BIOPLIN
Wabio ulaže 400 milijuna eura u pogone u Srbiji
Manager Regija 21 travnja, 2023

Tvrtka Wabio Investment Holding SR u ponedjeljak počinje izgradnju prvog bioplinskog postrojenja u Novoj Crnji u koju planira uložiti oko 20 milijuna eura, priopćeno je iz te tvrtke. Dodaju da početak gradnje u Novoj Crnji označava i početak investicijskog ciklusa vrijednog 400 milijuna eura u Srbiji.

 

Wabio tehnologija kao sirovinu koristi isključivo otpadne materijale, kao što su stajnjak s farmi krava, pileće prostirke i žetveni ostaci (kukuruzna ljuska, slama). Tehnologija prerade kojom raspolaže tvrtka Wabio omogućuje dobivanje tri milijarde kubičnih metara zelenog metana iz ovih sirovina, što je dovoljno za plinsku neovisnost zemlje – naveli su u priopćenju.

Ovo će biti prvo takvo postrojenje u široj regiji, a u planu je izgradnja ukupno dvadeset takvih postrojenja u Srbiji. Početku izgradnje u Novoj Crnji nazočit će Raphael Fitz, direktor Wabio Technologie GmbH, Duško Bošković, direktor Wabio Investment Holding SR, Anke Konrad, veleposlanica Republike Njemačke u Srbiji i Dubravka Đedović, ministrica rudarstva i energetike.

Bioplin je mješavina plinova koja nastaje razgradnjom organske tvari u uvjetima bez prisutnosti kisika (anaerobni uvjeti). Nastala plinska smjesa sastoji se uglavnom od metana (50-75 vol%) i ugljičnog dioksida (25-50 vol%).

Osim toga, bioplin sadrži male količine vodika, sumporovodika, amonijaka i drugih plinova u tragovima.

Bioplin je jedini obnovljivi izvor energije pogodan za proizvodnju električne energije, toplinske energije, plina i tekućih goriva. Dobiva se iz obnovljivih sirovina kao što su kukuruz, žitarice, trava, organski otpad iz prehrambene industrije i gnojiva.

Proizvodnja ove sirovine smanjuje količinu organskog otpada kao i emisiju CO2 u atmosferu, što značajno doprinosi smanjenju efekta staklenika i očuvanju životne sredine u Srbiji. Srbija spada u zemlje s velikim potencijalom biomase, ali je on još uvijek slabo iskorišten.

 

Poslovni dnevnik / Manager.ba

 

Povezani članci

1

Tagovi:
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti