POZITIVAN PRIMJER
Vratio se iz Njemačke u Brčko i prozvodi skupocjene tepihe
Manager.ba/akta.ba BiH 13 veljače, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Njihove proizvode možete kupiti u regiji u Lesnina centrima Slovenije, Hrvatske i Srbije pod vlastitim brendom Gold Alpaca.

 

Povratak u domovinu, nakon skoro dvadeset godina provedenih u Njemačkoj nije nimalo jednostavna odluka.

U određenoj starosnoj dobi poduzetniku dobra poslovna inicijativa, podržana stranom investicijom, samo pomogne da bi se savladao strah od neizvjesnosti, poslovnog i egzistencijalnog rizika i svega ostalog što jednog povratnika čeka.

Ovo kaže vlasnik firme Teutonia Alpacas, Edin Mehmedović koji se prije deset godina vratio u Bosnu i Hercegovinu, kako bi realizirao poslovnu inicijativu australskih farmera tj, otvaranja farme i karantena za Alpake u Brčko distriktu. Za neupućene, Alpaka je jedna vrsta male lame, prelijepa životinja s najcjenjenijom vunom na svijetu.

"Poslovna ideja je bila napraviti farmu na pragu Europe, i prodavati direktno manjim uzgajivačima mladunčad uzgojenu na našoj farmi. Vlada Distrikta je ovo podržala, okarakterizirala kao dobru poslovnu investiciju i za rekordno vrijeme osigurala 60 hektara zemlje za famu po najboljim uvjetima u blizini grada. Nažalost, to se nije uspjelo realizirati isključivo zbog pravnih ograničenja da izvozimo žive životinje iz BiH u EU", priča Mehmedović, koji je morao uraditi reorganizaciju firme i 2013. godine počinje umjesto uzgoja životinja bavit se preradom alpakine vune. 

"Prvo smo počeli proizvoditi jorgane, jastuke i nadmadrace, koje i danas najviše izvozimo u nekoliko zemalja EU. S tepisima smo počeli nešto kasnije i radi se o 100 posto ručnoj, kvalitetnoj izradi u tri tehnike: ručno-čvorani tepisi, ćilimi i berberi, tj. ponjave. Izrada tepiha i ćilima je crpila bogatu tradiciju tkanja i ručnog čvoranja tepiha na ovom području", priča Mehmedović, pojašnjavajući nam da upravo kod ovih proizvoda prilikom dodira do potpunog izražaja dolazi sva divna, svilenasta mekoća alpakine vune. 

Njihove proizvode možete kupiti u regiji u Lesnina centrima Slovenije, Hrvatske i Srbije pod vlastitim brendom Gold Alpaca. Maloprodaju za Bosnu i Hercegovinu još nemaju te su kako kaže Mehmedović u potrazi za adekvatnim maloprodajnim mjestom u Sarajevu. 

„Proizvodni asortiman upravo proširujemo dekom za rasne konje ispunjenom alpaka vunom, te zaštitnom dekom za kućne ljubimce, za početak pse“, kaže Mehmedović, navodeći kako je ponosan na svoj dosadašnji rad, kao i na učešće na prestižnom sajmu Maison&Objet u Parizu 2018. godine.

Tagovi:
Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna