EKOMOSKA PREDVIĐANJA
Vuković: Blagi oporavak sljedeće godine ako ne bude drugog vala virusa
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 09 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da je teško prognozirati oporavak domaćeg tržišta bez analize na globalnoj ekonomskoj sceni, ali da bi BiH naredne godine mogla očekivati blagi oporavak ako izostane drugi val virusa korona i granice ostanu otvorene.


Vuković je istakao da bi se šteta nanesena privredi BiH mogla okarakterizirati kao nešto što bi se moglo nivelirati do 2022. godine.

“Već nanesena šteta se ogleda u smanjenom izvozu, mnoge firme su izgubile partnere jer isporuke nisu nastavljene”, naveo je Vuković i dodao kako BiH, kao izvozno orijentirana i uvozno zavisna zemlja, nema sistem koji bi je zaštitio od vanjskih utjecaja.

On je rekao da su svi privredni sektori pogođeni zbog pandemije, ali da je svijetla točka agroindustrija kojoj se treba posvetiti više pažnje u budućnosti.

Vuković je za “Glas Srpske” napomenuo da se domaća ekonomija godinama, suočena s problemima, sada nalazi pred novim izazovom usporenosti privrede i zabrinjavajućim posljedicama zbog pada aktivnosti i masovnog gubitka radnih mjesta uslijed posljedica pandemije.

Šansa za domaću privredu postoji ako se, prema njegovim riječima, shvati da ona treba biti ispred svega.

“Pažnju treba posvetiti farmaceutskoj i industriji namještaja i tekstila, kao i turizmu, te IKT industriji. Dobra prilika je i u elektroenergetskom sektoru”, rekao je Vuković.

On je dodao da vlasti treba da pomognu poslodavcima da sačuvaju radna mjesta, da je jedini pravi put da Vlada poduzima mjere s čim se već počelo, te naglasio da će se uskoro morati donijeti i dugoročne mjere jer treba biti spreman da će sve ovo trajati.

On je rekao da nadležne institucije treba da budu spremne da pomognu pojedincima da nađu posao, olakšaju pristup kreditima, te osiguraju podršku poduzećima da obnove svoje poslovanje.

Za jačanje domaće privrede, smatra neophodnim političku stabilnost i pozitivno poslovno okruženje, kao i to da treba insistirati i na jednakom tretmanu domaćih i stranih investitora.

“BiH će se naći u izuzetnim teškoćama zbog pada javnih financija. Pad proizvodnje i potrošnje vodit će smanjenju PDV-a, akciza i putarina, a gašenje radnih mjesta smanjivat će obim doprinosa za PIO i zdravstvo. Budžeti će morati preuzeti veći dio isplata penzija od planiranih u ovoj godini”, smatra Vuković.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce