INVESTICIJE
Vlada Švicarske investira 11 milijuna KM u poboljšanje rada lokalne uprave u BiH
manager.ba/akta.ba BiH 07 travnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Ukupna vrijednost MEG II projekta je skoro 23 milijuna KM i uključuje očekivane financijske doprinose od strane Europske unije (kroz IPA II sredstva), Vlade Kraljevine Švedske i partnerskih jedinica lokalne samouprave.

 

Vlada Švicarske investira dodatnih 11 milijuna KM u poboljšanje rada lokalne uprave i pružanje javnih usluga u BiH, nadovezujući se na podršku praksi dobrog lokalnog upravljanja.

Vlada Švicarske je 1. travnja/aprila 2021. godine potpisala Ugovor s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) za financiranje druge faze Projekta općinskog okolišnog upravljanje (MEG II), koji će biti implementiran sljedeće četiri godine u BiH.

Na već investiranih 22 milijuna KM koje je Švicarska od 2016. godine investirala u prvu fazu MEG projekta, u planu je investiranje dodatnih 11 milijuna KM. Ukupna vrijednost MEG II projekta je skoro 23 milijuna KM i uključuje očekivane financijske doprinose od strane Europske unije (kroz IPA II sredstva), Vlade Kraljevine Švedske i partnerskih jedinica lokalne samouprave - priopćeno je iz UNDP-a.

UNDP BiH će, u saradnji s tridesetak jedinica lokalne samouprave, koje će biti odabrane putem nadolazećeg javnog poziva, biti zadužen za implementaciju MEG II projekta.

Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za suradnju, ističe da je „MEG jedan od vodećih projekata koje Vlada Švicarske podržava u BiH“.

Kaže da u svojoj prvoj fazi MEG projekat ne samo da je poboljšao kvalitetu života za više od 800 tisuća stanovnika u 18 jedinica lokalne samouprave, nego je i promijenio način razmišljanja.

Po njenim riječima, veliki broj gradonačelnika i načelnika se već raspitivao kod UNDP-a o uključivanju u projekat.

"MEG projekt se nastavlja kroz svoju drugu fazu (MEG II) i mnoge druge jedinice lokalne samouprave će biti u mogućnosti da nam se pridruže", kazala je Barbara Dätwyler Scheuer.

MEG II će nastaviti da surađuje sa svojim partnerskim jedinicama lokalne samouprave na primjeni Okvira dobrog lokalnog upravljanja, te na provedbi pristupa zasnovanog na izvedbi, sa jasnim mjerilima i ciljevima koji će pratiti i mjeriti napredak.

Fokus će biti stavljen na omogućavanje pružanja pravične, efektivne i efikasne javne usluge za sve građane, naročito u oblasti vodosnabdjevanja i upravljanja otpadnim vodama - priopćeno je iz UNDP-a.

Povezani članci

1