INVESTICIJE
Vlada USK-a osigurala 200.000 KM za Tržni vakufski centar u Sanskom Mostu
manager.ba/akta.ba 05 srpnja, 2022

Vlada USK-a osigurala obećana sredstva od 200.000 KM za Tržni vakufski centar koji se gradi u Sanskom Mostu.

"Premijer mi je potvrdio da program utroška ide ove sedmice. Ova podrška je važna, jer će pomoći izgradnju posebnog prostora za naše poljoprivredne proizvođače i obrtnike", najavio je bivši ministar privrede USK Nijaz Kadirić.

Sam centar će imati bogat sadržaj i poznata imena firmi koje dosad nisu bile prisutne u Sanskom Mostu.

Ermin Gvožđar, direktor firme "ERG inženjering", ranije je kazao za Krupljani.ba da je najteži dio posla je urađen u proteklom periodu, kada je dosta toga zavisilo od vremenskih uslova, te da do kraja ove godine treba očekivati potpunu izgradnju objekta.

Podsjećamo da se radi o jednoj od najvećih poslijeratnih investicija u Sanskom Mostu čija vrijednost iznosi oko šest miliona KM. Projekat se finansira sredstvima Generalne direkcije vakufa Republike Turske,  dok je implementator Medžlis Islamske zajednice Sanski Most.

vakufski centar

 

U sklopu višespratnog poslovnog objekta će se nalaziti prodajni prostori i drugi sadržaji, dok će u prizemlju biti smješteni skladišta i parking mjesta. Također, predviđa se i kultivacija okolnog prostora gdje bi se uredile zelene površine, a zamišljeno je da ovo bude najmodernija tržnica u Bosni i Hercegovini

Budući objekat imat će dvije cjeline, zelene pijace i trgovinskog centra. Suterenski dio je jedinstven za oba dijela, a u njemu bi bili smješteni parking, skladišta za robu, garaže za dostavna vozila i utovar i istovar robe, kotlovnica, te u jednom dijelu hladnjače. 

Zelena pijaca i trgovinski centar su fizički odvojeni zbog termičkog režima, ali ne u funkcionalnom i vizuelnom smislu jer će biti razdvojeni pomoću staklenih ekrana.

Zelena pijaca imaće centralno postavljene police za voće i povrće, a u drugom dijelu središnjeg objekta biće trgovinske radnje u četiri reda. 

Ukupna površina na kojoj će se graditi tržnica je 9.521 m2. Okolni prostor će biti uređen pješačkim saobraćajnicama, te niskim i visokim rastinjem kako bi se formirala aleja. 

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović je kazao da će izgradnja savremenog megaprojekta tržnog centra omogućiti otvaranje novih radnih mjesta za mlade.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce