinci koji aktivno surađuju s Vladom nudeći smjernice za institucionalnu podršku, međutim efekti ovakvih inicijativa još uvijek su nedovoljno izraženi. Cilj webinara je da identificira rješenja kojima će se položaj turizma, kao osnovne grane bh. industrije dodatno unaprijediti.

Tijekom webinara sudionici će imati priliku čuti više i o temama kao što su likvidnost poduzeća i kako se istovremeno nositi s umanjenim prihodima i visokim fiksnim troškovima, digitalizaciji, zelenoj i cirkularnoj ekonomiji, održivom turizmu i izazovima domaćih kompanija u oblasti turizma.

Webinar  je organiziran u okviru projekta EU4BusinessRecovery koji financiraju Europska unija i vlada SR Njemačke a koji zajednički implementiraju GIZ, UNDP i ILO.

Projekt EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave s poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (13 milijuna eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milijun eura).

EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Tagovi: